A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.
A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy szokására utal, ami mára már begyűrűzött a városokba is.
Reggel egy stampedli elűzi a bajokat
A pálinka reggeli fogyasztása a paraszti élet elmaradhatatlan része a mai napig. Segít az állati eredetű zsírok megemésztésében, magas alkoholtartalma erős fertőtlenítő hatással bír, így megelőzi a gyomor és bélfertőzéseket, valamint a fizikai munka fáradalmait is megkönnyíti. Figyelem! A pálinka gyógyhatása ellenére senki ne menjen bepálinkázva munkába, főleg autóval.
Mire használhatjuk a pálinkát?
Köhögés, rekedtség enyhítésére és gyomorbántalmakra
1/2 liter pálinkába tegyünk 5 erős paprikát és 2 hétig hagyjuk állni. Felfúvódásra, gyomorrontásra fogyasszunk ebből az étkezések után egy kupicával.
Megfázásra
Langyosítsunk fel 1 dl pálinkát gőz fölött, tegyünk bele 4 evőkanál mézet, és ezt fogyasszuk naponta.
Fájdalomcsillapításra
A modern gyógyszerek megjelenése előtt a pálinkákat bármilyen eredetű fájdalomcsillapításra alkalmazták. Fájó fognál bedörzsölték az ínybe, és ezt még fogzó babáknál is alkalmazták, persze kis mértékben.
Hasmenés kezelésére
A megborsozott házi pálinkával kezelheted a hasmenést és hővédelmet nyújt a hidegben.
Vérnyomás csökkentésre
A fokhagyma már önmagában is jó a vérnyomásra, a pálinka értágító hatása pedig fokozza. A pálinkába áztatott fokhagyma csodaszer, ezt az ágyast fogyasszuk.