Az almáról elég gyakran olvashatjuk, hogy „Naponta egy alma, az orvost távol tartja”. Az ősz és a tél egyik slágergyümölcse az alma, amiből otthon saját magunk is készíthetünk almachipset. A ropogós, almachips pofonegyszerű, olcsó és nagyon finom.
A vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag almachips az egyik legegészségesebb nassolni való. Akár tévézés, internetezés vagy egy jó könyv olvasása közben ropogtathatod.
Rengeteg jótékony hatása van a szervezetre: méregtelenít, felpörgeti az anyagcserét, és az idegrendszert is kedvezően befolyásolja.
Az almában megtalálható a fehérje, rostanyag, keményítő, só, almasav, cukor, csersav. Magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma.
Fogyókúrázók számára rendkívül hasznos, mert a gyomor nagyon rövid idő alatt megemészti és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle. Foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet a szellemi munkát végzőknek az idegrendszerre gyakorolt jótékony hatása révén. A benne található rostok nagymértékben felgyorsítják az anyagcserét. Az alma tisztítja az emésztőrendszert és megszabadít a felhalmozódott méreganyagoktól.
Az almachipsben minden vitamin és ásványi anyag megmarad.
Így készítsd el
Több helyen olvastam, hogy sütőben készítik 100-120 fokon. Mivel a C-vitamin már 60 fokon teljesen elbomlik, ezért én nem használom az almachips készítéséhez a sütőt.
Nem jelent nagy befektetést egy kisebb teljesítményű aszalógép vásárlása, mely egy 4-5 tagú család aszalvány szükségletét kielégíti. Csodás dolgokat lehet vele művelni. Aszalhatsz vele szilvát és szőlőt is. Száríthatsz vele paprikát és gyógynövényeket is.
A chips elkészítéséhez mosd meg az almát. Egy almacsumázó segítségével távolíts el a magházat (ebből főzhetsz teát), szeleteld fel kb. 2-3 milliméter vékony karikákra, rakd az aszaló tálcára és kb. 8 óra alatt elkészül az almachips. Legjobb, ha este indítod a folyamatot és reggelre készen is van.
Nem jó a túl vékony almaszelet sem, de a nagyon vastag sem. A vékony nagyon kiszárad, a túlságosan vastag pedig nem elég ropogós.
Ha az almakarikákat ráhelyezted a tálcára megszórhatod fahéjjal, de semmiképpen ne cukrozd. Még a kissé savanykás alma is nagyon kellemes ízű lesz. Szívesen rágcsálják a gyerekek is.
A tálcának a jobb kihasználtsága érdekében ketté vághatsz egy karikát és szorosabban rakhatod egymás mellé az almákat.
Légmentesen zárható edénybe néhány hétig is eláll, ha csak el nem fogy.