Nagyanyáink idejében természetes volt, hogy lábost és befőttesüvegeket ragadtak a befőzéshez, kenyeret dagasztottak, pálinkát és likőrt készítettek, tehát amit csak lehetett azt maguk készítették el. Manapság egyre gyakrabban nyúlnak a fiatalok is a régi, jól bevált receptekhez, hogy ne a bolti, különféle tartósítokkal teli, gyenge minőségű termékeket kelljen leemelni a polcról, hanem jó minőségű, ízletes kenyereket, lekvárokat tudjanak fogyasztani, akár a hideg idő beköszöntével is. Egyre inkább terjed a fiatalok közt a tudatosság, a csináld magad szemlélet. Egyre többen utasítják el a bolti, különféle kemikáliákkal teli termékeket és alkotnak házi finomságokat, ételeket. Érdemes kis lépésekben kezdeni és pár eddig boltban vásárolt terméket otthon elkészíteni. Lehet ez például a kenyér is. Ha nincs élesztő, az sem jelenthet problémát, hisz egykor nagyanyáink is kiválóan megvoltak a bolti élesztő nélkül és saját kovászt készítettek. Ha egy kicsit beleássa magát a témába az ember, meglepődik mennyi mindent el lehet készíteni házilag, ami finom, saját szájíze szerint készül és ami még fontosabb, pontosan tudja, hogy mi kerül bele. Egy kis tudatosság által rengeteg lehetőség áll rendelkezésre. Akár teát is készíthet az otthoni alapanyagokból. Gyakorlatilag csak a képzelete szabhat határt a konyhai varázslatnak. Érdemes kilépni a megszokott keretek közül és felfedezni a bennünk rejlő szakácsot, különösen abban az esetben, ha valami újdonsággal szeretnénk előrukkolni és meglepni a családot. Sajnos a sokszor egészségesnek hitt bolti élelmiszerek is tele vannak különféle tartósítószerekkel és egyéb anyagokkal, amik nem túl egészségesek a szervezetre nézve. Ha otthon készítünk el minél több ételt, akkor túl sok meglepetés nem érhet minket!