A káposztafélék családjának egyik legfinomabb családtagja a bimbóskel (Brassica oleracea var.c.gemmifera.), amely sokoldalúan elkészíthető a konyhában, és könnyen termeszthető kiskertben is, kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak az ültetésével.
Már megjelenésében is különleges a bimbóskel, hiszen a fogyasztásra szánt kis kelbimbók egy 60-80 cm szárrészen növekszenek, a levelek hónaljában.
A bimbóskel másodvetésre is alkalmas, vagyis ha egy ágyásból már felszedtük a zöldségeket, korán, utána még vethetünk bimbóskelt a helyére.
Ha igazán finom ízletes bimbóskelt szeretnénk kertünkből szedni, ne törődjünk túl sokat a növénnyel. Igen jól olvasta kedves olvasó, ha egy túltrágyázott és tápanyag dús talajba ültetjük a növényt, kevésbé lesz ízletes, de ha az ültető gödörbe egy kevés fahamut szórunk, a bimbók kemények lesznek. Természetesen azért évente egyszer nem árt egy kis tápanyag a növénynek, így ősszel vagy kora tavasszal a felszedés után ássunk be a talajba 20-25 cm mélyen istállótrágyát.
Hőigénye igen kicsi, épp ezért akárcsak sok káposzta fajtát a bimbóskelt is szedhetjük a téli hidegben, hiszen a hideg fagyos hőmérséklet csak fokozza a növény egyedi fűszeres ízét. Mélyreható gyökere miatt a száraz csapadékmentes időszakot is jól viseli.
A bimbóskel ültetése és szaporítása
A szaporítás történhet magról, vagy palántáról is, a magokat április végétől-fajtától függően vethetjük végleges helyükre, a palántákat csak május közepétől ültessük ki szabadföldbe.
Sor és tőtávolság: 60x40 cm.
A palántákat az első időben érdemes rendszeresen öntözni, és kapálni, főleg szárazabb időszakban. A kifejlett növények már nem igényelnek sok öntözést.
Bimbóskel szedése
A szedés folyamatos, a télálló fajtákat a fagyok beállta után is szedhetjük, így télen remek vitaminforrás lehet a bimbóskel.
A káposztafélék különleges fajtáját képviselik.
A bimbóskel gyógyító hatása
1. magas B1-vitamin (B1-vitamin - tiamin - a szervezetben nem raktározódik, tehát naponta kell gondoskodni utánpótlásáról!) és folsavtartalma miatt ideális tápláléka azoknak, akik tartós ideggyengeségben szenvednek,
2. huzamosan fáradékonyak,
3. gyenge a koncentrálóképességük, (a gyerekek rossz iskolai teljesítménye gyakran éppen a B1-vitamin hiányának a következménye),
4. gyenge az életerejük,
5. aktiválja a vérképzést, ezáltal a sejtek oxigénnel való ellátottságát,
6. fokozza a sejtek növekedését,
7. erősíti a kötőszöveteket,
8. fényessé teszi a hajat,
9. szépíti a bőrt,
10. javítja a hangulatot,
11. segíti a víz leadását,
12. segíti a fogyást,
13. salaktalanít,
14. erősíti az immunrendszert.
A bimbóskel az egyik legjobb stresszétel. Fagyasztva sokáig tárolható levesnek, főzeléknek, köretnek.
Kelbimbófőzelék
50 dkg kelbimbó, 2 dkg vaj, 5 dkg parmezán vagy reszelt sajt, só, bors, 1 gerezd fokhagyma. Kevés vízben, rövid ideig (10-15 perc) pároljuk meg a kelbimbót. Sóval, borssal fűszerezzük. Tegyük vajjal kikent jénaiba, hintsük meg a sajttal, fedjük le. 180 °C-on rövid ideig süssük át.