Mar, mint a mustár az influenzát és a tüdőgyulladást okozó kórokozók elszaporodása ellen a wasabi

 

Az antioxidánsokban gazdag wasabi segíthet az immunrendszer erősítésében és a káros méreganyagok eltávolításában a szervezetből.

 wasabi, influenza, tüdőgyulladás, E.coli, Staphylococcus aureus

A wasabi egészségügyi előnyei közé tartozik a rák és a szívbetegségek kockázatának csökkentése, valamint az ízületek és az izmok gyulladáscsökkentő tulajdonságai. Segíthet a szervezetben és a szájban fellépő bakteriális fertőzések elleni védekezésben, és még a szezonális allergiák irritáló hatásait is csökkentheti. Ez az erős növény légúti problémák kezelésére kiválóan alkalmazható.

 

Mi az a Wasabi?

A Wasabi a káposztával és a tormával közeli rokon növény, rendszertani besorolás szerint a Brassicaceae család tagja. Közismert nevén japán torma, bár ez más növény, mint a torma. Azonban a wasabinak megvan a torma erős íze, ezért ez is az oka annak, hogy a kettőt gyakran használják alternatívaként. A wasabi azonban nem csak erősségéről hírhedt, hanem arról is, hogy csak bizonyos körülmények között hajlandó megteremni (és még így is éveket kell várni rá). Ez a japán haszonnövény a természetben általában folyók mentén fordul elő, ahol rengeteg vizet és árnyékot kap.

 

A wasabinak erős, fűszeres íze van, amely különbözik a kapszaicin ízétől, a chili paprikában található vegyi anyagtól, amely csípős vagy csípős ízét adja. Míg a kapszaicin „égető” érzést ad a nyelven, a wasabi a szaglásra hat, és kémiai gőzöket szabadít fel, amelyek befolyásolják az orrjáratot. A wasabi erőteljes íze hasonlít a forró mustárhoz.

 

Mivel egyedi íze nem olaj alapú, mint a chili paprikánál, a wasabi evés erős vagy kényelmetlen érzése nem tart sokáig, sőt egyesek kellemesnek és élénkítőnek találják!

 

Az egész növényt különféle célokra használhatjuk. Megvásárolhatjuk gyökérként, pasztaként vagy porként, ami valamivel könnyebben használható. A wasabi a japán konyha kedvelt fűszere.

 

A wasabi gazdag rost-, fehérje- és energiaforrás. Ásványi anyagok tekintetében kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot és cinket tartalmaz, amelyek természetes és szükséges elemei kiegyensúlyozott étrendünknek. Gazdag A-, B6-, C-vitaminban, tiaminban, riboflavinban, niacinban és folsavban. A növény bizonyos antioxidánsokat, például izotiocianátokat is tartalmaz.

 

A wasabiról elmondható, hogy ha bizonyos gyakorisággal beépítjük étrendünkbe, az megnöveli a szükséges tápanyagbevitelt, és meglepően számos módon pozitívan befolyásolhatja általános egészségi állapotunkat.

 

A wasabi egészségügyi előnyei

 

Védelem a rák ellen

A wasabi rendszeres fogyasztásával bizonyos típusú rák megelőzhető, a benne talált legjelentősebb és leghasznosabb izotiocianátoknak köszönhetően. Ezek glükozinolátokból képződnek a növény betakarítása vagy levágása után. A különféle izotiocianátok (antioxidánsok) nagyon jótékony hatással vannak a szabad gyökök eltávolítására a szervezet egészében. Vizsgálatok kimutatták, hogy a wasabiban található izotiocianát egyik formája egyértelműen gátolja a leukémia és a gyomorráksejtek terjedését valamint hatásos a mellrák és a melanomasejtek ellen, így sok kutató támogatja a wasabit, mint egy kis megelőzési módszert többféle rák ellen. Valójában elősegíti az apoptózist (sejthalált) a fogyasztást követő 24 órán belül. A wasabi használata megakadályozhatja a daganatok növekedését, elpusztíthatja a rákos sejteket anélkül, hogy károsítanák az egészséges, környező sejteket.

A többi rákfajtával szembeni erejével kapcsolatos kutatások még folynak, de ez az erőteljes ízű növény már bizonyított az onkológiai közösségben.

 

Csak az eredeti wasabi tartalmaz különféle izotiocianátokat, amelyek számos rákos megbetegedést képesek leküzdeni. Még a Brassica család más növényei is elhalványulnak ehhez képest, különösen azért, mert hagyományosan fogyasztás előtt főzik őket, ami csökkentheti a tápanyagtartalmat, és lebonthatja az izotiocianátképződéshez vezető enzimeket. Ha étrendváltással szeretnéd megelőzni a rákot, csak valódi wasabit használj!

 

Védi a szív egészségét

A wasabiban található izotiocianátok többet tesznek, mint a rák megelőzését. Egy másik oka annak, hogy a wasabit rendszeresen felvegyük étrendünkbe; a szív- és érrendszeri problémák megelőzése. Olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek csökkenteni a magas koleszterinszintet az emberi szervezetben, és csökkentik a stroke és a szívroham kockázatát. A vérlemezke-aggregációt is gátolják. A vérlemezkék aggregációja alapvetően a vérlemezkék trombussá, vagy vérrögé történő csoportosítása, csomósodása. A vérrögök a stroke és más szív- és érrendszeri betegségek fő okai. Azáltal, hogy az egész szervezetben lebontja és gátolja ezeknek a vérrögöknek a képződését, hatékonyan csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

 

Leküzdhető az ízületi gyulladás

Ez a rendkívül csípős növény csökkenti az ízületi duzzanatokat, gyulladásokat, és még az ízületi gyulladás hatásait is tompítja. Az erős antioxidáns izotiocianát vegyületek csökkentik az ízületek, szalagok és izmok gyulladását, amelyek hozzájárulhatnak az ízületi gyulladáshoz és az ízületi fájdalmakhoz. A wasabi segít megőrizni a csontok épségét, és segíthet csökkenteni a csontritkulás kockázatát. Adj egy kis wasabit az étrendedhez, és érezd magad fiatalabbnak.

 

Elpusztíthatja a káros, élelmiszer-eredetű baktériumokat

A wasabi erős, természetes összetevőiről kimutatták, hogy leküzdik a bakteriális fertőzéseket. A különféle élelmiszerek és zöldségek antibakteriális tulajdonságait vizsgáló közelmúltban végzett tanulmányban a wasabi a legsikeresebb antibakteriális élelmiszer az E.coli és a Staphylococcus aureus (Staph fertőzések) ellen. Ez azt jelenti, hogy az ételmérgezés és más szerencsétlen állapotok megelőzhetők, ha a wasabi fogyasztásával fenntartjuk az izotiocianátok szintjét az étrendben. Az izotiocianátok olyan létfontosságú összetevők, amelyek semlegesítik ezeket a potenciálisan halálos baktériumokat a szervezetben. Egyes cégek elkezdték a wasabi kivonat nyomelemeit beépíteni antibakteriális krémjeikbe és géljeikbe, hogy fokozzák erejüket és hatékonyságukat.

 

Gyógyíthatja a légúti állapotokat

A wasabi erős védelmi vonal lehet bizonyos légúti kórokozók ellen. A wasabi gáznemű komponense, amely ilyen erőteljes reakciót vált ki az orrjáratokban és az orrmelléküregekben, valójában az allil-izotiocianát gáznemű felszabadulása, amely aktívan gátolja a légúti kórokozók, például az influenzát és a tüdőgyulladást okozó kórokozók elszaporodását. Kitisztítja az orrmelléküregeket, amikor a gáznemű komponens eléri az orrjáratot. Ez gyakran segíthet a szezonális allergiában, vagy akár a megfázásban szenvedőknek, hogy stimulálják az orrmelléküregeket, és megnyitják az orrjáratokat a légáramlás fokozása érdekében.

 

Javítja a belek egészségét

A wasabi megelőzheti a bélgyulladást és megelőzheti a divertikulitisz vagy a szivárgó bél szindróma kockázatát. Ez az előny a rostban gazdag természetének tulajdonítható, amely elősegíti a széklet felszaporodását, ezáltal javítja az emésztési folyamatot és javítja a bélrendszer általános egészségét.

 

A wasabi általában megtalálható a japán konyhában, az ország hagyományos alapanyaga.

 

Intelmek a wasabi fogyasztásával kapcsolatban!

Bár a wasabi egészségügyi előnyei elsöprőnek tűnnek, egy nagyon fontos dologra figyelnünk kell. Ha túl sok wasabit fogyasztunk, annak érdekében, hogy felerősítsük szervezetünket a rák vagy a szívbetegségek ellen, tönkreteheti a májat. Van benne egy hepatotoxin nevű kémiai komponens, amely kis adagokban rendben van, de ha elárasztjuk a testünket wasabival, a szervezet nem tudja feldolgozni a toxint, és ez súlyos májkárosodáshoz vezethet.

 

 

influenza

  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Erről a növényről már a régmúlt időkben is azt tartották, hogy a halálon kívül mindent gyógyít
  A feketekömény (Nigella sativa), vagy más néven a kerti katicavirág enyhítheti  a hajhullás, az allergia, az arcüreggyulladás, az ingerültség, az...
TOVÁBB
Fekete berkenye avagy az arónia gyógyító hatásai
  Ennek a csodagyümölcsnek igen magas a gyümölcscukor-, pektin-és csersavtartalma, rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő.   A gyümölcs származási helye...
TOVÁBB
Nem hétköznapi gyógynövény a közönséges babérlevél
    A babérlevél közismert fűszernek számit, de tudod-e, hogy nem csak a babos ételeket ízesítheted vele, hanem a sajgó ízületek ellen is...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék