A rendszeres halfogyasztás jótékony hatással van a béldaganatok leküzdésében. Javíthatja a béldaganatban szenvedő betegek túlélési esélyeit az omega-3 zsírsavakban gazdag halak - mint például a tonhal és a lazac - fogyasztása egy nemrég közzétett kutatás eredményei szerint.
A vizsgálat erős összefüggést mutatott ki a magasabb omega-3 zsírsavbevitel és az alacsonyabb halálozási kockázat között. A kutatáshoz több mint 170 ezer amerikai adatait vették számba, közülük 1659 páciens küzdött bélrákkal.
A halfogyasztás jótékony hatással van a béldaganatok gyógyulására
A Gut című brit tudományos lapban közzétett eredmények szerint azok, akik napi szinten legalább 0,3 gramm omega-3 zsírsavat fogyasztottak a diagnózis felállítása után, 41 százalékkal magasabb eséllyel élték túl a betegséget, mint azok, akik 0,1 grammnál is kevesebbet.
"Amennyiben az eredményeket más kutatások is képesek megismételni, a magasabb omega-3 zsírsavbevitel segítheti a béldaganatos betegek életének meghosszabbítását" - fogalmaz a tanulmány, amely szerint elsőként sikerült szélesebb populáció adatait figyelembe véve bizonyítékot nyújtani a halakban található omega-3 zsírsavak lehetséges jótékony hatásairól a béldaganatos megbetegedések esetében.
Másban is fontos szerepet játszik az omega-3 zsírsav
Ugyanakkor felhívják a figyelmet a további vizsgálatok szükségességére is annak kizárásához, hogy nem véletlen egybeesés vezetett az eredményekhez, és az omega-3 valóban hozzájárult a túlélési esélyek növekedéséhez.
Az omega-3 zsírsav fontos szerepet játszik a növekedésben és az agyi funkciók egészséges működésében, de termelésére az emberi test nem képes. Bevitele zsíros halak és más tengeri élőlények, valamint bizonyos növények és növényi olajok fogyasztásával lehetséges.