Hólyaghurut kezelése a természet erejével

 

A hólyagfertőzés (cystitis), vagy hólyaghurut igen gyakori megbetegedés a nőknél, és ha nem megfelelően kezelik, a hólyaghurut könnyen visszatérővé válhat.

  

vörös áfonya, petrezselyem, hólyaghurut, fertőzés, húgyuti fertőzés, felfázás, fokhagyma, sarkantyúvirág

A hólyagpanaszokat, fertőzéseket gombák, baktériumok vagy vírusok is okozhatják, de a vizeletből való tenyésztéssel nem mindig lehet kimutatni. Azonban, ha találnak kórokozó baktériumot a vizeletben, akkor nagy valószínűséggel az Escherichia coli (E. coli) a bűnös.

 

Milyen tünetei vannak a hólyaghurutnak?

A hólyaghurut tipikus tünetei:

●   gyakori, sürgető vizelési inger, ennek ellenére csekély mennyiségű vizelet,

●   kellemetlen, szúró érzés a hólyag tájékán (sokszor a vizeletürítés alatt is),

●   sötétebb, rossz szagú, esetleg véres vizelet.

 

A vizeletürítés befejeztével azonnal ismét vizelési inger jelentkezik, amit az okoz, hogy a gyulladt hólyagnyálkahártya alsó és felső része a hólyag kiürülésekor összeér, aminek – az üres hólyag ellenére – vizelési ingert okozó hatása van. Emellett a hólyaghurut gyakran jár véres vizelettel, és alhasi fájdalommal is.

 

Hólyaghurut esetén a természetes gyógymódok többnyire hatékonyabbak, mint az antibiotikumok, ha orvoshoz fordulunk, akkor mégis antibiotikumot ír fel kezelésére.

Bár a betegséget baktériumok okozzák, nem mindig van szükség antibiotikumos kezelésre. Ráadásul a különböző antibiotikumok a hasznos baktériumainkat is elpusztítják, aminek a helyreállítása több időt vehet igénybe.

 

Lehet, hogy merésznek tűnik az állítás, de igaz: kutatások bizonyítják, hogy az antibiotikum-kezelés inkább elősegíti a visszatérő hólyaghurut kialakulását azzal, hogy megzavarja a hüvely flóráját, és támogatja az antibiotikumnak ellenálló E. coli elszaporodását.

Az antibiotikum általában tönkreteszi a húgycső külső felét borító és védő baktériumpajzs működését.

 

Ha már szenvedünk a tünetektől

A sokáig tartogatott vizeletben könnyebben elszaporodhatnak a kórokozók. Ezért veszélyeztetettek a prosztatamegnagyobbodással küzdő férfiak, hiszen náluk nehezített a vizeletürítés.

Igyunk meg legalább napi 3 liter folyadékot, mely víz, vagy gyógytea legyen. A tiszta szénsavmentes ásványvíz, vagy a tea fokozza a vizelet átáramlását, átöblíti a vesét, a húgyvezetéket, a hólyagot és a húgycsövet, megelőzhető a vizelet pangása.

 

A fokhagyma, a sarkantyúka természetes antibiotikus hatású, valamint nagyon jó vízhajtó a petrezselyem. A medveszőlőlevél teája gátolja a hólyagban lévő baktériumok szaporodását, emellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

 

A vörösáfonya-ital fogyasztása csökkenti az E. coli baktérium képességét arra, hogy a hólyag falához, illetve a húgycsőhöz tapadjon.

 

 

A sok folyadék segít átmosni a hólyagot, így elősegíti a baktériumok kiürülését, illetve segít megelőzni a megtelepedésüket. Jól ismert a vörös áfonya jótékony hatása a hólyaghurut megelőzésében és fontos kiegészítője lehet a kezelésében is, ezért ilyen esetekben javasolt a koncentrált kivonatok fogyasztása.

 

Rendkívül fontos a székletürítés utáni megfelelő higiénia, beleértve azt is, hogy a hölgyek a WC-papírt elölről hátrafelé húzva használják, illetve ha szükséges, használjanak bidét.

A húgycső körül normális esetben megtalálható egy bakteriális flóra, de ez általában nem okoz fertőzést, hiszen az egészséges húgyutak ellenállnak. Ám ha a húgycső nyálkahártyáján valamilyen apró sérülés található, a kórokozók, köztük a normálisan is jelen lévő baktériumok behatolnak a mélyebb rétegekbe, és ott fertőzést okoznak.

 

A húgyutak fertőzései többféle területet is érinthetnek: a húgycsövet, a hólyagot, a húgyvezetékeket vagy a veséket. A húgycső és a hólyag esetében alsó húgyúti fertőzésről van szó: ez enyhébb lefolyású betegség. Felső húgyúti fertőzésnél a vesék is megfertőződnek, s ez már súlyosabb eset.

 

Gyakoribb a nőknél a hólyaghurut

Ez a hátrány elsősorban anatómiai felépítésünkből fakad: a nők húgycsöve sokkal rövidebb, mint a férfiaké (mintegy 2,5-4 centiméter hosszú), a kórokozók tehát rövidebb úton juthatnak fel a húgyhólyagba. Másrészt a húgycső nyílása igen közel található a hüvelybemenethez és a végbélnyíláshoz is.

A végbél közelsége miatt a széklettel a külvilágba kerülő baktériumok is könnyebben bekerülhetnek a húgycsőbe, ott tartósan megtelepedhetnek, és akár a hólyagba is eljuthatnak. (Súlyosabb esetben innen is továbbterjedhetnek a vesére.)

A fertőzés a hüvely felől is támadhat: a szexuális úton terjedő betegségek (például a klamídia, a mikoplazma vagy a herpesz szimplex) kórokozói, továbbá a hüvelyben egyébként is megtalálható baktériumok innen is a húgycsőbe kerülhetnek. A hólyaghurut fiatal nőknél jellemzően az első néhány szexuális együttlét után alakul ki, ezért is hívják nászutas betegségnek. A szexuális aktussal járó feszítő hatás a húgycső falára is hatással lehet, az így keletkező pici sérülések is megkönnyíthetik a kórokozók dolgát.

Ugyanilyen okból a székrekedés, a széklet tartogatása is hólyaghurutra hajlamosíthat.

 

A hólyaghurutot a nőknél gyakran okozhatja nőgyógyászati gyulladás is, amikor a nemi szervek környékéről a rövid húgycsövön keresztül jutnak be a kórokozók a hólyagba. Gyakran strandolás, néha a szexuális élet is okozhat hólyaghurutot és természetesen bizonyos beavatkozások is elősegíthetik kialakulását, de arra fogékony egyéneknél sokszor stressz hatására is kialakulhatnak a hólyaghurut tünetei.

 

Ha a tünetek néhány napon belül nem javulnak, sőt inkább súlyosbodnak, esetleg a vizelet véressé válik, mindenképpen keressünk fel urológus szakorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat, és kiválasztja a megfelelő kezelést.

 

 

fokhagyma

Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
  A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember...
TOVÁBB
Mit egyél, hogy messziről elkerüljenek a szúnyogok?
  Lehet, hogy nem tudtad, de táplálkozással meg lehet előzni a nyári esték kellemetlen, viszkető következményeit, a szúnyogcsípéseket. A...
TOVÁBB
A legjobb ételek a hasnyálmirigy egészségének fenntartásához és gyógyításához
  Testünk egészségének megőrzéséhez feltétlenül szükséges, hogy hasnyálmirigyünk is megfelelő állapotban legyen, mivel a hasnyálmirigy fontos szerepet tölt...
TOVÁBB
Ez történik, ha üres gyomorra fokhagymát eszünk
  Nem mindenki gondolja azt, hogy éhgyomorra fokhagymát enni egészséges. Sokan úgy tartják, hogy ilyen fajta otthoni gyógymódok, praktikák csak a...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék