Mik a káliumhiány tünetei – hogyan vedd észre és hogyan kezeld

 

Rengeteg ember káliumhiányos és nem is tud róla.

 kálium, cukorbetegség, inzulin, káliumhiány

A legtöbb embernél jelentős probléma a káliumhiány, elég nehéz felismerni, mert a szervezetünkben a kálium nagy része, azaz 98%-a a sejteken belül van, és nem azokon kívül. Ezért, ha vérvizsgálatot csináltatunk, nem fogja kimutatni, hacsak nem nagyon-nagyon extrém. Az ajánlott vizsgálat az intracelluláris, vagyis a sejten belüli vizsgálat lenne, azonban ezt a tesztet csak nagyon ritka estben használják.

 

Mik a káliumhiány tünetei?

●   Káliumhiány tünete lehet a fejfájás, hányinger, szédülés és akár hányás is.

●   Káliumhiány esetén magasabb lesz a vérnyomás. Miért? Mert a kálium az egy fiziológiai lazító, egy nyugtatószer, ami lecsillapítja a dolgokat.

●   Másik tünete az izomgörcs. Hiszen a kálium egy elektrolit és szükség van rá az izmok összehúzódásához és elernyedéséhez.

●   Az édesség kívánása is jele lehet a káliumhiánynak, mivel a kálium szerepet játszik a cukor elraktározásában. Valamint segít megszabadulni a cukor utáni vágytól, mert a glükóz raktározásához szükség van káliumra.

●   A káliumhiány tünete a székrekedés is.

●   Másik jele a magas inzulinszint. Összefüggés van a cukor, a vércukor, a cukorbetegség és a kálium között. Igazából, ha megfelelő mennyiségű kálium van a szervezetben, az inzulin igény lecsökken. Ezért tanácsos a kálium bevitele a cukorbetegek számára.

●   Az izomgyengeség is a káliumhiány tünete lehet. Tapasztalhatsz váratlan izomgyengeséget, aminek nem tudod az okát. A kiváltó ok az lehet, hogy az izomösszehúzódásokhoz elektrolitokra van szükség.

●   Káliumhiánytól lehet a rendellenes szívverés, hiszen a szív is izom. A szívverési problémák – mint például a szívritmuszavar – a káliumhiány és a magnéziumhiány együttes tünete lehet.

●   Az idegesség és az álmatlanság is a káliumhiány egyik jele, mivel a kálium nyugtató hatással bír.

Tehát, ha kevés a kálium a szervezetedben, tapasztalhatod a felsorolt tüneteket.

 

Mi okozhat a káliumhiányt?

●   Például kiváltó ok lehet, ha valaki beteg és sokat hány vagy bulémiás.

●   Fokozott izzadás sport vagy hőség miatt.

●   Vagy ha egyszerűen az étrended nem tartalmaz elég káliumot. Mondhatod azt, hogy pedig eszel banánt. Viszont egy banánban körülbelül 300 mg kálium van, neked pedig napi 4700 mg káliumra van szükséged minimum. Tehát 11-12 banánt kellene elfogyasztanod. Zöldségekből is fedezheted a napi kálium szükségletedet. Ha nem szereted a salátákat, akkor dobj hozzá egy kis gyümölcsöt és készíts turmixokat. Ez mind növeli a kálium bevitelt, és meglátod, sokkal jobban fogod magad érezni.

●   Ha Atkins vagy ketogén diéta, vagy hasonló étrend szerint étkezel, és sok proteint és zsírt eszel, akkor mindenképpen szükséged van káliumra is, különben gyenge leszel. A ketogén diétában például, amikor több zsírt fogyasztol, semmi szénhidrátot, ez is káliumhiányhoz vezethet. Ilyenkor érdemes táplálékkiegészítőket szedni.

●   A kálium nagyon fontos az emésztés szempontjából is, lebontja és felépíti a fehérjét. Azok, akiknek hullik a haja, lehet, hogy csak fehérjét visznek be a szervezetükbe, és nem figyelnek oda a káliumra.

●   A vizelethajtó szerek szintén csökkentik a szervezetben a kálium mennyiségét.

●   A stressz is csökkenti a test kálium tartalmát. Olyan emberek kálium szintjét vizsgáltuk, akik sok káliumot fogyasztottak, de közben stresszesek voltak. A kálium szintjük alacsony maradt, mert az adrenalinnal együtt olyan, mintha egy lyuk lenne a vödörben, és a kálium egyenesen kifolyna. Tehát, ha valaki stresszes, akkor még több káliumot kell fogyasztania.

●   A magas inzulin, azaz magas cukorfogyasztás is csökkentik a káliumot. Ilyenkor sok zöldséget kell enni.

●   Nem utolsó sorban az is kiváltó ok, ha valaki túl sok vizet iszik. Ezt úgy hívják, hogy hyponatraemia, ami az elektrolitok hígítását jelenti, és a szív kezd kiesni az egyensúlyból. Tehát amikor iszol figyelj oda, hogy ne mosd ki az elektrolitokat a szervezetedből, azaz pótold a sót és a káliumot. Érdemes a vizet ízesíteni citrommal, almaecettel vagy gyümölccsel. Szűrt vizet tanácsos inni.

Forrás

cukorbetegség

Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
A zsálya megoldás beszűkült agyerekre
A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és...
TOVÁBB
Erről a növényről már a régmúlt időkben is azt tartották, hogy a halálon kívül mindent gyógyít
  A feketekömény (Nigella sativa), vagy más néven a kerti katicavirág enyhítheti  a hajhullás, az allergia, az arcüreggyulladás, az ingerültség, az...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
D-vitamin, nők és koleszterin
  Amikor valaki meghallja a diagnózist, miszerint magas a koleszterin szintje, azt gondolja, hogy ez valami veszélyes dolgot jelent. Pedig csupán...
TOVÁBB
A magnéziumhiány figyelmeztető jelei
  Nagyon sok ember még mindig nem érti a magnézium fontosságát, holott tisztában vannak például a kalcium- és a vaspótlás lényegességével is. Ennek ellenére...
TOVÁBB
A C-vitamin hiány 10 tünete, amelyre oda kell figyelni!
  Az orvosok szerint nem csak akkor hasznos a C-vitamin, mikor meg vagy hűlve, vagy az influenza ledöntött a lábadról, hanem számos élettani...
TOVÁBB
A B-vitaminok lassítják az időskori szellemi hanyatlást
   A nagy dózisban, naponta szedett B-vitaminok jelentősen lassítják idős embereknél a szellemi hanyatlást, és az Alzheimer-kór ellen is bizonyos...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék