Burgonya

A burgonya kedvelt zöldség, melyet nagyon változatosan tudunk elkészíteni. A többség tisztában van vele, hogy a burgonya elsősorban szénhidrátot tartalmaz, így a diétázok jellemzően mellőzik. Ugyanakkor nagyon sok hasznos tápanyagot is tartalmaz, így nem feltétlenül kell végleg nélkülözni az étrendből.
1 - 12 / 14
A szolanin megerősítheti szervezetünkben a gyulladásos folyamatokat
  A burgonyafélék családjába több mint 2000 faj tartozik, ezek között sok rendkívül népszerű és egészséges zöldség, mint pl. a paradicsom, a burgonya, minden típusú paprika és a padlizsán is. Nem burgonyaféle, de tartalmaz...
TOVÁBB
Őszintén a burgonyáról és a paradicsomról
  A következő cikk valószínűleg sokakban ellenállást vált majd ki, mivel olyan növényekről esik szó, amelyek bár csak az 1800-as évek elején jelentek meg Európában, mégis mélyen beivódtak az európai népek...
TOVÁBB
Ne edd, hanem idd a burgonyát
  Kutatások bebizonyították, hogy a burgonyában számos egészségvédő hatóanyag van, melyeknek köszönhetően kezelhetővé válhat a gyomorhurut, a vastagbélhurut, a gyomor- és bélfekély.    Fotó: egészségtér A krumpliban...
TOVÁBB
Hogyan kerül akrilamid a krumpliba
   Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét – a december 11-én hatályba lépett EU-rendelet elsősorban a sültkrumplit, bizonyos pékárukat és a kávét érinti.   Nagyon oda kell figyelni arra, hogy...
TOVÁBB
Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
  A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a kertjéből gyógyult, de a városiak is használták ezeket a gyógymódokat....
TOVÁBB
Reumások, óvatosan a főtt és a sült burgonyával
  A reumatoid artritiszben szenvedők állapotán egyes zöldségek fogyasztása jelentősen ronthat.   Az USA-ban már az 1940-es években napvilágot látott az az elmélet, hogy a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó...
TOVÁBB
Réges-régen, hogyan védekeztek a szegény emberek a betegségek ellen?
  Réges-régen az orvosi ellátás és a gyógyszeres kezelés hiányában a szegény emberek úgy védekeztek a betegségek ellen, hogy szinte nem is tudtak róla.   Az alábbiakban ismerjünk meg néhány természetes, gyógyító...
TOVÁBB
Gyomorpanaszok ellen hagyd héjában a krumplit
   A héj nélkül főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában főzzük, vagy sütjük az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ebben az esetben a krumpli nem a keményítők, hanem...
TOVÁBB
Kezelheted magad a gyógyító természettel
  A leghétköznapibb növények sok mindenre képesek. Sokat tehetsz egészséged, gyógyulásod érdekében a kertedből szedett, kamrában tárolt, vagy a boltban kapható zöldségek és egyéb élelmiszerek...
TOVÁBB
Lázcsillapítás burgonyával: a bevált erdélyi módszer
  A láz a szervezet természetes védekező rendszerének része, azt jelzi, hogy a test saját hőmérsékletének emelésével igyekszik legyőzni a kórokozókat.       Régi erdélyi módszer láz esetére, ami tényleg...
TOVÁBB
Egy rendkívül tanulságos mese a megromlott burgonyáról, amelyet mindenkinek ismernie kell!
  Ez a történet napok óta az interneten kering, és egyre több emberhez jut el, mert olyan üzenetet hordoz, ami mindenkit foglalkoztat: mégpedig, hogy miként lehet megbocsátani, miként lehet a gyűlöletet és a haragot...
TOVÁBB
Burgonya, mint gyógynövény
  A burgonya bizony rászolgál arra, hogy gyógynövénynek nevezzük.  A hiedelemmel ellentétben a burgonya fogyasztása igenis egészséges, bár le kell szögezni, hogy nem mindegy milyen módon van elkészítve.    A zsírban,...
TOVÁBB
A burgonya elsősorban szénhidrátot tartalmaz, még pedig keményítő formájában. Csak nagyon kemény fehérje található benne, zsír pedig alig. Mindamellett számos hasznos tápanyag is található benne, így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a burgonya rossz lenne a szervezet számára. A burgonyában található B1-, B6- és némi C-vitamin is. Emellett folsavban, vasban és magnéziumban is gazdag. A burgonya fogyasztás akár a vérnyomás szabályozásához is hozzájárulhat, mivel magas kálium tartalommal rendelkezik, viszont nátrium tartalma meglehetősen alacsony. A burgonya fogyasztása által hamar telítettség érzetünk lehet, így a diétában is megállja a helyét. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy hogyan készítjük el. Ha olajban készítjük el a burgonyát, akkor teljesen felrúgjuk a diétánkat, ugyanis így akár háromszoros is lehet kalória tartalma. Hasmenés esetén különösen jól jön a főtt változat, mivel nem terheli meg az emésztőrendszert. A burgonya magas rosttartalommal rendelkezik, ez pedig hozzájárul az egészséges emésztéshez. Különösen a sózott krumpli fogyasztása előnyös, ugyanis így a szervezetből távozó ásványi sókat is pótolni tudjuk. Kizárólag friss, épp burgonyát válasszunk. Ha a burgonya sérült vagy zöld elszíneződés van rajta, akkor jobb, ha nem használjuk azt a burgonyát, legalábbis a hibás részt nagy ívben kivágjuk. A zöldes elszíneződés ugyanis mérgező anyagokra utal. Nagy mennyiségben ennek fogyasztása veszélyes lehet. Vásárláskor nagyon alaposan meg kell nézni, hogy milyen burgonyát teszünk be a bevásárlókosárba. A legjobb viszont, főleg, ha van rá lehetőségünk, hogy saját kis veteményeskertünkben termesztünk burgonyát. Ha erre nincs lehetőség, akkor érdemes a piacról, őstermelőtől burgonyát vásárolni.

Címkék