Reggel állott csapvizet, napközben ásványvizet

 

Napjainkban nem az a kérdés, hogy iszunk-e vizet vagy sem, hanem az: milyen vízzel pótoljuk szervezetünk folyadékvesztését. A figyelem egyre inkább a vegyi anyagoktól mentes, valóban tiszta vízre irányul. Sokan tiszta lelkiismerettel megnyitják a csapot és isznak a vegyileg átalakított vezetékes vízből. 

ásványvíz, csapvíz, milyen vizet igyunk, vízfogyasztás

Mi is a helyzet a víz tisztaságával és ártalmatlanságával? Mit kell tennünk, hogy csökkentsük esetleges egészségkárosító hatását? Összeállításunkban erre próbálunk válaszolni.

 

Válasszuk a minőséget!

Az üzletek telítettek palackozott vizekkel, mégis többségünk csapvizet iszik, egyszerűen azért, mert olcsóbb és kényelmesebb hozzájutni. Kérdés, hogy egészséges-e.

 

„A vizet először is fertőtlenítik, hogy hatástalanítsák a benne található mikrobiológiai és biológiai szennyeződéseket. Ám ez nem minden, ugyanis másodlagos vízmérgezés is kialakulhat, mégpedig szállítás közben. Ez a magyarázata annak, hogy miért fertőtlenítik még a vízvezeték-hálózatban is. Leggyakrabban klórgázt vagy klór-dioxidot használnak” - magyarázta dr. Jiří Patočka, a České Budějovice-i Dél-csehországi Egyetem toxikológiai professzora.

 

Klórt azért adnak a vízhez, hogy a csöveken áthaladva ne szaporodjanak el benne a veszélyes baktériumok. A huszadik század elején kezdték alkalmazni a klórt a tífuszjárvány miatt, de azt már nem vizsgálták, hogy nem árt-e az ember egészségének. „Nem ellenzem a klórt. Ez a védelem fontos része, de tudni kell, hogy a klór méreg. Vajon mekkora az „ártalmatlan” jódmennyiség?” - teszi fel a kérdést Tomáš Kašpar, akinek nemrég megjelent könyve, a Neponáhlajte sa do rakvy című, s amelyben egyebek mellett ezt a kérdést taglalja.

 

Hosszú az út

A vizet kb. 50 éve klórozzák, hogy megfékezzék a mikroorganizmusok veszélyes elszaporodását. Sajnos a klór használatának árnyoldalai is vannak. Önmagában a klór nem is olyan veszélyes, mint melléktermékei, amelyek a hozzáadott fertőtlenítő anyagokkal való vegyi reakció során keletkeznek. Főleg a trihalometánokról és a halogenoit savakról van szó, amelyeket a rákkal, a szaporodási és fejlődési rendellenességekkel hoztak összefüggésbe. Más elemekkel kombinálva a klór allergiás reakciókat válthat ki, kiütéseket, fejfájást, emésztési problémákat okozhat.

 

Hogyan korlátozzuk?

Bár az ivóvíz minőségét és a klórtartalmát rendszeresen ellenőrzik, mégis előfordulhat, hogy ideiglenesen megemelkedik a szintje, például  a vízszolgáltatás szünetletelésekor vagy a vízvezeték javítása következtében. Az alábbiakban ismertetünk néhány trükköt, amivel minimalizálhatjuk a klór veszélyes hatását:

●   a vízből elillan a klór, ha 15 percig forraljuk vagy legalább 8 óráig állni hagyjuk,

 

 

●   ha a csapi víz elszíneződött vagy kellemetlen szagú, ne igyuk meg, értesítsük a vízszolgáltató társaságot,

●   ha szűrőt használunk, gondoljunk arra, hogy a hasznos ásványi anyagoktól is megfosztjuk a vizet – ezeket pótolni kell.

 

Milyen vizet igyunk?

Több lehetőség is van arra, hogy helyesen, hosszú távon is károsodás nélkül ihassunk vizet.

 

A legfontosabb tudnivalók

●   ha nem tudunk lemondani a csapvízről, hagyjuk állni. „Legjobb, ha 5-8 óráig áll és klór elillan belőle” - mondja Pavel Blažíček mérnök, a klinikai  biokémia és a laboratóriumi medicina szakembere,

●   ha szűrőberendezést használunk, rendszeresen cseréjük a szűrőt. „A szűrőkanna néhány káros anyagot valóban eltávolít a vízből, tiszta vizet ad, de ez nagymértékben a termék típusától függ. Bizonyos körülmények között a szűrőn gombák tapadhatnak meg, amelyek mérgező anyagokat bocsátanak a vízbe” - jegyzi meg Jiří Patočka. Ráadásul a szűrő nemcsak a káros anyagokat, hanem néhány létfontosságú ásványi anyagot is kiszűr. Ezeket ásványvíz-fogyasztással pótolni kellene” – tette hozzá,

●   ha a palackozott víz mellett döntünk, ahol a minőség állandó, ügyeljünk arra, hogy olyat válasszunk, amelynek összetétele napi fogyasztásra alkalmas, amely nem terheli meg a szervezetet, hanem jótékonyan hat rá. Az ilyen vizet vegyileg nem tisztították. „Ébredés után egy pohár állott csapi vizet ajánlok, napközben pedig ásványvizet. Természetesen néha a szénsavas, néha a szénsavmenetes a megfelelő, okosan váltogassuk” – tette hozz Pavel Blažíček. Az ásványvíz pótolja ugyanis a legtermészetesebb módon a légfontosságú ásványi anyagokat.

 

Szódát vagy ásványvizet?

A szódavíz széndioxiddal dúsított ivóvíz. A svéd vegyész, Torber Bergman találta fel, amikor 1771-ben a vizet összekeverte széndioxid gázzal. A szódavíz összetétele is az adott régió ivóvizének és a vízvezetéknek az aktuális minőségétől függ. Ez azt jelenti, hogy a szódavíz összetétele és minősége nem mindig stabil.

 

Létfontosságú ásványi anyagok

Az ásványvíz az egészség szempontjából fontos ásványi és egyéb oldódó anyagokat, például sókat, tartalmaz. Természetes forrásból származik. Összetétele régióként változhat. A szervezet épp az ásványvízből tudja a legkönnyebben hasznosítani az ásványi sókat. A sejtek azonnal hasznosítják.

 

Íme egészségünk számára a három  legfontosabb ásványi anyag

Magnézium: sok testfunkcióhoz elengedhetetlen, beleértve az idegingerületek átvitelét, a fog- és csontképződést, az izommunkát.

Kálium: számos biokémiai folyamathoz szükséges. Hiánya károsítja az idegrendszer és a szív működését. A mész és a foszfor után az emberi szervezet harmadik leggyakoribb ásványi anyaga. Nagyobb folyadékvesztéskor több káliumot kell fogyasztani.

Mész: a fogak és a csontok építőköve. A sejtek, az izmok működéséhez, az idegingerületek átviteléhez és a véralvadáshoz szükséges. A magnéziummal és a foszforral együtt a csontok és a fogak alapeleme. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, segíti a sebek gyógyulását, az izommunkát és a szívműködést, véd a szív- és érrendszeri betegségektől.

 

vízfogyasztás

Elismert ősi gyógymód az éhgyomorra való vízivás
  Egyes kutatások szerint, ha napi rendszerességgel, bizonyos szabályokat figyelembe véve beépítjük a vízivást életünkbe, sokkal egészségesebbek leszünk,...
TOVÁBB
Egy orvos, aki felvette a harcot a gyógyszermaffia ellen: pirulák helyett napi négy liter folyadék!
Nem betegség, csupán hiány Orvosság helyett napi négy liter folyadék Az orvos, aki felvette a harcot a gyógyszermaffia ellen – sokan így emlegetik...
TOVÁBB
Ön dönt, iszik, vagy inkább beteg
  Ismert tények: Az újszülöttek kb. 75-80%-át víz képezi. A felnőttek testének kb. 60-70%-a víz, pl. egy 80 kg súlyú felnőtt szervezet kb. 54 l...
TOVÁBB
Milyen betegségek gyógyíthatók egy pohár vízzel?
  Amíg sokan hiába megpróbálják rendbe hozni az egészségüket, és nap mint nap töméntelen mennyiségű tablettát szednek be, a tudósok egyre inkább...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
TOVÁBBI CIKKEK
Gyógyszer vagy placebo: egyre megy, ha hiszünk benne
  Vizsgálatok szerint a placebo tabletták akár ugyanolyan hatásosak is lehetnek, mint...
Az ánizs nagyon népszerű fűszer és ízesítőszer, de számos gyógyászati tulajdonságai miatt is használják
  Az ánizsolaj alkalmazása az aromaterápiában bevált gyógymód, hiszen nemcsak számos...
Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszerte! Miért fontos ez ennyire?
  A Településfásítási program keretében 19 megye 364 településén összesen 10 ezer fát ültetnek...
A Schisandra fogyasztása erősítheti az immunrendszert és a májat
  A Schisandrának ismert májvédő hatása mellett erősíti az immunrendszert, növeli a sejtek és...

Címkék