A krónikus betegségek elkerülhetők, az öregedés pedig lelassítható

 

Fontos, hogy megértsük: a krónikus betegségek a testünkben nagyon ritkán léteznek egyedül, csakúgy „buborékban”. Úgy értem, ha valaki változást tapasztal az agyában, amelyek például Alzheimer-kórra utalnak, akkor valószínűleg szintén tapasztalja magán az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség vagy az elhízás tüneteit is.

 gyógyszerszedés, gyógyszerek mellékhatása, demencia, elbutulás, krónikus betegség, antihisztaminok, áfonya, influenza elleni védőoltás, higany, alumínium, rendszeres mozgás, paracetamol túladagolás, omega-3, zsírsavak, alkoholfogyasztás, folsva, rostos ételek, öregedés késleltetése, cukorfogyasztás, d-vitamin

Közben lehetnek jelei szívbetegségnek, magas vérnyomásnak is. Mint nagyon gyakran, a krónikus betegségek bonyolultan összefonódó hálózatát látjuk. Kialakulásukért a szervezetben lévő valamilyen, évek óta elhúzódó egyensúlyhiány a felelős.

 

A sokféle krónikus betegség lappangó, kiváltó tényezőit célba véve bemutatunk pár egyszerű módszert megelőzésükre.

 

1. Optimalizálja D-vitamin szintjét: 2007-ben a kutatók a University of Wisconsin-on az alacsony D-vitamin szint és Alzheimer-kóros betegek kognitív teszteken elért eredményeit vetették össze. Nagy dózisú D-vitamint szedő betegek jobban teljesítettek társaiknál. A kutatók úgy vélik, hogy az optimális D-vitamin-szint fokozza a fontos biomolekulák mennyiségét az agyban és védi az agysejteket. Elegendő D-vitamin mennyiség szintén elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, gyulladások legyőzéséhez.

 

2. Cukorfogyasztás. A cukorfogyasztás manapság egy elég súlyos probléma. Az ajánlott napi mennyiséget, ami naponta kb. 25 g fruktóznak felel meg, ne lépjük túl! Talán ez a legfontosabb lépés, amit megtehetünk a krónikus betegségek elkerüléséért, pl. az Alzheimer kór kialakulása ellen. Továbbá, ha a máj a cukrok feldolgozásával van elfoglalva, koleszterin termelő képessége szenvedi azt meg. Ez még egy fontos szempont ami mutatja mennyire káros a túlzott cukor fogyasztás az egészségre.

 

3. Késleltesd az öregedést. Egy kis finn tanulmány szerint, azok az emberek, akik B12 vitaminban gazdag élelmiszereket fogyasztanak, csökkenthetik az agy öregedési folyamatait.

 

4. Tápláló, folsavban gazdag étrendet követve, sok friss bio zöldséget fogyasztva, nap mint nap, a test öregedési folyamatai lassíthatók.

 

5. Mértékkel fogyasszunk alkoholt! Az alkoholnak mind védő, mind pedig romboló hatása is van az idegrendszerre – ez jórészt a bevitt mennyiségtől függ. A nagyobb mennyiségű, illetve rendszeres alkoholfogyasztás, az alkoholizmus az agysejtek tömeges pusztulásához vezet, így hozzájárul a demencia kialakulásához.

 

6. Jó minőségű állati alapú omega-3 zsírsavak fogyasztása ajánlott. Sajnos mostanra már a legtöbb halfajta nagymértékben nehézfémekkel szennyezett, ezért a halevés helyettesíthető halolaj kapszulák fogyasztásával. Omega-3 zsírsav, a DHA nagy mennyiségű fogyasztása lassítja az öregedési folyamatok progresszióját, és csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

 

 

7. Kerüljük, és távolítsuk el a higanyt a szervezetből. A fogászati amalgám tömések a rendkívül mérgező higany fő forrásai a testben. Keressen egy olyan fogorvost, aki szakszerűen eltávolítja töméseit.

 

8. Vigyázzunk az alumíniummal. Megtalálható izzadásgátlókban, tapadásmentes edények bevonataként és vakcinaadjuvánsokként.

 

9. Kerüljük el a paracetamol túladagolást. A paracetamol tartalmú készítmények fájdalom- és lázcsillapítók. A túladagolást nem is olyan könnyű elérni: az ajánlott dózis többszöröse esetén alakul ki a mérgezés. Ilyen adagban a paracetamol májkárosító hatású. Mivel túldozírozva a májban nem tud megfelelően lebomlani, mérgező vegyületté alakul, amely károsítja, elpusztítja a májsejteket. Ugyan van ellenszer a mérgezésre, de paracetamolmérgezésben a betegek sokszor tünetmentesek, vagy csak hányingerre panaszkodnak. Amikor már súlyosabb tünetek jelentkeznek, a beavatkozás elkésett: a májkárosodás akár visszafordíthatatlan is lehet.

 

10. Mozogjunk rendszeresen. A mozgás során rengeteg pozitív változás történik a testben. Csupán egy példát kiragadva, egy amiloid prekurzor protein, a PGC-1 alpha metabolizációja lassítja az időskori elbutulás kialakulását.

 

11. Kerüljük az influenza elleni védőoltásokat, mivel a legtöbbjük higanyt és alumíniumot, valamint tojásfehérjét tartalmaz (mielin bázikus fehérjét), amelyre a test antitesteket termel, és kereszt-reakcióba lép az idegsejtek mielin bevonatával, valójában megtámadja a saját idegrendszert!

 

12. Áfonya. A friss áfonya a leghatásosabb magas antocianin és antioxidáns tartalommal. Öregedésgátló, neurológiai, szív és érrendszeri betegségek megelőzésére kiváló.

 

13. Minden nap tornáztassunk agyunkat. A mentális stimuláció, különösen valami új tanulása: például hangszeren játszani, vagy új nyelv tanulása, összefüggésbe hozható az agy lassabb öregedésével.

 

14. Kerüljük az antikolinerg sztatin gyógyszerek használatát. Ezek a gyógyszerek blokkolják az acetilkolin neurotranszmitter hatását, ami növeli a demencia kockázati tényezőjét. Ezen gyógyszerek közé tartoznak bizonyos éjszakai fájdalomcsillapítók, antihisztaminok, altatók, bizonyos antidepresszánsok, inkontinencia gyógyszerek, és bizonyos kábító fájdalomcsillapítók.

 

Ahogy Dr. Stephanie Seneff jelentésében írja: A sztatinok zavarják a koleszterin szintézisét a májban, de a lipofil sztatin gyógyszerek (mint a lovasztatin és szimvasztatin), szintén befolyásolják a koleszterin szintézisét az agyban. Ez azután közvetlenül befolyásolja az idegsejteket abban, hogy képesek legyenek megfelelő koleszterinszintet fenntartani saját membránjaikon".

 

 

omega-3

Diólevél legyen a barátod!
A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa. Az...
TOVÁBB
A kacsazsír egészségre gyakorolt jótékony hatása
Sokan úgy gondolják a zsírról, hogy egészségtelen. Tanulmányok bizonyították, hogy a kacsazsír egészséges, jótékony hatásai vannak a szervezetre és...
TOVÁBB
A kövér porcsin omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növény
A kövér porcsin (ismertebb nevén kövérke) a porcsinfélék családjába tartozó növényfaj. Népies neve: disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke,...
TOVÁBB
A 10 legegészségesebb növény
Tudósok megállapították, hogy melyik a 10 legegészségesebb élelmiszer a világon.    Íme a lista Cékla Miért egészséges? Alkotóelemei csökkentik a...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A polifenolok fokozzák az egészséget!
A természet mindig is bőkezű volt, ha az ember egészségéről volt szó. Ott rejlik minden...
Vörösbor – a szív, a lélek és az élet nedűje
Van valami varázslatos abban, ahogy a pohárban megcsillan a mélybordó ital, és lassan...
Hogyan csökkentheted az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát!
Az emberi szervezet olyan, mint egy finomra hangolt hangszer – minden egyes húrja,...
Amikor a gőz életet lehel a zöldségbe – miért egészségesebb néha párolva, mint nyersen
A modern ember gyakran hiszi, hogy ami nyers, az természetesebb, és ami természetes, az...
A Q10 – a sejtek életenergiája és a szív hű őrzője
Vannak anyagok, amelyekről az ember szinte érzi, hogy nem véletlenül adatott neki a...
Miért van szükségünk aminosavakra – a test építőkövei és életünk láthatatlan segítői
Az emberi test olyan, mint egy finomra hangolt hangszer, amelyben minden rezdülés, minden...
A maca gyökér – az Andok aranya, az élet erejének földi gyökere
A természet mindig is tudta, mire van szükségünk, még akkor is, amikor mi magunk már...
Még az agyban is lassítja az öregedést a brokkoli
Van egy zöldség, amit sok gyermek fintorogva tologat a tányér szélére, pedig ha tudnák,...
Hollókő – ahol a múlt ma is él
A Cserhát lankái között, Nógrád megye szívében megbúvó Hollókő nemcsak egy falu — ez maga...
Az acai bogyó csodája – A természet mélylila ajándéka a testnek és a léleknek
A természet bölcsessége mindig is ott volt a fák lombjai közt, a föld illatában és a bogyók...

Címkék