Így teszi tönkre a szív egészségét a harag

 

A harag az öröm, a szomorúság és a félelem mellett egyike a négy alap érzelemnek. Ez az érzés, helytől, kultúrától, kortól függetlenül felismerhető az emberekben.

 

harag, megbocsájtás, szív, szívérrendszer, szeretet

A jellemző arckifejezés valósággal beleíródik a mimikai izmokba és a haragot tápláló személy jellegzetes viselkedési mintával igyekszik a külvilág tudtára adni lelkiállapotát. Olyannyira tipikus, hogy az állatvilágban is felismerhető. Egy ősi érzés, amely gyökerei feltehetően primitívebb állati struktúrákkal hozhatók összefüggésbe.

 

Hol lakozik a harag?

Az agy mélyebb struktúráiban kapjuk meg a választ a kérdésünkre. A limbikus rendszer felelős az érzelmek kiváltódásáért és az itt végbemenő folyamatok eredményeként születik a harag érzése. Pontosabban a mandulamag tevékenysége hozható kapcsolatba vele. Ez a primitív érzés gyakran olyan erős, hogy féktelenül áttöri azokat a gátakat, amiket az emberi ráció szeretne elébe állítani. Ebből a megfigyelésből születtek a régi mondások mint: elborult az agya, felforrt az agyvize, előbb ütött, aztán gondolkodott. Ezek jelképesen tükrözik a harag neuro-biokémiai dinamikáját is.

 

Ebben a neuro-biokémiai folyamatban a legnagyobb szerepe a stressz hormonoknak van, amelyek az idegrendszer szimpatikus aktivitásának a fokozása révén kiváltják a tipikus stressz reakciót.

 

Mi zajlik a testben?

A specifikus hormonkoktél, amely nagyrészt adrenalinból, noradrenalinból kortizonból áll felgyorsítja a szívfrekvenciát, pulzust, emeli a vérnyomást, a vércukrot, a verejtékmirigyek aktivitása fokozódik, az izmok duzzadnak a gazdag vérellátás miatt.

 

A köznyelvben (főleg Erdélyben) fennmaradt szólások ízesen és képletesen jelenítik meg ezeket a folyamatokat: felment a pompám (magas vérnyomás), ketyegek (az idegek fokozott feszültségi állapota enyhe tremor), felszökött a cukrom (emelkedett vércukor).

 

 

Az őseink számára elengedhetetlen stressz reakció a mai ember számára gyakran a legalattomosabb egészségromboló reakcióvá vált. Mivel agyunk képtelen különbséget tenni valóság és képzelet között ezért a gondolataink által megteremtett illuzórikus veszélyhelyzeteket is reálisként éli meg és testünk ugyanolyan stressz reakciót produkál, mint a valós veszélynél.

 

A nagy mennyiségű hormon koktél azonban hosszú távon a sejtmembrán károsodásához vezet és jelentős kórfolyamatokat képes elindítani.

 

Mit okoz a hosszas harag?

A harag a kutatók figyelmének középpontjába került és mára több tudományos bizonyíték van az egészségromboló hatásáról.

 

A Stanfordi Egyetem egyik csoportja bizonyította, hogy a negatív érzések közül a harag a legkárosabb a szív egészségére.

 

A szívbetegségek legismertebb kockázati tényezői a magas koleszterin és a dohányzás, de kevesen ismerik a tényt, miszerint ezen rizikókkal egyenértékű kockázatot jelent a belső feszültség, a meg nem oldott konfliktus helyzet, vagy a harag érzése is.

 

Dr. John Barefoot pozitív korrelációt mutatott ki a szívkoszorúér betegségek súlyossága és az impulzív, agresszív személyiségtípusok között.

 

A Yale Egyetem kutatócsoportja igazolja, hogy a hosszú távon táplált harag növeli a hirtelen szívhalál kockázatát.

Következtetésként levonható hogy a negatív érzések közül a harag az egyik legrombolóbb érzés és a legveszélyeztetettebb szervünk a szív és szívérrendszer.

 

Ha a szív a harag által károsodik, feltehető a kérdés, hogy melyik az az érzés, amely gyógyír lehet a beteg szívre?

 

Természetesen a szeretet és az ezzel szorosan összekapcsolódó megbocsájtás. A harag érzésének feloldása a szeretet által lehetséges. Abban a pillanatban, amikor képesek vagyunk ezt a mélyről jövő gyakran kezelhetetlen érzést átminősíteni és szeretetre cserélni a szervezetünk egyensúlya is helyreáll.

 

Kiürítődik a feleslegesen felhalmozódott stressz hormon, lecsökken az idegi feszültség, tehermentesítődik a test elme és lélek is.

 

Cseréld le szeretetre a benned lévő haragod és így elkerülheted, hogy ne aprópénzen add el az egészségedet minden bosszankodás alkalmával.

 

Ilyés Zsolt

 

szeretet

Bizonyítható, hogy a gyűlölet megbetegít
  A gondolatok erejéről a vonzás törvényéről sokat olvashattunk az elmúlt évek során a kvantumfizika és a spirituális tanítások népszerűsítése kapcsán. Ez...
TOVÁBB
Gondolataink erejével hatást gyakorolhatunk a sejtjeinkre?
  "Tényeket nem lehet azáltal kiiktatni a világból, hogy semmibe vesszük őket" - Aldous Huxley   Régóta tudjuk, hogy érzelmeink erős hatással vannak...
TOVÁBB
Az infarktus spirituális üzenete egy magyar orvos tollából!
  Testünk precíz belső órája – a szív – pontosan ketyeg és soha nem téved. Pillanatról pillanatra teszi a dolgát anélkül, hogy a legkisebb...
TOVÁBB
A szeretethiány lelki és testi következményei
A szeretethiány népbetegség. A szeretethiánynak szövődményei vannak. Nem csak lelki, hanem testi szövődményei. A szeretethiány lelki vonzata a magány –...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék