Az Izabella szőlő méltatlanul elfeledett gyümölcsünk

 

Bizonyára sokan emlékeznek még a direkt termő szőlőfajták közül az Izabellára.

 

Fotó: Egészségtér

A szőlő a gyümölcsök nagy családjában különleges helyet foglal el. Azon kívül, hogy az emberiség legrégibb élvezeti italának, a bornak a gyümölcse, olyan táplálkozási értékekkel rendelkezik bogyótermése, mint a rögtön emészthető cukrok jelentős mennyisége, az almasav, a B-vitaminok, az E-vitamin és az antioxidáns flavonoidok. Mindezek a mazsolában is koncentráltan jelen vannak.

 

Az Izabella egy Amerikában honos szőlőfaj, mely 200 évvel ezelőtt került Európába, de vele együtt megjelent a filoxéravész is, amely rengeteg szőlőültetvényt pusztított el. A nemesített szőlőfajtákat alig tudták megmenteni, viszont az Izabella különleges immunitásra tett szert.

Az Izabellának jó ellenálló képessége van a kártevőkkel és a rossz időjárással szemben is. Igaz, hogy a belőle készült bor nem versenyezhet a különböző nemesített szőlőfajtákból készült borokkal, az Izabella népszerűsége mégis nőttön-nő. Pedig arra is fény derült, hogy az Izabellából készült bor az egészségre is ártalmas. Kiderült ugyanis, hogy magas pektintartalma miatt erjedés közben túl sok mérgező metanol képződik benne.

Telepítése, pótlásra való felhasználása Magyarországon évtizedek óta tilos, az érvényes Bortörvény rendelkezése alapján tőkéit 2000. év végéig ki kellett vágni. Hazánkban kizárólag kiskerti termesztésben találkozhatunk vele.

 

A legnagyobb előnyük persze, hogy ellenállnak a rettegett szőlőkórságoknak, így nem kell őket permetezni, vagyis ideális lakói a biokerteknek. Direkt termőknek is nevezik az Izabella szőlőt. "A „direkt termő” kifejezést azokra a filoxéra-rezisztens – amerikai eredetű – szőlőfajtákra használják, amelyek a legnagyobb filoxéravész idejében is egyszerű vesszőledugással, tehát ellenálló alanyra oltás nélkül is szaporíthatók és termeszthetők voltak, és amelyek kiváló betegségek elleni védekezőképességük miatt minden különösebb hacacáré, permetezés és hasonlók nélkül is termeszthetők ma is.

Nem tekinthetők borszőlőnek az ún. direkt termők: a Noah, Otello, Izabella stb. (bár házilag ezekből is készülnek borok).

 

 

A direkt termő szőlők ugyanúgy tele vannak vitaminnal, mint az előkelő helyet elfoglaló nemesített társai. Ezeknek a szőlőknek a héjában is megtalálható rezveratrol, amely a szőlőben természetes gombaölő szerként szolgál, az ember szervezetében csökkenti az érelmeszesedés kockázatát és rákellenes hatású.

  

A Bortörvény rendelkezése nem jelenti azt, hogy meg kell szabadulnunk ettől a szőlőfajtától. Hiszen gyümölcsének fogyasztása nagyon egészséges, lekvárt, dzsemet vagy szőlőlevet, mustot készíthetünk belőle. Sőt, éppen az Izabellából készült szőlőlének van a legerősebb antibakteriális hatása a többi szőlőfajtához képest.

 

No, de nincs is a szőlővel gond, csak a borával. A kemény héjú bogyóik sok pektint tartalmaznak, ami ugyan jó hatással van az ember emésztésére, ám borrá lényegülése, erjedése során metilalkohollá alakul, ami köztudottan mérgező, agysejt gyilkoló hatású – bár az etilalkohol, azaz a normál alkohol sem éppen egy agysejt szaporító kemikália. Azokat azonban ez a veszély egyáltalán nem fenyeget, akik lekvárt készítenek a szőlőből is. Tehát az Izabella szőlő termesztése főleg, mint csemegeszőlő jöhet számításba. A termése gyümölcsként fogyasztva, mustként vagy lekvárként elkészítve isteni finom.

 

Készíts Izabella szőlőből lekvárt tartósítószer nélkül!

Hozzávalók:

2 kg Izabella szőlő

 

Elkészítés:

A leszemezett szőlőt krumplinyomóval áttörjük, lábasba rakjuk, és lassan elkezdjük főzni. Főzéstől számított kb. 50 perc után átpasszírozzuk egy szűrőn a lekváralapot, hogy a héjtól és magtól megszabaduljunk.

A tiszta szőlőlekvárt újra felforraljuk és literenként 2 evőkanál cukrot adhatunk hozzá, ha nem elég édes, de inkább hagyjuk el, mert elnyomja a szőlő csodálatos ízét. Kis lángon főzzük tovább félig letakarva, gyakran megkavarva. Vigyázz, mert nagyon fröcsköl!

Ízesítheted kevés mentával.

Ha már elég sűrűnek találod, akkor az előre sterilizált üvegekbe belerakod, rászorítod erősen az üveg fedelét, néhány percre feje tetejére állítod az üvegeket, majd az elkészült lekvárt száraz dunsztban hagyd kihűlni.

Az Izabella szőlőhöz adhatsz még más sötétebb szőlőt is. Nagyon jó párosítás a Kékfrankossal készült lekvár.

 

Az így elkészített lekvárt ízlésednek megfelelően használhatod, melyben a szőlő minden gyógyhatása benne van.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot – 10 jó tanács Gyuri bácsitól
  A bükkszentkereszti füvesember ősi gyógyító család sarja, huszonegyedik a generációk sorában. Leghíresebb felfedezése a cukorbetegség elleni tea,...
TOVÁBB
Naponta néhány szem dió elfogyasztása csodákat művel a testeddel
  Mára már bizonyítékokon alapul, hogy a dió érdekes dolgokra képes a szervezetedben.   Ha naponta megeszel egy marék diót, akkor a gyümölcsben...
TOVÁBB
Egy keverék, mely elpusztítja az összes betegséget
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos egészségügyi hatással rendelkezik!   Különféle...
TOVÁBB
Illóolaj, mely képes visszafordítani a rákos daganatokat
  A mirhát és a tömjént jól ismerhetjük a Bibliából, miszerint a keresztény hagyomány szerint a három napkeleti bölcs aranyat, mirhát és tömjént ajándékoz...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Ha elmúltál 40, ne szedj ADVILT, ALGOFLEXET és más ibuprofen hatóanyagú fájdalomcsillapítót!
  Számos fájdalomcsillapítóban megtalálható az ibuprofen nevű hatóanyag, köztük a népszerű...
Mikortól tekinthető valaki alkoholistának?- Beszélgetés Dr. Zacher Gábor toxikológussal
  A politikusok, hatóságok a dohányzással és “ártalmaival” vannak elfoglalva, pedig az...
Miért fontos a magnézium? Milyen élelmiszerekben található meg?
  A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben. Egy egészséges felnőtt...
Egyél több lila hagymát!
  A lila hagymának rendkívül jótékony hatása van a rákos megbetegedésekkel szemben, megállítja...

Címkék