Az almaecet a természet legtökéletesebb csodaszere, mely nem hiányozhat házi gyógy-szereink közül.
A házi almaecet természetes erjedésű, és ami nagyon fontos, hogy tartósítószer mentes. Aki naponta fogyasztja, számtalan panaszt enyhíthet vele, de elsősorban megelőzheti a különféle betegségek kialakulását.
Fotó: Egészségtér
Nem nagy ördöngösség, bárki bátran próbálkozhat vele. Nagyon olcsón juthatsz hozzá vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag almaecethez, melyhez nem kell más csak egy 5 literes befőttes üveg, néhány kg alma, néhány dkg méz, vagy cukor, forralt víz és néhány hét kitartás.
„Naponta egy alma az orvost távol tartja” tartja a nagyon régi angol szállóige.
Elődeink étrendjében az alma mindig is fontos szerepet játszott. Rendkívül kreatív módon hasznosították ezt a gyümölcsöt, és tudták, miként lehet megfelelően és tartósan elraktározni. Így télen is nagy tartalékaik voltak belőle, és ez által természetes úton jutottak hozzá a cukorhoz, a vitaminokhoz, az ásványi anyagokhoz, a rostokhoz, a szerves savakhoz és a pektinhez.
Az almahéj tannint és bioflavonoidokat tartalmaz, közülük a kvercetin a legfontosabb. Ezeknek köszönhetően eredményesen alkalmazható a húgyhólyag és a prosztata megbetegedéseiben, jótékonyan hat reumára, köszvényre, valamint gyomorégésre is. Az almából készült tea csillapítja a lázat, ráadásul rendkívül finom. Ha megmaradt az almacsutka és a héj egy almás süti vagy kompót készítése után ki ne dobd! Alaposan mosd meg, szárítsd meg és tedd egy jól zárható dobozba akár télére is. Finom, illatos teát készíthetsz belőle adalék és mesterséges aromák nélkül. Megéri kipróbálni, nem fogod megbánni!
Mi az almaecet titka?
A legegészségesebb ecetfajta, az alma összes jótékony összetevőivel. Tartalmaz pektint, béta- karotint, káliumot, aminosavakat és enzimeket. Zsírégető hatású, segíti az emésztést. Mézzel elkeverve enyhíti az ízületi gyulladások tüneteit és fokozott epetermelésre készteti a májat. Magas káliumtartalma miatt serkenti a sejt- és szövetnövekedést, enzimjei pedig gyorsítják a szervezetben lezajló kémiai folyamatokat.
Ízületi gyulladást a helytelen táplálkozás következtében felgyülemlett mérgező anyagok lerakódása okoz. Az almaecet serkenti az anyagcserét, elősegítve a mérgező anyagok távozását a szövetekből.
A méz egészségjavító és csíraölő hatása által az ecetes-mézes ital valóságos életelixír. Az almaecet-méz elixír nagyanyáink bevált szere, a szegények itala volt régen.
A méz és almaecet ideális módon egészítik ki egymást.
Régi egészségmegőrző alaprecept
Egy pohár vízben elkeverünk 2 teáskanál almaecetet és 2 teáskanál mézet.
Minden reggel rendszeresen fogyasszuk étkezés előtt, apró kortyokban.
Egy régi görög monda szerint az alma az istenek ajándéka, az örök fiatalság és szépség gyümölcse.
Az almaecet jótékony hatásai
● Segít megújítani a bőr természetes kémhatását (rendbe hozza a pH-ját), csillapítja a viszketést, és jótékony hatású számos fertőző bőrbetegségben,
● belsőleg fogyasztva támogatja a májműködést,
● könnyebb égési sérülések esetében csökkenthető a duzzanat és megelőzhető a hólyagosodás, ha a felületre azonnal almaecetes anyagot helyezünk,
● reggeli rosszullét ellen áldott állapotban levő nők is fogyaszthatják: egy pohár vízben egy teáskanál almaecetet elkeverve,
● életfontosságú ásványi anyagokkal, többféle vitaminnal és nyomelemekkel, főként káliummal látja el a szervezetet,
● javítja a veseműködést,
● megakadályozza a szaprofita baktériumok elszaporodását a belekben,
● erősíti, rugalmassá teszi a szöveteket,
● javítja a vérkeringést, folyékonyabbá teszi a vért,
● serkenti az anyagcserét,
● lassítja az öregedés folyamatát,
● erősíti a szervezet immunrendszerét, salaktalanít,
● savas kémhatással rendelkezik de a szervezetet lúgosítja.
Az almaecetben létfontosságú ásványi anyagok és nyomelemek találhatók, mint a kálium, nátrium, kalcium, magnézium, foszfor, klór, kén, réz, vas, szilícium, fluor. Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-, P-vitamint és béta-karotint.
Az almaecet citromsavat is tartalmaz, amely könnyen emészthetővé teszi az ecetben lévő kalciumot és jelentősen javítja a felszívódását. A többi élelmiszerben jelen lévő kalcium felszívódását is növeli, ha almaecetet adunk hozzájuk.
Így készítsd el házilag az almaecetet!
Hozzávalók
2 kg alma,
20 dkg méz (vagy cukor),
2 liter víz,
5 literes befőttes üveg.
2 liter vizet forralj fel 20 dkg cukorra, majd hűtsd le. Az almát mosd meg alaposan, vágd négyfelé, a két végéből csípj le egy keveset és vékonyan szeleteld fel. Egy ötliteres befőttes üvegbe rakd bele a szeletelt almát. Nem kell meghámozni az almát és a magokat sem kell kiszedni.
A kihűlt lét öntsd rá és kösd le egy vászonanyaggal. Ez azért fontos, mert az erjedéshez szükség van oxigénre, de a muslicák ellepnék, ha nem lenne lekötve.
Tedd 22-25 fokos helyre kb. 3 hétre és minden nap kavard meg egy fakanál segítségével.
Sok helyen olvastam, hogy a rohadt almát, vagy a hulló (még éretlen) almát is belerakják az alapanyagba.
Nagyon fontos, hogy egészséges, édes almát használj. Ha elég édes az alma, és megfelelő a hőmérséklet, akkor nincs szükség kenyérre vagy élesztőre sem az erjedéshez.
3 hét után szűrd át és töltsd vissza a lét a tisztára mosott üvegbe, majd újra kösd le a vászondarabbal.
Néhány nap után látható lesz egy fehér először pókháló szerű, majd kocsonyás réteg a tetején. Ez az ecetágy, vagy más elnevezései ecetvirág, ecetalja vagy ecetpimpó.
Almaecet, rajta az ecetággyal várakozik az átfejtésre még néhány hétig.
Előfordulhat, hogy az ecetvirág idő előtt megromlik és alászáll. Ez akkor történik meg, ha az ecetes üveget hirtelen, nem megfelelően megmozdítják, az ecetvirág a felszín alá kerül és az ecetsav-baktériumok az oxigénhiány következtében elpusztulnak. Ez esetben az ecetvirág használhatatlanná válik, el kell távolítani.
A jó almaecet sötét színű és zavaros.
Az almaecet alapja az almamust, vagyis almalé, melyben alkohol képződött. Minél magasabb az alma cukortartalma, annál nagyobb lesz a must alkoholtartalma és annál könnyebben képződik végül az ecetsav.
Az ecet olyan vizes oldat, amely erjedési folyamat során, az ecetsav-baktériumok segítségével, természetes úton jön létre. Az ecetsav-baktériumok állandóan jelen vannak a levegőben.
A szűrés után minél tovább áll, annál erősebb lesz. Ez idő alatt alakítják át az alkoholt az ecetsav-baktériumok.
Fontos, hogy légmentesen nem szabad lezárni!
2-3 hét után (de akár várhatunk 1-2 hónapot is) fejtsük le az ecetet. Minél tovább hagyjuk érni, annál erősebb az ecetünk. Fejtés előtt óvatosan félre kell tolni az ecetvirágot és úgy belevezetni a csövet a folyadékba. A fejtés módja a következő: egy vékony, hajlékony csövet (benzin cső) a folyadékba vezetünk, egy üres edényt az érlelő edénynél alacsonyabbra helyezünk, a csövet megszívjuk, és aztán hagyjuk a tiszta levet a gravitáció és a vákuum segítségével szépen átcsorogni. Az üveget parafa dugóval zárd és tedd hűvös helyre.
Amikor az almaecetet lefejtjük, egy kis ecetben eltehetjük ezt az ecetágyat a következő adag almaecet készítéséhez. Az ecetvirág évekig eltartható.
Ha azt várod, hogy bolti almaecet íze lesz, csalódni fogsz, mert nem olyan. Sokkal finomabb.