Az eddig „diabetikus” jelzővel feliratozott termékek eltűnnek a polcokról. Pontosabban átalakulnak. A július 20-tól hatályba lépő uniós jogszabály miatt elsősorban a szénhidrát anyagcserezavarral élőknek, vagyis a cukorbetegeknek kell majd figyelmesebbnek lenniük, de a változás gyakorlatilag mindenkit érint...
Idén nyártól már hiába keressük a boltokban a diabetikus termékeket. Július 20-án a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről szóló 36/2004. (IV.26.) ESzCsM rendeletet ugyanis a 609/2013/EU jogszabály váltja fel, amely már nem is tesz említést erről a táplálkozási zavarról. Bár a magyar jogalkotók a hazai jogszabály hatálytalanítást még nem jelentették meg, ám a határidőig ez biztosan meg fog történni, igaz, ahogy az ilyen horderejű változások esetében általában lenni szokott, nagy valószínűséggel most is biztosítanak majd egy átmeneti időszakot. Ez azt jelenti, hogy a jogszabálynak nem megfelelő feliratozású termékek forgalomban maradhatnak a lejáratukig, de új termék már nem kerülhet forgalomba.
A rendkívüli jelentőségű változtatás nagy odafigyelést kíván a cukorbetegektől, de az inzulin-intoleranciában szenvedőktől és általában mindenkitől, akinek cukormentes diétát kell tartania. A tájékoztatás a címkén lesz, de a kérdés az, hogy pontosan mit is kell majd keresni. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a diabetikus megnevezés helyett milyen feliratok lehetnek, és azt is elmondjuk, hogy ezekre milyen szabályok vonatkoznak.
Alacsony cukortartalmú: Ez az állítás akkor használható a címkén, ha a termék cukortartalma nem haladja meg az 5g/100g vagy 2,5g/100ml határértéket.
Cukormentes: Ezt a kifejezést akkor alkalmazhatják a jelölések között, ha a termék cukortartalma nem haladja meg a 0,5g/100g illetve a 0,5g/100ml mennyiséget.
Hozzáadott cukrot nem tartalmaz: Ez a szókapcsolat csak abban az esetben helytálló, ha a termék készítéséhez nem használtak mono- és diszacharidot, vagy egyéb édesítő hatású élelmiszert (pl. mézet). De vigyázat, attól még, hogy nem tettek hozzá cukrot, még természetes módon tartalmazhatja azt. Ezt egy „Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz” standard mondattal jelölni is kell.
Csökkentett cukortartalmú: Minden esetben a normál élelmiszerekhez képest legalább 30%-kal kevesebb cukrot kell, hogy tartalmazzon az ilyen megnevezéssel ellátott termék. Ugyanez a szabály vonatkozik a „Light” jelzésű termékekre is. Tehát az ilyen jelzésű terméket is érdemes megvizsgálni vásárlás előtt.
Csökkentett energiatartalmú: Ennek a kategóriának a megítélése egy kicsit nehezebb. Általában itt mindenki csak az energiabevitel csökkentését mérlegeli, de azt nem, hogy ezt a gyártó hogyan érte el. Az ilyen termékek esetében mindig meg kell ezt nézni, mivel a címkén jelölni kell azt a tápanyagot, és annak a csökkentésnek a mértékét, amellyel a kívánt eredményt elérték. Ha a kívánt hatást a cukortartalom mérséklésével, vagy például édesítőszerrel való cserével érték el, akkor ez megfelelő lehet a vásárlásra. De például egy keksz esetében az energiatartalom mérséklését a zsírtartalom csökkentésével is megoldhatták, ebben az esetben a cukortartalom ugyanúgy megmaradt a termékben, ezért cukorbetegek nem ajánlható. Az ilyen jelölésű termékek esetében legyünk nagyon figyelmesek és óvatosak.
Az általános jelölések között nagyjából tehát ez lesz a választék, ezeket a kifejezéseket érdemes majd a jelölések között keresni a megfelelő választáshoz.
További lehetőséget és sokkal pontosabb tájékoztatást adhat még a termékek csomagolásán lévő tápértéktáblázat, amelynek feltüntetése kötelező. Itt precíz tájékoztatást kaphatunk a termékben lévő szénhidrátok mennyiségéről, amelyből még a cukrok mennyiségét is pontosan meg kell adnia a gyártóknak. Nagy könnyebbség, hogy a jelölésre vonatkozó jogszabály pontosan meghatározza a táblázat tartalmát így minden szükséges információt mindig ugyan azon a helyen fogja a táblázatban megtalálni. A gyártó minden egyéb információt (pl. a fruktóz felhasználását) csak a táblázat végén adhat meg. Tehát nem árt a táblázatot teljesen végigolvasni a tájékozódáshoz.
Első olvasásra ez egy kicsit bonyolultnak és nehézkesnek tűnik és biztosan gondot fog okozni az első időkben. Bízzunk benne, hogy az élelmiszer-kereskedelmi vállalkozások minden segítséget megadnak a vásárlóiknak, és felkészítik a személyzetüket az új kihívásra.
Fenyvesiné Bakos Mária