Az óegyiptomiak a boldogság fűszerének tartották, mivel szerelmi serkentőnek is bevált és már háromezer éve foglalkoznak a koriander termesztésével. Az elhunyt fáraók sírjaiba is elhelyezték, hogyha szükség lenne rá a túlvilágon, ne legyen hiány belőle. A rómaiak és a görögök boruk ízesítésére használták. Lényeges alkotóeleme volt a szerelmi bájitaloknak.
A koriander, latin nevén Coriandrum sativum, egyéves növény, amely a Földközi-tenger vidékéről származik. Mára már Dél- és Közép-Európában, Észak- és Dél-Afrikában, Kelet-Ázsiában, valamint Észak-Amerikában is elterjedt. Ősi kultúrnövény, amelyet Egyiptomban és Indiában elsősorban gyógyító célokra már több mint 3000 évvel ezelőtt is termesztettek. A korianderről olvashatunk az Ezeregy éjszaka meséiben, sőt az Ószövetségben is.
Koriander magokat találtak az egyiptomi fáraók sírjainak feltárásakor, ami sejtetni engedi, hogy az egyiptomiak – csakúgy, mint a kínaiak – hittek abban, hogy a növény alkalmazása révén halhatatlanokká válhatnak. A középkorban a koriander magjait afrodiziákumnak tartották, és előszeretettel használták őket esküvői szertartásokon vagy különböző bájitalok készítésekor. A mágikus rituálékon a soha véget nem érő, azaz halhatatlan szerelem megteremtésének eszköze volt.
A növény zöld szárát, illetve magjait különböző célokra lehet felhasználni. Zöld szára remek alapanyagot biztosít a házi pesto készítéséhez, esetleg levesek fűszerezéséhez. Ezen túlmenően kiváló hatású az emésztésre, a húgyutak működésére, valamint bőrkiütésekre. Termése emberemlékezet óta húsok, saláták, kekszek, lekvárok, péktermékek, levesek, szószok és zöldségételek fűszerezéséhez használatos. A koriandermag nem csupán finom fűszer, hanem támogatja a gyomornedvek termelődését is, javítja az emésztést, a tápanyagok felszívódását, és kiváló görcsoldó. Remekül alkalmazható a legkülönbözőbb emésztési problémák kezelésében, főleg ha azokat hasfájás és hasmenés kíséri. A koriandermagból főzött tea segítséget nyújt gyomorgörcs, telítettség érzése, felfújódás esetén, és segíti a felköhögést is. A cukorba csomagolt koriandermag számított ama ősrégi „citvármagnak”, amit gyakran használtak hasfájás ellen.
Ennek a fantasztikus növénynek a magjai nagy mennyiségű illóolajat tartalmaznak. Jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető ízük van, ami egy kicsit emlékeztet a narancshéj ízére. Elválaszthatatlan részét képezi az indiai currynek, valamint további fűszer- és gyógynövénykeverékeknek. A magokat bizonyos kultúrákban, önmagukban rágcsálják vagy alkoholba teszik és aperitifként fogyasztják.
Nyugalom, biztonság, védelem
A koriander jótékonyan hat az idegrendszerre is, amit gyomorneurózis vagy félelem, esetleg izgalom okozta gyomorszűkület esetén jól ki lehet használni. Külsőleg remekül alkalmazható fekélyek vagy ízületi betegségek és reuma kezelésében. A népi hagyomány szerint a koriander nyugalmat, biztonságot és védelmet hoz az otthonukba. Azok az állapotos kismamák, akik okos, ügyes gyermeket szeretnének, egyenek koriandert mindennap.