A kókusztejet a kókusz húsából nyerik úgy, hogy a kókusz húsát összezúzzák és kipréselik belőle a folyadékot, vagyis a tejet. A kókusztej nagyon könnyen emészthető, ezért csecsemők számára is kitűnő táplálék.
A kókusztej ájurvédikus gyógyírként már évezredek óta ismert indiában. Nagy mennyiségben tartalmaz mangánt, kálciumot, cinket, magnéziumot , szelént, káliumot, foszfort és nátriumot.
A foszfor nélkülözhetetlen a szervezet számára a csontok erősségéhez.
Magnézium tartalma gyorsan enyhítheti az izomgörcsöt vagy az izomlázat. A magnézium feloldja az idegsejtek blokkját, így azok nagyon aktívvá válnak.
A szelén fontos antioxidáns. Szabályozza a szabad gyököket, ezáltal segít az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésében.
Magas kálium tartalma segít a magas vérnyomás ellen.
A cink létfontosságú szerepet játszik a prosztata egészségének megóvásában. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a cink lassítja a rákos sejtek tevékenységét.
A rendkívül magas a kókusztej réz tartalma, mely nagyon fontos szerepet játszik a testi funkciók megfelelő működéséhez.
Az alacsony szelénszint rheumatoid arthritist is okozhat, ezért gyógyító lehet szervezetünk számára a kókusztej rendszeres fogyasztása.
A kókuszból készült termékek a legjobbak a súlymegtartás vagy súlycsökkentés esetében, így fogyasztása igen hasznos egy diéta esetében is.
A gyümölcs nagyon tápláló, és mint a fentiekből látod rengeteg ásványi anyag található benne. Ezen felül azonban vitamintartalma sem elhanyagolható. Tartalmaz B-, D- és E-vitamint, ezért kismamák, csontritkulásban szenvedők, vagy növekedési, fejlődési szakaszban lévő gyermekek számára igen fontos táplálék lehet.
Kókusz történelem
Pontos eredete még tisztázatlan, de valószínűleg Dél-kelet Ázsiából, Polinéziából származik. Új-Zélandon 15 millió éves kókuszleletet is találtak. Valószínűleg magától terjedt el a kontinensek között, hiszen csírázóképességét 3 hónapig megőrzi, még sós vízben úszva is. A kókuszdió igen jó úszó, már Norvégiában is találtak csíraképes példányokat.
A trópusi népek Isten adományának tartják. A növény minden része felhasználható. Leveleiből kunyhóikat, vagy azok tetejét, használati eszközeiket fonják, termése kemény héjából konyhai tárgyakat és díszeket faragnak, rostjából matracot, kötelet, szőnyeget fonnak, belét megeszik.
A kókusztej gyógyhatásai
A Föld azon országaiban, ahol a mindennapi étkezések része, ritkán találkozhatunk elhízással, cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri problémákkal.
Mivel a kókusztej zsírsavainak nagy része laurinsav, ezért számos jótékony hatása figyelhető meg.
Például:
● segít fenntartani a megfelelő vércukorszintet,
● megőrzi a bőr és a véredények rugalmasságát,
● erősíti a csontokat,
● megelőzi a vérszegénységet,
● ellazítja az izmokat és az idegeket,
● fokozza a mozgáskészséget, erőt, energiát ad,
● gyógyítja a szájüregi fekélyeket,
● segíti az ideális testsúly megtartását,
● csökkenti az ízületi gyulladás kockázatát,
● segít szinten tartani a vérnyomást,
● enyhíti a megfázás és a köhögés tüneteit,
● gyomorbélhurut és hasmenés esetén ideális rehidratáló folyadék,
● segíti immunrendszert egészségét fenntartani,
● védelmet nyújt gyomorfekély ellen,
● segítség lehet a rák leküzdésében, mivel lassítja a rákos sejtek tevékenységét,
● erősíti a prosztatát, elősegíti egészségét.
Hogyan készíthetsz házilag kókusztejet?
2 liter vizet melegíts forrásig, majd tegyél bele 20 dkg kókuszreszeléket. Kevergesd 4-5 percig, majd vedd le a tűzről. Hagyd langyosra hűlni és kisebb adagokban turmixold át. Szűrd át egy sűrű szövésű anyagon. A visszamaradt reszeléket tedd egy nagyobb szűrőbe, s hagyd lecsöpögni. Ez a kókusz még felhasználható sütibe, nem kell kidobni.
Az átszűrt kókusztejet szélesebb szájú edénybe öntsd bele, mert akár 2-3 cm vastag kókusz zsír is képződhet rajta másnapra. Fogyasztásig tartsd hűtőben és akár 2-3 napig is fogyaszthatod tartósítás nélkül.
A kókusz akkor is támogatja egészségedet, ha olyan matracon alszol, melyben kókuszréteg található, mivel nem engedi, hogy a poratkák elterjedjenek a matracban, ezáltal csökkenthetőek az allergiás tünetek. Életed 1/3-át alvással töltöd, fontos, hogy minőségi körülmények között tedd azt.