A hibiszkusz rendkívül széles körben alkalmazható gyógynövény

  

Nincs a földön olyan gyógynövény, amely ne szolgálna valamire!

 

hibiszkusz, prosztata, rák, vizelethajtó, allergia, ízületi gyulladás, cukorbetegség

A hibiszkusz rendkívül széles körben alkalmazható gyógynövény. Nevét az egyiptomi szent madár, íbisz után kapta, amely Thot, a bölcsesség istenének szent állata. Thotot az egyiptomiak Hibnek is hívták.

 

Napjainkban már több mint 300 faja ismert ennek a gyönyörű szép virágnak, amely a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozik. A legtöbb hibiszkuszfajt elsősorban annak szépségéért termesztik, de vannak olyan fajok is, amelyeket a textil-, sőt a faiparban hasznosítanak. Az utóbbi időben pedig egyre inkább bebizonyosodik, hogy egy sor hibiszkuszfaj kiváló szolgálatot tehet az orvostudományban is.

 

Ebből a szempontból a Hibiscus sabdariffa L., azaz a szudáni hibiszkusz (amelyet véres, olykor rózsa hibiszkusznak is neveznek), vagyis a “red sorel”, azaz a vörös sóska vagy egyszerűen csak rosella érdemli a legnagyobb figyelmet. Ez a faj eredetileg Közép-Amerikából származik. Innen terjedt el később a világ tropikus és szubtropikus területeire Afrikától kezdve Indián keresztül, egészen Indonéziáig. A rosellából készített, karkadénak nevezett savanyú, alkoholmentes ital az egyik legkedveltebb szomjoltó ezeken a területeken. Enyhülést hoz a forróság idején, mivel serkenti a bőr vérellátását, kitágítja a pórusokat, és ezzel hozzájárul a bőr lehűléséhez. A hibiszkusz “termése”, illetve a magokat védő sötétvörös húsos virágkelyhek hagyományos, nemzeti ételek összetevői. Szirupok, dzsúszok, lekvárok készülnek belőlük, és természetes színezőanyagként egy sor más étekbe is belekerülnek. Ezen hibiszkuszfaj fiatal leveleit ugyanolyan módon hasznosítják, mint mi a levélzöldségeket. Élőhelyein már régóta használatos a természetgyógyászatban. Kiválóan alkalmazható ugyanis a magas vérnyomás ellen, és máj-, valamint epeproblémák kezelésére.

 

Biológiailag aktív anyagok az egész növényben megtalálhatóak, kezdve a levelétől, a magjain át egészen a gyökeréig, de a legnagyobb figyelmet a hibiszkusz virágában és húsos kelyhében levő anyagok érdemlik. Éppen a kehely telt bíborszíne árulkodik az antioxidáns tulajdonságokkal bíró természetes pigmentek nagy számáról. Polyphenolikus vegyületekről, anthokyaninekről és flavonokról, összefoglalva: flavonoidokról van szó. Ezek az anyagok megakadályozzák az LDL (“low density lipoprotein) koleszterin oxidációját, valamint aktívan részt vesznek szintjének csökkentésében, illetőleg a vérben levő TAG (triacylglicerid – vérzsírok) mennyiségének csökkentésében. Ezen “rossz” koleszterin oxidációjának termékei viaszos lepedékként tapadnak az erek falára, növelve ezzel az atherosclerosis, a magas vérnyomás, a szívinfarktus és az agyszélhűdés kialakulásának veszélyét. A flavonoidok ráadásul csökkentik a kapillárisok áteresztőképességét és törékenységét.

A hibuszkuszban található természetes színezék tehát alapvető szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében, valamint gyógyításában, és köztudott, hogy napjainkban ez a betegség okozza a legtöbb halálesetet.

 

 

A hibiszkusz pozitív hatásai azonban távolról sem csak a szív és az erek területén kamatoztathatók. A flavonoidok, antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően részt vesznek a szabad oxigéngyökök kiirtásában, valamint a vas és a réz prooxidációs fémionjainak inaktiválásában (ezek a fémek képesek katalizálni a szabad gyökök képződését), és ezzel nagymértékben kiveszik részüket a szervezet méregtelenítésének folyamatából. A nehézfémek (kelát kötés) befogásában részt vesznek az organikus citrom- és almasavak is, amelyek ráadásul segítik az emésztést, és mindemellett antiszeptikus, valamint gombaellenes hatásúak. Sőt a flavonoidok képesek csökkenteni a legkülönbözőbb idegen anyagok mutagen és carcinogen tulajdonságainak hatásait, egyedül meg tudják állítani a rákos sejtek növekedését, sőt hatásosan el is pusztítják őket. A flavonoidok közül a hibiszkuszban elsősorban a flavonoid quercitin található meg, amely szakemberek szerint a legaktívabb flavonoid. A quercitinnek erős allergiaellenes hatása van, mivel a sejtmembránok stabilitására hat, és megakadályozza a hisztamin, valamint más allergiás reakciókban részt vevő anyag felszabadulását. Rákellenes hatása bizonyított a prosztata-, valamint a tüdőrák esetében is. A quercetin pozitívan hat továbbá a prosztata, illetőleg az egész kiválasztórendszer működésére. A quercitin rákellenes hatása több rákfajta esetében is bizonyítást nyert (in vitro) – nyelőcső, mell és petefészek, vastagbél és végbél, agy, valamint leukémia. A quercitin a cukrobetegek számára is fontos, mert képes javítani az inzulin szekrécióját, valamint gátolja az idegeket, a szem retináját és a veseműködést kárósító szorbitol felgyülemlését. A flavonoidok antibiotikumos és vírusellenes hatásúak, ezért kiválóan alkalmazhatóak a fertőzésekkel szembeni harcban. Elengedhetetlenül fontosak továbbá a hibiszkuszban is nagy mennyiségben jelen levő, és a flavonoidok felsorolt gyógyító tevékenységét támogató C-vitamin felhasználásához. A hibiszkuszkivonat azonban nem “csak” flavonoidokat, szerves savakat és C vitamint, de bétekarotint, B1- és B6- vitamint, niacint és fontos nyomelemeket (kalciumot, magnéziumot és vasat) is tartalmaz.

 

A hibiszkuszkivonat segít:

●   azoknak, akiknek az erek megnövekedett áteresztőképessége és csökkent rugalmassága miatt olyan problémáik vannak, mint a repedezett vörös erek megjelenése bárhol a testen, a visszér, a fogínyvérzés, a paradentosis, az aranyér, az erős menstruációs vérzés, az orrvérzés, illetve akiknek bőre gyakran véraláfutásos,

●   azoknak az embereknek, akinek családjában nagyobb az olyan szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélye, mint az atherosclerosis, a szívinfarktus, az agyszélhűdés, a magas koleszterin- és zsírszint a vérben, valamint a magas vérnyomás,

●   azoknak, akiknek testében túl sok méreganyag gyülemlett fel, ezért krónikus fáradságban szenvednek, könnyen kimerülnek, és a gyenge immunrendszerük következtében sokkal fogékonyabbak a fertőzéses betegségekre,

●   vizelethajtó és antibakteriális hatásainak köszönhetően vese- és húgyhólyaggyulladás gyógyításakor, valamint a húgykő feloldásában,

●   idősebb férfiaknak túlfejlődött prosztata vagy prostatarák esetében (a prosztatarák kialakulásának veszélye nagyobb azokban a családokban, ahol a nőknél előfordult már a mellrák),

●   allergiaellenes hatásainak köszönhetően, valamint azért, mert képes csökkenteni a hisztamintermelést segítségére van azoknak, akik allergiában szenvednek – asztma, köszvény, sömör, migrénes fejfájás,

●   azoknak, akinek a szokásosnál több C-vitaminra van szükségük – izmok, ízületek és csontok regenerálódásához, a test nagyobb igénybevétele miatt, stressz vagy dohányzás esetén,

●   azoknak, akik olyan krónikus gyulladásos megbetegedésekben szenvednek, mint az arthritis (ízületi gyulladás), a colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) vagy a Crohn-szindróma,

●   enyhíti a menstruációs görcsöket, illetve kólika esetén a bél- és epegörcsöket,

●   segít a cukorbetegeknek mérsékelni a betegségükkel együtt járó krónikus tüneteket – az idegek, a retina, a vese és az érrendszer károsodása,

●   elősegíti a szervezet felfrissülését és megfiatalodását, javítja a pszichikai kondíciókat is.

 

Amint látható a hibiszkusz valóban rendkívül széles körben alkalmazható. Pozitív hatásait prevencióként, de a legtöbb civilizációs megbetegedés (rák, szív- és érrendszeri megbetegedések, diabetes mellitus, stressz, csökkent immunitás) gyógyításában is kihasználhatjuk.

A hibiszkusznak ráadásul, eddigi ismereteink szerint nincsenek semmiféle mellékhatásai, ezért gyerekek, terhes és szoptató nők is fogyaszthatják.

Forrás

 

 

cukorbetegség

Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
A zsálya megoldás beszűkült agyerekre
A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és...
TOVÁBB
Erről a növényről már a régmúlt időkben is azt tartották, hogy a halálon kívül mindent gyógyít
  A feketekömény (Nigella sativa), vagy más néven a kerti katicavirág enyhítheti  a hajhullás, az allergia, az arcüreggyulladás, az ingerültség, az...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék