A diabétesz a fejlett országokban népbetegségnek számít. Keveset mozgunk, több kalóriát és ráadásul egyre több finomított élelmiszert fogyasztunk.
Nagyanyáink korához képest több százalékkal nőtt a megbetegedések száma. A rozmaring és az oregánó frissen fogyasztva segít megelőzni ezt a betegséget. Mindkét növény egy úgynevezett dipeptidil-peptidáz-IV enzimet tartalmaz, amely serkenti az inzulin termelését.
A nagyon magas liszttartalmú olasz konyhákban előszeretettel használják ezt a két zöld fűszert. Hiába tésztafogyasztók az olaszok, hagyományos nemzeti konyhájuk, a rengeteg paradicsommal, vörösborral és zöld fűszerekkel úgy alakult ki az évszázadok során, hogy a gabonafélék miatti megemelkedett vércukor szintet más anyagokkal ellensúlyozták.
Ne csak a pizzát tanuljuk el tőlük, hanem az egész rendszert, ami náluk nagyon jól működik. Az olaszok kitalálták, hogy bírja feldolgozni szervezetük a rengeteg búzát.
Ez a két zöld fűszer szárított formában a jótékony enzimből sokkal kevesebbet tartalmaz.