Nagyszerű receptek

A megszokott recepteken túl érdemes kipróbálni pár izgalmas receptet, melyek eltérnek a korábbiaktól. Miért ne lehetne otthon kenyeret sütni vagy likőrt készíteni? Egy kis kreativitással csak a képzelet szabhat határt a konyhai alkotásnak!
1 - 12 / 41
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag és könnyebb megemészteni is.  Fotó: Egészségtér A kovásszal készült kenyér nem gyors, és ha igazán finom kenyeret szeretnénk...
TOVÁBB
Csipkebogyólekvár
  Csipkebogyó lekvár különleges, de elkészítése kissé problémás. Kevés a belőle kinyerhető anyag és kétszer kell passzírozni. A végeredmény azonban feledteti a fáradtságos, kissé időigényes munkát. A csipkebogyó...
TOVÁBB
Házi sajt készítése
  Készíts saját kezűleg házi sajtot, melyhez igazán nincs szükség sok mindenre. Kizárólag házi tejből készíthető, a bolti erre teljesen alkalmatlan. Próbáld ki, nem fogod megbánni.  Fotó: Egészségtér Hozzávalók 1 l...
TOVÁBB
A gyógyító hatása mellett nagyon finom az almás-fahéjas gyömbértea
Kiváló téli orvosság, ami ráadásul még finom is. Gyógyító hatása megelőzi a megfázást és melegítő hatású is.   Hozzávalók ●   2 nagyobb alma, ●   1 közepes darab friss gyömbér, ●   1 darab egész fahéj, ●   1 citrom, ● ...
TOVÁBB
Ha egészséges nassolni valóra vágysz készíts házilag almachipset! Sokkal jobb, mint a bolti!
  Az almáról elég gyakran olvashatjuk, hogy „Naponta egy alma, az orvost távol tartja”. Az ősz és a tél egyik slágergyümölcse az alma, amiből otthon saját magunk is készíthetünk almachipset. A ropogós, almachips...
TOVÁBB
Almaecet az élet elixírje! Készítsd el házilag!
  Az almaecet a természet legtökéletesebb csodaszere, mely nem hiányozhat házi gyógy-szereink közül. A házi almaecet természetes erjedésű, és ami nagyon fontos, hogy tartósítószer mentes. Aki naponta fogyasztja,...
TOVÁBB
Padlizsánt a fagyasztóba
  Rakj el padlizsánt, hogy télen is élvezd ennek a remek zöldségnek az ízét és a gyógyhatásait.   Mint tudjuk a padlizsán fogyasztása különösen ajánlott cukorbetegeknek, illetve reumában, vagy máj- és...
TOVÁBB
Gyógyszer a zöld dióból készült likőr! Készítsd el Te is!
  Legalkalmasabb időpont a zölddió szedésére a június eleje-közepe. Ebben az időpontban a dió még késsel könnyen vágható.   Szent Iván napja (június 24.) előtt szedett zöld dióból, aminek még nem csontos a héja,...
TOVÁBB
Medvehagymás sajtos tészta
    Medvehagymás sajtos tészta   Hozzávalók 80 dkg liszt, 5 dl tej 1 dl étolaj, 5 dkg élesztő, 1 csapott evőkanál cukor, 20 dkg vaj, vagy margarin, 1 evőkanál só, 5-6 szál medvehagyma, 20 dkg trappista...
TOVÁBB
Sonkával töltött háromszögek
  Sonkával töltött háromszögek  Hozzávalók a tésztához   40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 púpozott teáskanál cukor, 2,5 dl tej, 1 púpozott teáskanál só, 1 dl étolaj.   Töltelékhez   10 dkg húsos szalonna,...
TOVÁBB
Puliszka készítése
    Hozzávalók 4 személyre 25 dkg kukoricaliszt, 1 l víz, 25 dkg túró, 1 nagy doboz tejföl, 10 dkg füstölt, húsos szalonna, 1 közepes fej vöröshagyma, só ízlés szerint.   Elkészítés 1. A szalonnát kisebb...
TOVÁBB
Savanyú káposztával az immunrendszer erősítéséért - készítsd el magad!
  A savanyú káposzta életerőt és energiát ad.   A savanyú (más néven erjesztett) káposzta készítésében régen az egész család kivette a részét. Gyerekkori emlékeim között szerepel, ahogy fa dézsába, tisztára...
TOVÁBB

Nagyanyáink idejében természetes volt, hogy lábost és befőttesüvegeket ragadtak a befőzéshez, kenyeret dagasztottak, pálinkát és likőrt készítettek, tehát amit csak lehetett azt maguk készítették el. Manapság egyre gyakrabban nyúlnak a fiatalok is a régi, jól bevált receptekhez, hogy ne a bolti, különféle tartósítokkal teli, gyenge minőségű termékeket kelljen leemelni a polcról, hanem jó minőségű, ízletes kenyereket, lekvárokat tudjanak fogyasztani, akár a hideg idő beköszöntével is. Egyre inkább terjed a fiatalok közt a tudatosság, a csináld magad szemlélet. Egyre többen utasítják el a bolti, különféle kemikáliákkal teli termékeket és alkotnak házi finomságokat, ételeket. Érdemes kis lépésekben kezdeni és pár eddig boltban vásárolt terméket otthon elkészíteni. Lehet ez például a kenyér is. Ha nincs élesztő, az sem jelenthet problémát, hisz egykor nagyanyáink is kiválóan megvoltak a bolti élesztő nélkül és saját kovászt készítettek. Ha egy kicsit beleássa magát a témába az ember, meglepődik mennyi mindent el lehet készíteni házilag, ami finom, saját szájíze szerint készül és ami még fontosabb, pontosan tudja, hogy mi kerül bele. Egy kis tudatosság által rengeteg lehetőség áll rendelkezésre. Akár teát is készíthet az otthoni alapanyagokból. Gyakorlatilag csak a képzelete szabhat határt a konyhai varázslatnak. Érdemes kilépni a megszokott keretek közül és felfedezni a bennünk rejlő szakácsot, különösen abban az esetben, ha valami újdonsággal szeretnénk előrukkolni és meglepni a családot. Sajnos a sokszor egészségesnek hitt bolti élelmiszerek is tele vannak különféle tartósítószerekkel és egyéb anyagokkal, amik nem túl egészségesek a szervezetre nézve. Ha otthon készítünk el minél több ételt, akkor túl sok meglepetés nem érhet minket!

Címkék