Az orbáncfű antidepresszáns hatása tudományos kísérletekkel is igazolt

  

Kísérletek bizonyították, hogy az orbáncfű az enyhe és a közepes súlyosságú depresszió lefolyására ugyanolyan hatást képes gyakorolni, mint a hagyományos antidepresszáns szerek.

 

orbáncfű, depresszió, orbáncfűolaj, ágybavizelés, hasmenés, beszédzavar

Igaz ugyan, hogy kevés vizsgálati adat áll rendelkezésre a súlyos depressziós tünetek elleni hatására vonatkozóan, de úgy tűnik, hogy súlyosabb depressziókban is hatékony.

Népszerűségét természetes depresszióellenes tulajdonságainak köszönheti. Az orbáncfű az agyban termelődő szerotonin szintet emeli, ezáltal hat a hangulati- és érzelmi változásokra. 

Az orbáncfű teája elősegíti a mély és pihentető alvást, mely különösképpen hasznos lehet akkor, ha a depressziót fáradtság, álmatlanság és alacsony energiaszint kíséri.

 

Antidepresszáns, közérzetjavító, enyhe nyugtató, valamint álmatlanság elleni hatásai miatt a középkorban hatékony „ördögűzőnek” tartották. Pszichés és fizikai-egészségi állapotra való jótékony hatásai miatt,  gyógyhatású készítményként, recept nélkül kapható gyógyszerként mára világszerte több millióan szedik. Levelét saláták, likőrök ízesítésére is használhatjuk.

 

Erdő- és útszéleken, dombokon és réteken, júliustói szeptember közepéig virágzó, igen értékes gyógynövény. Ha szeretnénk gyűjteni, de nem vagyunk biztos benne, hogy felismerjük, akkor morzsoljunk össze egy teljesen kinyílt virágot. Az orbáncfű virága piros levet ereszt. A virágzásban lévő növényt gyűjtjük, teának és fürdőhöz.

Széles ökológiai tűrőképességgel rendelkezik. Száraz gyepekben, parlagokon elterjedt növény.

Citromillatú, sárga virágai nyáron bogernyőben nyílnak. A virágzás kezdete körülbelül egybeesik a nyári napfordulóval (június 21., Szent Iván napja), emiatt már a pogány kor is varázserőt tulajdonított e növénynek.

 

Hatóanyagai: hipericinszármazékok, flavonoidok, flavonglikozidok (hiperozid, rutin), biflavonoidok, cseranyagok, kevés illóolaj, fenolkarbonsavak, xantonok, floroglucin-származékok.

 

 

Az orbáncfű fogyasztása javasolt

●    depresszió kezelésére,

●    vírusos- és bakteriális fertőzésekre,

●    ágybavizelés esetén,

●    a premenstruációs szindróma és a fibromyalgia tüneteinek kezelésére,

●    idült fájdalom enyhítésére,

●    aranyérrel járó fájdalom enyhítésére,

●    hasmenés ellen,

●    beszédzavarra,

●    nyugtalan alvás esetén,

●    hisztériás rohamok előfordulásánál,

●    holdkórosság gyógyítására.

 

Az orbáncfű segíthet a téli depresszió esetén is, amely a borús őszi és sötét téli idők beálltával jelentkezik.

 

 

Az orbáncfű hatóanyagai fokozhatják egyéb depresszió elleni szerek hatását. Más gyógyszerek hatását viszont nem befolyásolják, ezért különösen nagy hasznát vehetik azok az idősebb emberek, akik egyéb panaszaikra többféle gyógyszert is szednek.

Teájának fogyasztása mellett érdemes orbáncfű főzetéből ülőfürdőt venni, ez kiegészíti a hatását.

 

Ülőfürdő készítése

Egy vödör orbáncfüvet szedünk (szárát, levelét és virágját), majd egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. Fürdés előtt felforraljuk és a fürdővízbe öntjük. Fürdési idő: 20 perc.

 

Hetenként hat egymást követő napon vegyünk lábfürdőt. Ez a kúra minden idegi eredetű baj esetén ajánlható.

 

Nemi érés időszakában a lányoknak néhány napig minden nap két csésze orbáncfűteát kellene inniuk, az ugyanis segíti a női szervek fejlődését és szabályozza havi ciklusuk rendszerességét. Az orbáncfűnek antivirális és antibakteriális hatása is van. Kutatási eredmények alapján állítható, hogy védelmet nyújt a herpes simplex, az influenza- és az Epstein-Barr-vírus ellen.

 

Az orbáncfű olaja is természetes gyógyszer. Egyetlen háztartásból sem szabad hiányoznia. Házilag is könnyen előállítható. Nyílt sebek, friss sérülések, véraláfutások, mirigyduzzanatok esetén használható eredményesen, de kiváló bőrápolószerként, égési sérülésre, napégésre, az érdes arcbőr kezelésére is hatásos. Bedörzsölőként szintén ajánlható, hátfájás, lumbágó, isiász és reuma estén.

 

Hasfájós csecsemők hamar meg nyugszanak, ha orbáncfű olajjal kenjük be a pocijukat. Ha az orbáncfűből készült kenőcsöt aranyérre kenik, az égő és viszkető érzés elmúlik.

 

Orbáncfűtea készítése

2 dl forró vizet öntsünk 1 púpozott teáskanálnyi szárított orbáncfűre, 3 percig állni hagyjuk, kortyolgatva fogyasszuk.

Teája védi a nyálkahártyát, keverékekben máj- és epebántalmakra használják.

 

 

Orbáncfűolaj készítése házilag

Napfényes időben szedett orbáncfűvirággal lazán megtöltünk egy 3 dl-es üveget, és minőségi finom olívaolajjal felöntjük, hogy az olaj ellepje a növényt. Az üveget jól lezárva 5-6 hétig a napon tartjuk. Ez idő alatt az olaj megpirosodik. Ekkor vászonkendőn átszűrjük, alaposan kifacsarjuk a fennmaradó részt és az olajat sötét üvegekbe töltve tároljuk. Az így elkészített olaj 2 évig is megőrzi gyógyító hatását. Ha égési sebekre akarjuk használni az orbáncfű olajat, akkor  olívaolaj helyett megfelel a lenolaj is.

Olajos kivonatát nehezen gyógyuló égési sebekre, gyomor- és nyombél-fekély kezelésére használják.

 

Orbáncfű-tinktúra készítése

Két maréknyi, napsütésben szedett orbáncvirágot adjunk 1 liter minőségi pálinkához. Három héten keresztül, minden nap összerázva tartsuk a napon, majd szűrjük és tegyük hűvös, sötét helyre.

 

Az orbáncfű-kivonat harmonizáló hatással van a depressziósoknál megzavart alvás cirkadián ritmusra. Az orbáncfű-kivonat fokozza a bőr fényhasznosítását, ezzel elősegíti a melatonin lebontását fény hatására, ezáltal pedig növeli az éberséget és a reakcióképességet. Ezzel szemben serkenti a tobozmirigy éjszakai melatonin-termelését és ez által elősegíti a pihentető alvást.

 

Homeopátiás felhasználása

A Hypericum nevű szert alkalmazák az érzőideggel dúsan ellátott testrészek sérülése esetén, amikor a sérülést nyilalló, hasító fájdalom jellemzi, továbbá az operációk utáni fájdalmak csökkentésére.

 

Intelmek az orbáncfű fogyasztásával kapcsolatban

Mivel az orbáncfű terhes nőkre és szoptató anyákra gyakorolt hatását még alig vizsgálták, ezért ők tartózkodjanak az orbáncfű alkalmazásától.

Világos bőrűek az orbáncfű alkalmazásakor lehetőleg tartózkodjanak a napfénytől, bár a vizsgálatok adatai szerint az orbáncfű az ajánlott dózisokban legfeljebb csak kismértékű fényérzékenységet okoz.

 

Az orbáncfű ösztrogén-szerű hatóanyaga révén csökkentheti egyes fogamzásgátló tabletták hatásosságát is.

 

 

depresszió

A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
A csakrák betegségei
  Számtalan fizikai és lelki probléma jelzi, ha nem működnek megfelelően testünk csakrái. Ismerd meg a tüneteket!   A hét csakra speciális hely...
TOVÁBB
Gyógyító erővel rendelkezik az ázsiai gyümölcs
  Ha eddig nem is hallottunk róla, érdemes megismerni, hiszen egyaránt hatásos depresszió ellen, ajánlott bőrregenerálásra, de kiváló immunerősítő is. És...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék