Burgonya

A burgonya kedvelt zöldség, melyet nagyon változatosan tudunk elkészíteni. A többség tisztában van vele, hogy a burgonya elsősorban szénhidrátot tartalmaz, így a diétázok jellemzően mellőzik. Ugyanakkor nagyon sok hasznos tápanyagot is tartalmaz, így nem feltétlenül kell végleg nélkülözni az étrendből.
1 - 12 / 23
Az édesburgonya levele nehezen hozzáférhető, értékes anyagokat tartalmaz
  Az édesburgonya levelei gazdag forrása vitaminoknak, ásványi anyagoknak és fehérjéknek is. Sokkal magasabb vitamintartalommal rendelkezik, mint azt gondolnánk. Vitamintartalmán túl jó hatással van a szívre, a szemre és...
TOVÁBB
A lila édesburgonya fogyasztásának előnyei
  Az édesburgonya egy csodálatos zöldség, melyből sokkal többet kellene mindenkinek fogyasztani. A lila húsú édesburgonyának harmonikusabb az íze, emellett természetesen antioxidáns-tartalma sem elhanyagolható. A...
TOVÁBB
A szolanin megerősítheti szervezetünkben a gyulladásos folyamatokat
  A burgonyafélék családjába több mint 2000 faj tartozik, ezek között sok rendkívül népszerű és egészséges zöldség, mint pl. a paradicsom, a burgonya, minden típusú paprika és a padlizsán is. Nem burgonyaféle, de tartalmaz...
TOVÁBB
Liszt kisokos
  Ember legyen a talpán, aki a polc előtt állva kiigazodik a számtalan lisztféle között. Ebben próbálunk segítséget nyújtani: mit, miért és mihez használjunk?   Az emberi táplálkozásban a gabonafélék csoportjába...
TOVÁBB
Őszintén a burgonyáról és a paradicsomról
  A következő cikk valószínűleg sokakban ellenállást vált majd ki, mivel olyan növényekről esik szó, amelyek bár csak az 1800-as évek elején jelentek meg Európában, mégis mélyen beivódtak az európai népek...
TOVÁBB
Ne edd, hanem idd a burgonyát
  Kutatások bebizonyították, hogy a burgonyában számos egészségvédő hatóanyag van, melyeknek köszönhetően kezelhetővé válhat a gyomorhurut, a vastagbélhurut, a gyomor- és bélfekély.    Fotó: egészségtér A krumpliban...
TOVÁBB
Hogyan kerül akrilamid a krumpliba
   Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét – a december 11-én hatályba lépett EU-rendelet elsősorban a sültkrumplit, bizonyos pékárukat és a kávét érinti.   Nagyon oda kell figyelni arra, hogy...
TOVÁBB
Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
  A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a kertjéből gyógyult, de a városiak is használták ezeket a gyógymódokat....
TOVÁBB
Reumások, óvatosan a főtt és a sült burgonyával
  A reumatoid artritiszben szenvedők állapotán egyes zöldségek fogyasztása jelentősen ronthat.   Az USA-ban már az 1940-es években napvilágot látott az az elmélet, hogy a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó...
TOVÁBB
Réges-régen, hogyan védekeztek a szegény emberek a betegségek ellen?
  Réges-régen az orvosi ellátás és a gyógyszeres kezelés hiányában a szegény emberek úgy védekeztek a betegségek ellen, hogy szinte nem is tudtak róla.   Az alábbiakban ismerjünk meg néhány természetes, gyógyító...
TOVÁBB
Milyen házi szerek segítenek száraz köhögés esetén?
  Száraz köhögés esetén a légutak nyálkahártyáját elsősorban valamilyen gyulladás (kezdődő garatgyulladás, légcsőgyulladás, tüdőgyulladás) ingerli. A köhögési reflex annak érdekében jelentkezik, hogy idegen anyag távozzon...
TOVÁBB
A legjobb ételek a hasnyálmirigy egészségének fenntartásához és gyógyításához
  Testünk egészségének megőrzéséhez feltétlenül szükséges, hogy hasnyálmirigyünk is megfelelő állapotban legyen, mivel a hasnyálmirigy fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésében. Ha a hasnyálmirigy nem egészséges,...
TOVÁBB
A burgonya elsősorban szénhidrátot tartalmaz, még pedig keményítő formájában. Csak nagyon kemény fehérje található benne, zsír pedig alig. Mindamellett számos hasznos tápanyag is található benne, így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a burgonya rossz lenne a szervezet számára. A burgonyában található B1-, B6- és némi C-vitamin is. Emellett folsavban, vasban és magnéziumban is gazdag. A burgonya fogyasztás akár a vérnyomás szabályozásához is hozzájárulhat, mivel magas kálium tartalommal rendelkezik, viszont nátrium tartalma meglehetősen alacsony. A burgonya fogyasztása által hamar telítettség érzetünk lehet, így a diétában is megállja a helyét. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy hogyan készítjük el. Ha olajban készítjük el a burgonyát, akkor teljesen felrúgjuk a diétánkat, ugyanis így akár háromszoros is lehet kalória tartalma. Hasmenés esetén különösen jól jön a főtt változat, mivel nem terheli meg az emésztőrendszert. A burgonya magas rosttartalommal rendelkezik, ez pedig hozzájárul az egészséges emésztéshez. Különösen a sózott krumpli fogyasztása előnyös, ugyanis így a szervezetből távozó ásványi sókat is pótolni tudjuk. Kizárólag friss, épp burgonyát válasszunk. Ha a burgonya sérült vagy zöld elszíneződés van rajta, akkor jobb, ha nem használjuk azt a burgonyát, legalábbis a hibás részt nagy ívben kivágjuk. A zöldes elszíneződés ugyanis mérgező anyagokra utal. Nagy mennyiségben ennek fogyasztása veszélyes lehet. Vásárláskor nagyon alaposan meg kell nézni, hogy milyen burgonyát teszünk be a bevásárlókosárba. A legjobb viszont, főleg, ha van rá lehetőségünk, hogy saját kis veteményeskertünkben termesztünk burgonyát. Ha erre nincs lehetőség, akkor érdemes a piacról, őstermelőtől burgonyát vásárolni.

Címkék