A burgonyafélék családjába több mint 2000 faj tartozik, ezek között sok rendkívül népszerű és egészséges zöldség, mint pl. a paradicsom, a burgonya, minden típusú paprika és a padlizsán is. Nem burgonyaféle, de tartalmaz egy hasonló, gyulladást okozó alkaloidot az áfonya és a Goji bogyó is.
A burgonyafélék egy szolanin nevű alkaloida miatt sajnos erősíthetik a szervezetben a gyulladásos folyamatokat. Ez a vegyi anyag irritálja a gyomor-bél traktust. Amikor felszívódik a véráramba, ez okozhatja az oxigénszállító vörösvérsejtek pusztulását. A szolanin megakadályozza az acetilkolin neurotranszmitter (ACh) lebomlását, ezért idegességet, feszült lelkiállapotot okozhat.
A szolanin nem bomlik le a főzés során, ezért a burgonyafélék megfőzve is károsak azok számára, akik érzékenyek a szolaninra.
Az egyik fő probléma, amit a szolaninnal hoznak összefüggésbe, a reuma. Egyes kutatók úgy vélik, hogy az ízületi gyulladás gyakran csak téves diagnózis olyan személyeknél, akik valójában a burgonyafélék fogyasztására érzékenyek. Úgy tűnik, hogy befolyásolhatják a kalcium anyagcseréjét. Ma már az orvosok is javasolja, hogy mindenféle ízületi, reumás, mozgás szervi gyulladásos panasz esetén, a betegek kerüljék a burgonyafélék fogyasztását, és nézzék meg, tapasztalnak-e javulást.
Egy kutatás során a betegek fájdalmai 3 hónap alatt elmúltak, miután lemondtak a krumpliról, paprikafélékről és a színes bogyós gyümölcsökről. Senki nem állítja, hogy ezek egészségtelenek, sőt, de ízületi gyulladásos betegeknek nem javasolt a fogyasztásuk.
Bizonyára vannak olyanok, akik nehezen tudnak lemondani kedvenc élelmiszerükről, de egy próbát meg ér. Ha bebizonyosodik, hogy a burgonyafélék okozzák a panaszokat, akkor a tünetmentesség után talán néha-néha lehet fogyasztani mértékkel ezekből a növényekből és nem okoz majd jelentős egészségkárosodást.