A glukozamin regenerálja a sérült porcokat, hogy az ízületek működése helyreálljon

 

A glükozamin annak köszönheti rendkívüli népszerűségét, hogy képes egyfajta „kenést" biztosítani a porcoknak, inaknak és szalagoknak, valamint segít azok helyrehozásában is.

 glükozamin, térdarthritisz, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, osteoporozis, égési sérülés, kötőszöveti rendellenesség, csontproblémák, ízületi problémák

A glükozamin a hétköznapi ételekben nem igazán fordul elő. A táplálék kiegészítőkben található glükozamint tengeri kagylók héjából vonják ki.

 

Miért használják a sportolók a glükozamint?

A fizikailag aktív személyek, sportrajongók és súlyemelők ízületei éveken keresztül tartó igénybevétele és túlterhelése folytán időnként porckárosodásokat szenvednek. Ezek a károsodások gyakran vezetnek könyök-, váll- és térdfájdalmakhoz.

A kötőszövetek megerősítésével egészségesen tartja az ízületeket, és kellő rugalmasságot biztosít azok számára ahhoz, hogy hatékonyan csillapítsák a rázkódásokat, valamint az intenzív edzés és ismétlődő gyakorlatok, vagy akár az öregedés természetes folyamata hatására bekövetkező sérülések ellen is védelmet nyújt.

 

Hogyan segíti elő az izomtömeg növekedést és a regenerációt?

●   Erősíti a kötőszöveteket (porcok, szalagok és inak), megőrizve azok egészségét és rugalmasságát.

●   Regenerálja a sérült porcokat, hogy az ízületek működése ezáltal helyreálljon, valamint elősegíti a sérülésekből való felépülést is.

 

A glükozamin hiánytünetei

Nincs ismert hiánytünete; mindazonáltal a folyamatos megterhelés bizonyos ízületeken és inakon – mint pl. a súlyemelés és a gyakori sportolás – egyfajta „túlhasználati” szindrómát okozhat és gyengítheti az egészséges kötőszövetet.

 

A glükozamin gyógyászati felhasználása

Kutatások alapján a glükozamin a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:

●   osteoarthritis,

●   sebek, sérülések,

●   kötőszöveti rendellenességek,

●   csont- és ízületi problémák.

 

 

Ez a természetben előforduló tápanyag egy glutamin származék, ami egy úgynevezett amincsoportot, és glukózt, azaz egy cukormolekulát tartalmaz. Ezt a kombinációt ismerjük glükozaminként, ami a porcok egyik fő alkotóeleme – egy gélszerű szövet, ami kb. kétharmad részt vízből áll. A porcok ízületeink kipárnázásában kulcsfontosságúak, pl. a térdben, a könyökben, a csípőben és a csuklóban. A porcok rezgéseket elnyelő és stabilizáló hatása nélkül minden bizonnyal az összes mozdulatunk fájdalommal járna.

 

Egy idő után a mindennapos igénybevétel, a korántsem tökéletes diéták, sportsérülések és az öregedés a porcok, szalagok és inak instabilitását, vagy akár sérülését is okozhatják. A glükozaminról kimutatták, hogy megőrzi ízületeink rugalmasságát és egészségét, helyrehozza kötőszöveteinket, és kenést biztosít azok számára.

 

Hogy működik?

Kétharmad rész vízből álló ízületeink sajnos egyelőre nem képesek a vizet magukhoz vonzani és visszatartani. Kimutatták, hogy a glükozamin rugalmasan és egészségesen tartja a porcokat azzal, hogy mátrixában vizet és tápanyagokat szállít hozzájuk és ott is tartja. Még azt is kimutatták, hogy a sérült porcok regenerálásában is segíthet, visszaállítva ezáltal az ízületek működését és rugalmasságát. Mivel képes helyrehozni és kenni a porcokat, ezért igen népszerű a súlyemelők, sportrajongók és idősebbek körében.

 

Miért van rá szükségünk?

A fizikailag aktív személyek, sportrajongók és súlyemelők időnként az ízületeik éveken keresztül tartó igénybevétele és túlterhelése folytán porckárosodásokat szenvednek. Ezek a károsodások gyakran vezetnek könyök-, váll és térdfájdalmakhoz. A glükozamin annak köszönheti rendkívüli népszerűségét, hogy képes egyfajta „kenést” biztosítani a porcoknak, inaknak és szalagoknak, valamint segít azok helyrehozásában is.

A kötőszövetek megerősítésével egészségesen tartja az ízületeket, és kellő rugalmasságot biztosít azok számára ahhoz, hogy hatékonyan csillapítsák a rázkódásokat, valamint az intenzív edzés és ismétlődő gyakorlatok, vagy akár az öregedés természetes folyamata hatására bekövetkező sérülések ellen is védelmet nyújt.

 

Sok idősebb embernek, aki az osteoarthritis kezdeti szakaszában szenved olyan komoly porckopása van, hogy a csontjaik gyakorlatilag egymáson súrlódnak, ami nehézzé, vagy esetenként lehetetlenné teszi számukra a mozgást. A kutatások szerint a glükozamin segíthet leküzdeni ezt az állapotot azzal, hogy regenerálja a porcokat, stimulálja a kötőszövetek termelődését és gyulladáscsökkentőként is hat.

 

Számos kutatás erősíti meg, hogy a glükozamin segíthet az osteoarthritis által károsított ízületek fájdalmának csökkentésében. Az egyik kutatásban több mint 1500 osteoarthritises beteg szedett glükozamint 50 napon keresztül. Az orvosaik objektív becslése alapján a betegek 95%-a tapasztalt pozitív, dokumentálható eredményeket a glükozamintól.

 

Ebben a kutatásban a glükozamin előnyeit is összehasonlították más terápiás módszerekével, beleértve az aszpirint és más, nem-szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő gyógyszert is. Mind az orvosok, mind pedig a pácienseik fájdalomcsillapítóként és gyulladáscsökkentőként sokkal hatékonyabbnak találták a glükozamint.

 

Egy másik, sokkal újabb kutatás során térdarthritiszben szenvedő betegek használták a glükozamint, minek köszönhetően enyhülő tünetekről, sőt, csökkenő fájdalomról számoltak be.

 

Olyan emberek, akik gyakori térdfájásra panaszkodtak, mindössze 8-12 hét leforgása alatt glükozamint szedtek szintén tapasztaltak fájdalomcsökkenést és javuló mozgásképességet.

 

gyulladáscsökkentő

Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
Egy keverék, mely elpusztítja az összes betegséget
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos egészségügyi hatással rendelkezik!   Különféle...
TOVÁBB
Egy igénytelen fa gyümölcse kezeli a rákot
  Az eperfa igénytelen és sokat terem. Az eperfa levelét, ágát és kérgét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. Készíthetünk belőle lekvárt,...
TOVÁBB
A magyar népi gyógyászat legnagyobb titka a kövirózsa
  A kövirózsa népi gyógyászatunk egyik legalapvetőbb gyógynövénye. Már az ókor óta ismerjük és használjuk különféle gyógyászati célokra.   A...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék