A tojás ősidők óta az emberiség egyik legértékesebb és legalapvetőbb tápláléka. Teljes értékű fehérje- és tökéletes zsírösszetétele mellett bőséges forrása a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak. Az anyatej után a tojás a legjobb étel!
„A tojás a legtökéletesebb dolog az univerzumban!”
T. W. Higginson, unitárius lelkész (1823-1911)
A tojás igazi szuperélelmiszer, a szervezet 100%-ig hasznosítja. A tojáson kívül még egy ilyen élelmiszer létezik: az anyatej.
Bizonyára tudja mindenki, hogy a tojásdiéta fogyaszt, a nagy mennyiségű tojás fogyasztása a bécsi diéta, valamint a grapefruit-tojás diéta alapja, és szinte ezek a leggyorsabb fogyókúrák. Azonban évtizedekig riogatták az orvosok az embereket a tojás magas koleszterin tartalma miatti veszélyekkel kapcsolatban. A legújabb kutatások szerint azonban a tojásban található koleszterin teljesen ártalmatlan.
A koleszterin minden állati és emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vegyület!
A nagy mennyiségben tojást fogyasztók védelmet szereznek szívbetegségekre. Mindössze 75 kalória van egy tojásban, mégis nagyon laktat. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B-, D- és E-vitamint, biotint, folsavat, kolint, jódot, niacint, kevesebb mennyiségben vasat, cinket és szelént is.
A tojás fogyasztása rendkívül jó hatással van a szív egészségére. Kevés telített zsírt tartalmaz, viszont sok omega-3 zsírsavat, ami véd a szívbetegségekkel szemben, fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is, segít megelőzni a korral járó szembetegséget és az Alzheimer-kórt.