Burgonya, mint gyógynövény

 

A burgonya bizony rászolgál arra, hogy gyógynövénynek nevezzük. 

A hiedelemmel ellentétben a burgonya fogyasztása igenis egészséges, bár le kell szögezni, hogy nem mindegy milyen módon van elkészítve. 

 

burgonya, egészséges életmód, gyógynövények, gyógyító növények, népi gyógyászat, skorbut, köszvény, lázcsillapítás, rovarcsípés, húgyhólyag, vesekő, vesegyulladás, gyomorfekély, bélgyulladás, epekő elhajtás, székrekedés, gennyes sebek

A zsírban, vagy olajban sültburgonya ugyanis kétségtelenül az egészségtelenebb ételek közé sorolható, mivel a krumpli nagyon könnyen megszívja magát zsiradékkal. A vízben főtt, vagy párolt, esetleg sütőben, néhány csepp zsírral sütött burgonya egészséges eledel.

 

A nyers burgonya hosszú utazásokon a skorbut gyógyszere volt, a népi orvoslás pedig már annak előtte elfogadta, és élt is vele, mielőtt a tudósok megerősítették volna terápiás hasznát.

A skorbut ugyanis nemcsak a tengerészeket sújtotta, hanem a szárazföldi lakosokat is. A betegség járványos előfordulása csak a burgonyatermelés elterjedésével szűnt meg.

 

Burgonyatörténelem

A burgonya őshazája Peru illetve Chile, ahol az őslakosok már 5000 éve termesztik és fogyasztják a növény étkezésre alkalmas gumóját. A 16-17. században innen indult hódító útjára, és jutott el Európába a spanyol hódítók jóvoltából az 1540-es években. Hamarosan a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény lett világszerte.

 

Hazánkban nem sokkal később jelent meg, ahol – sok európai országhoz hasonlóan – bizalmatlanul fogadták. Ennek legfőbb oka az volt, hogy a növény ismeretlensége miatt helytelenül, annak mérgező levelét és bogyótermését kezdték el fogyasztani. Így érthető módon, sem fogyasztani, sem termeszteni nem akarták az emberek. Ezt felismerve a legtöbb ország vezetője különféle módokon próbál kedvet csinálni a burgonyához, nem riadva vissza az erőszaktól, sőt a katonai segédlettől sem.

 

A Habsburg Birodalomban 1802-ben jelent meg egy rendelet, miszerint a szerb és horvát parasztok 40 botütéssel büntetendők, amennyiben nem kezdenek el burgonyát termeszteni földjeiken.

 

A cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak számolnia kell a benne található nagy mennyiségű szénhidráttal, de ezt a hátrányát ellensúlyozza az, hogy igen sok C-vitamin, fehérje, rostanyag és B-vitamin található benne. A C-vitamin tartalma akkor a legmagasabb, amikor betakarítják, és ez a hosszas tárolás következtében folyamatosan csökken, ezért ezt is frissen a legjobb fogyasztani. Érdemes tudni azt is, hogy nem csak a főzés során veszít a C-vitamin tartalmából, hanem már az előkészítés során is. Ugyanis a burgonya a levegő hatására fokozatosan elveszíti a C-vitamin tartalmát, ezért minél több vágási felület van rajta, annál kevesebb marad benne.

Salaktalanító és lúgosító hatása miatt kiválóan alkalmas regeneráló kúrák alapjaként.

Érdemes tudni, hogy a nem zöld gumók kivételével a burgonya minden része mérgező.

A megzöldült, és kicsírázott burgonyában szolanin található, ami mérgező, ezért a zöld krumplikat dobjuk ki. Ebből kis mennyiség elfogyasztása is migrént, hányingert, álmosságot és lázat okozhat.

 

A burgonya héja védi a C-vitamint, elbomlását akadályozza, ezért tároláskor, télen csak lassan csökken a vitamintartalma. Az újburgonya fontos korai C-vitamin-forrás. A héjában főtt burgonyában vagy krumpliban marad meg a legtöbb belőle.

 

A nyers burgonya gyógyhatása

A nyers burgonyát a népi orvoslás gyakrabban alkalmazza külsőleg, mint belsőleg. Nyers burgonyareszeléket tesznek például a gyulladt, gennyes sebekre, kelésekre, sérülésekre vagy ütés következtében megdagadt testrészekre.

Sikeresen alkalmazható reumára, kötőhártya-gyulladásra, bőrbajokra is.

Fejfájás, migrén esetén nyers burgonya szeleteket tehetünk a halántékra: "kiszívja" a fájdalmat, leviszi a lázat is.

A nyers burgonya lé gyomorfekély, gyomorfájás ellen jó, naponta 1 dl fogyasztandó belőle két hétig. A nyers, lehetőleg rózsaszín burgonya leve a krónikus savtúltengés gyógyszere.

 

 

Héjában főtt-, sült burgonya

Emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel a héjában főtt és sült burgonya.

 

A sótlan vagy mérsékelten sós burgonyapüré és főtt burgonya közömbösíti a túl sok gyomorsavat, ezáltal hat a gyomorhurut, gyomorfekély és a bélgyulladás kiváltó oka ellen is.

A főtt burgonya keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav.

 

Ha azonban héjában főzzük, az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ilyen esetekben a burgonya nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.

 

A burgonya méregtelenít

A burgonya szerves keményítőtartalma kitűnően párosul a benne lévő sok ásvánnyal.

Olyan tulajdonsága van, amely megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakódásától, akár a munkahelyen történik a mérgezés, akár a forgalom által elhalmozott levegőből jut a szervezetünkbe.

Évente néhány napos tisztító kúrát minden nagyvárosban élő lakónak kellene tartania, hogy felszabadítsa az amúgy is terhelt májat.

Naponta két fél pohár burgonya lé elegendő, más zöldség lé ízesítésével.

 

Gyulladásra, gennyes sebekre

A tiszta keményítő, kitűnő szer a test bármely részén előforduló gennyes sebekre. Ha még nem fakadt ki a seb, várjunk addig, amíg megérik. Akkor fertőtlenítsünk egy tűt, és szúrjuk ki a sárga részt, majd az előre elkészített borogatást helyezzük a sebre. A borogatás burgonya lében áztatott ruha, amire nyers pépet is tehetünk, majd erre ismét ruhát. Így bekötjük a sebet és várunk, míg megszárad a borogatás. Addig ismételjük az eljárást, amíg a seb tisztán össze nem húzódik. Mindezt nagyon tisztán végezzük, nehogy újabb fertőzést okozzunk. Amikor kitisztult a gennytől, alkohollal, jóddal, vagy három százalékos hidrogénnel mossuk körül a sebet és készítsük elő a végső gyógyulásra.

 

Székrekedés

A burgonya kitűnő ellenszere a székrekedésnek. Ezt a finom rostjának köszönhetjük. A főtt burgonya magas káliumtartalma serkenti a bélműködést. A burgonyapürét hatékonyan alkalmazhatjuk a téli egyhangú ételtől kapott székrekedés megszüntetésére.

 

Epekő elhajtás

Alaposan mossuk meg a burgonyát, hámozzuk meg, és a héját egy órán át lassan forralva főzzük. Amikor kihűlt, a levét öntsük le, és naponta kétszer, háromszor fogyasszunk egy fél pohárral belőle, a pohár másik felét pótoljuk ki ízesebb zöldség lével.

 

Gyomorfekély, bélgyulladás

A burgonya kicentrifugázott nyers keményítőjének hatása jótékony az emésztőszervek gyulladásos megbetegedéseire. Csupán fél pohárral kell fogyasztani étkezés után. A másik felét ajánlatos kipótolni káposzta, vagy savanyú káposzta lével, ami ugyanazt a célt szolgálja.

 

Húgyhólyag-, vesegyulladás

A húgyhólyag- és vesegyulladás nagyon könnyen jelentkezhet, különösen a téli, hideg időben, vagy felfázástól. A burgonya kicentrifugázott nyers keményítőjét keverhetjük egyszer sárgarépa lével, máskor káposztalével, amelyek szintén a gyulladást hivatottak gyógyítani. Vehetünk be egy kiskanál búzacsira olajat (E vitamint) is.

 

Rovarcsípés

A megmosott burgonyát elvágjuk, és levével bekenjük a csípés helyét. Ha megszáradt, levágjuk a felső részt és újra burgonya léhez jutunk. Borogatást is tehetünk a veszélyesebb csípésre burgonya pépből.

 

Lázcsillapítás

A legjobb, ha kettévágunk egy nagy burgonyát, és a lázas talpaira erősítjük. Lehúzza a lázat és elalszik.

 

Köszvény

A nyers burgonya káliumtartalma és a rengeteg féle ásvány, ami benne található a köszvénytől elmerevedett végtagokra is jól hat. A kálium tisztítja a vért, a burgonya nyers állapotban ugyanis lúgosító hatású a vérre, ami a köszvény gyógyulásának egyik feltétele.

 

Elkészítési mód

A belső betegségekkel szemben gyakran nyersen hasznosítjuk a burgonyát. Ehhez a megmosott burgonya levét kicentrifugázzuk, és lehetőleg hasonló gyógyhatású zöldségfélével kipótoljuk. Egy-egy alkalommal ne fogyasszunk fél pohárnál és egy napon három fél pohárnál többet. Ügyeljünk arra, hogy nyersen piros rózsaburgonyát használjunk, megtisztítva a csiráktól.

 

A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt. Reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a nap égette bőrt. Pépjével pattanásokat, aranyeres csomót kezelnek. Nedvével keléseket vagy forrázott sebeket gyógyítanak.

 

Fogyasztásra kizárólag a gumója alkalmas. A virágából kifejlődő bogyók, a növény felszíni zöld részeiben, a gumó rügyeiben, valamint a napon, fényben tárolt gumó megzöldülő héjában méreganyagot, szolanint termel!

 

 

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék