A gabonapehely-gyártás több milliárd dolláros iparág. Nem publikált tanulmányok kimutatták, hogy azok a patkányok, amelyek csak a gabonafélék dobozát rágták szét tovább éltek, mint azok, amelyek magát a gabonapelyheket fogyasztották.
A nagyvállalati élelmiszeripar a sok lobbistának köszönhetően sikeresen eltitkolta eddig az összes olyan kutatást, amely felhívja a figyelmet a hideg gabonafélék fogyasztására.
Az egészséges reggeli tápanyagokban gazdag, igazi élelmiszer! Ilyen a bio tojás, a nyers turmixok, a friss bio zöldséglé, az áztatott zabpehely vagy "kása" és a legeltetett állatok nyers teje.
A gabonapehely-gyártás az egyik legnagyobb profitot hajtó iparág
A dobozos reggeliző gabonapelyhek iparága az egyik legprofitorientáltabb az élelmiszeriparban. A pár forint értékű gabonát pelyhekké és egyéb formákká extrudálják és több száz forintért adják el színes dobozokban.
Az extrudálás folyamata
Az extrudálási folyamat nagy hőt és nyomást használ arra, hogy a gabonapelyhek és egyéb alakzatok létrejöjjenek. Ez a feldolgozás megváltoztatja a gabonafehérje molekuláris szerkezetét, egy neurotoxint hozva létre. Az extrudálással végzett folyamat ugyanaz, mind a bio- és a hagyományos gabonafélék esetében. A feldolgozás elpusztítja a gabonában található legtöbb tápanyagot, ehhez pedig még hozzájárulnak az egészségtelen szintetikus vitaminok, amelyekkel dúsítják a gabonát. Mivel a gabonafélék általában teljes kiőrlésű gabonát is tartalmaznak, ezek általában mérgezőbbek és többet ártanak a fogyasztók számára. A hagyományos gabonafélék e mellett gyakran tartalmaznak genetikailag módosított összetevőket, valamint nagyon sok cukrot és veszélyes mesterséges adalékanyagokat.
Amit a vizsgálatok mutatnak
Stitt egy 1942-ben végzett kísérletet ír le, amit egy gabonapehely gyártó cég végzett el, azonban az eredményeket az irodában elzárva tartották a fogyasztók elől.
A tanulmányban négy csoport patkányt vizsgáltak. Mindegyik csoportnak más volt az étrendje. Azok a patkányok, amelyek vitaminokat, vizet és puffasztott búzát kaptak, két héten belül elpusztultak. Azok a patkányok, akik fehér cukrot és vizet fogyasztottak, egy hónapig éltek. Azok a patkányok, akik csak vizet és vitaminokat kaptak, két hónapig éltek, míg a teljes kiőrlésű gabonát, vizet és vitaminokat kapó patkányok több mint egy évet éltek.
Egy másik, nem publikált kísérletben – amelyet 1960-ban, az University of Michigan-en végeztek – 18 laboratóriumi patkányt három csoportra osztottak.
Azok a patkányok, akiket kukoricapehellyel és vízzel tápláltak, először haltak meg és először mutattak kóros viselkedési formákat is: harapdálták egymást és görcseik voltak. A második csoport, akik csak a gabonapelyhek kartondobozát és vizet kaptak, másodjára haltak meg alultápláltság miatt.
A kontroll csoport, akik patkánytápot és vizet kaptak, jó egészségi állapotban maradtak az egész kísérlet során. A meglepő eredmény az volt, hogy azok a patkányok, amelyeket csak a gabonapehely kartondobozával és vízzel tápláltak tovább éltek, mint amelyek magát a kukoricapelyheket fogyasztották.
Na, akkor mi a reggeli?