A reumatoid artritiszben szenvedők állapotán egyes zöldségek fogyasztása jelentősen ronthat.
Az USA-ban már az 1940-es években napvilágot látott az az elmélet, hogy a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó zöldségek rontják az ízületi gyulladásban szenvedők állapotát. A felfedezés egy amerikai növénytermesztő, Norman F. Childres nevéhez fűződik, aki azt vette észre, hogy amikor étrendjéből kiiktatta a burgonyaféléket, saját ízületi gyulladása javult.
Ennek hátterében az állhat, hogy a burgonyafélékben található szolanin gátolja a kalciumcsatornák működését, ez az oka a gyulladás, a fájdalom és a merevség kialakulásának.
A burgonyafélék családjába tartozik a paradicsom, a burgonya, a padlizsán és a különböző édes és csípős paprikafajták. Az A-vitaminban gazdag édesburgonya és a jamgyökér viszont nem tartozik ebbe a körbe.
A dietetikusok egy része vitatja a burgonyafélék ilyen jellegű hatását. Ami biztos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás, a dohányzás elhagyása és a rendszeres fizikai aktivitás segít a reumatoid artritiszben szenvedőknek.
A burgonyafélék családjába több mint 2000 faj tartozik, ezek között sok rendkívül népszerű és egészséges zöldség. Ezek közé tartozik a paradicsom, a burgonya, minden típusú paprika és a padlizsán is. Nem burgonyaféle, de tartalmaz egy hasonló, gyulladást okozó alkaloidot az áfonya és a Goji bogyó is.
A burgonyafélék egy szolanin nevű alkaloida miatt sajnos erősíthetik a szervezetben a gyulladásos folyamatokat. A kutatók úgy gondolják, hogy ez a vegyi anyag irritálja a gyomor-bél traktust. Amikor felszívódik a véráramba, ez okozhatja az oxigénszállító vörösvérsejtek pusztulását. A szolanin ismert, aceytlcholinesterase inhibitor - ami köznyelvre lefordítva annyit jelent, hogy megakadályozza az acetilkolin neurotranszmitter (ACh) lebomlását, ezért idegességet, feszült lelkiállapotot okozhat.
A szolanin nem bomlik le a főzés során, ezért a burgonyafélék megfőzve is károsak azok számára, akik érzékenyek a szolaninra.
Az egyik fő probléma, amit a szolaninnal hoznak összefüggésbe, a reuma. Egyes kutatók úgy vélik, hogy az ízületi gyulladás gyakran csak téves diagnózis olyan személyeknél, akik valójában a burgonyafélék fogyasztására érzékenyek. Ezek úgy tűnik, befolyásolják a kalcium anyagcseréjét. Ma már az orvosok is javasolják, hogy mindenféle ízületi, reumás, mozgás szervi gyulladásos panasz esetén, a betegek kerüljék a burgonyafélék fogyasztását, és nézzék meg, tapasztalnak-e javulást. Egy kutatás során a betegek fájdalmai 3 hónap alatt elmúltak, miután lemondtak a krumpliról, paprikafélékről és a színes bogyós gyümölcsökről. Senki nem állítja, hogy ezek egészségtelenek, de ízületi gyulladásos betegeknek nem javasolt fogyasztásuk.