Az 50 legegészségesebb étel

 

Tökéletes étrend nem létezik. Nem csak azért, mert attól is függ, hogy mennyi zsírt, fehérjét vagy szénhidrátot visz be az ember, de a vita is állandóan megmarad arról, hogy vajon a vegetáriánus vagy a magas fehérjetartalmú, esetleg alacsony zsírtartalmú, netán a teljesen tejmentes étrend-e a legjobb.

 egészséges étrend, koleszterinszint csökkentése, szójabab, cikória, rák

Sven-David Müller táplálkozás-tudományi szakember tollából jelent meg egy könyv az 50 legegészségesebb és 50 legegészségtelenebb ételről, melyből most az egészségeseket szeretném, ha megismernéd. Azokat a termékeket választottam ki, amelyek a legtöbb ember számára elérhetőek. A harzi sajtot kivéve, tejterméket egyáltalán nem találsz majd benne, mivel a tejallergiás emberek számára nem tartoznak a legegészségesebb kategóriába.

 

Általánosságban elfogadható, hogy az egészséges étrend legfontosabb jellemzője: teljes étel, minimális előkészítéssel. Ez lehet akár mogyoró, bab, nyers tej, vagy növényevők húsa is. A teljes, természetes, nem feldolgozott ételek egészségesek, teljesen függetlenül attól, hogy mennyi szénhidrátot, fehérjét, vagy zsírt tartalmaznak. A lényeg, hogy ne finomított, többszörös feldolgozáson átesett, tartósítószer és adalékanyag tartalmú kész-, vagy félkész ételeket fogyasszunk.

Az igazán egészséges étrendből hiányoznak a vonalkódos – nagy üzletláncok által forgalmazott – termékek, nem véletlenül. Ha ténylegesen csökkenteni szeretnénk a modern embert érintő megbetegedések veszélyét az életünkben –mint a szívbetegség, a cukorbetegség, az elhízás, az idegrendszeri betegségek, a csontritkulás, valamint a rák –, nem árt szemezgetni ebből az ötvenes listából! Azonban jó ha tudjuk, hogy nem mindegy, hogy mit mikor és hogyan fogyasztunk.

 

Az 50 legegészségesebb étel

Amaránt – Az egyik legősibb kultúrnövény. Magas arányban tartalmaz esszenciális aminosavakat és rostokban gazdag. Csökkenti a koleszterin szintet, ezen kívül kalcium és magnézium is található benne.

 

Ananász – C- és E-vitaminban gazdag, emellett káliumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Zsírégető hatású és hangulatfokozó. Igen egészséges lehet a természetes körülmények között megérett, nem pedig az éretlenül leszedett, majd a világ másik végébe utaztatva (esetleg kártevőkkel szemben vegyszeresen kezelt) utóérlelt változat.

 

Sárgabarack – Gazdag ásványi anyagokban, különösen magnéziumban és vitaminokban. Segíti a vérképződést. Védi a nyálkahártyát, javítja a látást, illetve a szív- és érrendszerre is jó hatással van.

 

Sörélesztő – A sörélesztő több mint fele aminosav. Testápoláskor igen hasznos, pattanás, ekcéma és kiütések ellen is bevethető, de a bőrt és a hajat is ápolja.

 

Brokkoli – Kevés kalóriát, de annál több vitamint tartalmaz. 100 g fedezi a napi C-vitamin szükséglet felét. Karotin tartalma segít a rákmegelőzésben, a szélütés és a keringési zavarok ellen.

 

Földi szeder – Flavonoid tartalma miatt erősíti az immunrendszert, védi az érfalakat, csökkenti a vérnyomást és rákmegelőző hatású.

 

Hajdina – Káliumban és vasban gazdag, valamint támogatja a melatonin nevű hormon termelését, mely a jó alvásért felel. Alvászavarok esetén tehát ki lehet próbálni.

 

Tojás – Ideális fehérjeforrás, illetve a benne levő lecitin koleszterincsökkentő hatású.

 

Eper – Magas C-vitamin tartalmú, antibakteriális hatású, folsav és vas tartalma miatt segíti a sejtek megújulását és a rákmegelőzésben is hasznos.

 

Füge – Aszalva és frissen is jótékonyan hat. Kiváló a sav-bázis egyensúly helyrebillentéséhez, semlegesíti a gyomorsavat, ami a túlzott gyomorsavtermeléssel összefüggő betegségek esetén a szükséges diéta egyik fontos elemévé teheti.

 

Grapefruit – Főként fogyókúrázók kedvelik, hiszen kalóriagyilkosnak is nevezik. Vízhajtó, salaktalanító, serkenti a vörösvérsejtek képződését. Egy közepes grapefruit fedezi a napi C-vitamin adagunkat, és a-vitamin adagunk harmadát.

 

Káposzta – A tejet nélkülözni kényszerülő emberek számára ideális fehérjeforrás, mely magas kalóriatartalommal is bír. Csontritkulás ellen is ideális megelőzésképpen. Köménymaggal könnyebben is emészthető.

 

Zab – Betegek diétás étrendjébe jól illeszthető, mert nem terheli a szervezetet és sok energiát szolgáltat. Rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki.

 

Quargel vagy harzi sajt – 30%-a fehérje és csak 0,5 %-a zsír. Diéták esetén és különféle kalóriacsökkentett táplálkozásban ideális. Magas kalciumtartalma miatt erősíti a csontokat.

 

Mogyoró – csökkenti a koleszterinszintet, 60 %-a telítetlen zsír és 16 %-a fehérje. Magas kalóriatartalma miatt napi maximum egy marékkal fogyasszunk.

 

 

Áfonya – Rostban gazdag, a szájban lévő gyulladást csökkenti, de gyomor- és bélproblémákra is kiváló, valamint felfázás ellen is hatékony. Vérfrissítő, méregtelenítő.

 

Málna – Ásványi anyagokban gazdag (magnézium, kalcium, kálium), védi a szemben található apró ereket. Kitűnő gyulladáscsökkentő, illetve a hajat és a körmöket erősebbé varázsolja.

 

Köles – Számos pozitív hatása közül kiemelendő magas kovasavtartalma, mely látványosan képes megszépíteni a bőrt, a hajat és körmöt, fluortartalma a fogzománcot védi. Lúgos kémhatása miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. Gluténmentes, emiatt kisbabák és gluténérzékenyek is fogyaszthatják.  

 

Gyömbér – Szabályozza a gyomor- és epesav termelést, utazási betegség ellen is jó, gyulladáscsökkentő, védi az ereket és az idegeket.

 

Ribizli – Nem csak magas C-vitamin tartalma miatt, hanem a rák megelőzésében, koleszterinszint csökkentésében és magas vérnyomás ellen is jól hasznosítható.

 

Kaktuszfüge – Magas vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalma miatt került a listára. Védi a prosztatát.

 

Kamut – A vajhoz hasonló ízű ősi gabonafajta. Csökkenti a koleszterin szintet és a vérnyomást, illetve székrekedés ellen is beválik. A gluténérzékeny emberek 70 százaléka a kamutot minden gond nélkül képesek beépíteni az étrendjükbe.

 

Répa –Regenerálja a szemidegeket, az agyi idegeket és a nyálkahártyát, de székrekedés ellen is kiváló. 100 grammja 11 gramm béta-karotint tartalmaz, amivel rekorder.

 

Csicseriborsó – A fehérjében gazdag borsószemek védik a bélflórát és a vércukor szintet is egyenletesen emelik. Nem szabad túl sokat enni belőle, mert szédülést, hányingert okozhat. Telít, emiatt diétásoknak ideális.

 

Teljes kiőrlésű kenyér 100 g – Háromszor több rostot tartalmaz, mint ugyanennyi fehér kenyér. Káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Csökkenti a koleszterin szintet és hosszútávon a jóllakottság érzését kelti.

 

Fokhagyma – Antibakteriális, mely a vírusokat és az élősködőket is elűzi. Herpesz és bőrgomba ellen is érdemes kipróbálni. Ezen kívül immunerősítő, csökkenti a vérnyomást és állítólag a rákos sejtek terjedését képes meggátolni.

 

Tök – magas káliumtartalma a veséknek és a kiválasztásnak kedvez. A szem, az anyagcsere és a nyálkahártya számára kedvező tulajdonságokkal bír. Olaját a legértékesebbek között tartják számon, mivel a D-vitamin, valamint különféle hormonok termelődésében játszik pozitív szerepet.

 

Lazac – Omega-3 zsírsavakban gazdag, mely által frissen tartja az agyat, ami az Alzheimer-kór megelőzősét segíti elő.

 

Lenmag – A belőle készült olaj csökkenti a koleszterin szintet, védi a nyálkahártyát és a belek falát. Naponta egy-két kanállal fogyaszthatunk joghurtba vagy müzlibe keverve.

 

Lencse – Magas fehérjetartalmú, cink, kálium, magnézium és a foszfor a fő erénye. Támogatja az izomműködést és az immunrendszert.

 

Makadámia dió – 82 %-a telítetlen zsírsav, mely a koleszterinszint csökkentését segíti. Ásványi anyag tartalma a szív- és érrendszert erősíti, vitaminjai a sejtmegújulásban járnak közben. Magas kalóriatartalma miatt mértékkel fogyasztandó.

 

Mandula – Nagyon magas fehérjeforrás, mely támogatja az agyi funkciókat és csökkenti a koleszterint. Javítja a vérkeringést.

 

Mangosztán – Nálunk még alig ismert egzotikus gyümölcs, mely egy alma méretű ringló szilvára emlékeztet. Antibiotikus és immunrendszer erősítő hatása kiemelkedő.

 

Papaya – Túlsúly, magas vérnyomás, érszűkület, túlsavasodás, allergia, székrekedés, fertőzések, herpesz, rossz bélflóra és szívproblémák ellen használja az alternatív orvoslás. Antidepresszáns, és segíti az emésztést.

 

Quinoa – A köleshez hasonló mag, magas fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak is ideális, de a glutén érzékenyek is ehetik. 100 grammja fedezi egy felnőtt férfi vas szükségletét.

 

Paradió, brazil dió – Gazdag a rák megelőzésében fontos szelénben, de foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat és fehérjét is tartalmaz. Az egyik legjobb szellemi képesség fokozó.

 

Repceolaj – Csökkenti a rossz- és emeli a jó koleszterin szintet. Szívinfarktus és szélütés ellen véd.

 

Barna rizs – Zsírban oldódó vitaminokban gazdag, és miután gluténmentes, allergiások is fogyaszthatják.

 

Rozs – Magas rosttartalmú, esszenciális zsírsavjai (lizin, theorin, methionin) erősítik az immunrendszert.

 

Cékla – Magas vas- és folsav tartalmú, segíti a vérképződést. Antibakteriális és magas ásványi anyag tartalma erősíti az immunrendszert.

 

Vörös káposzta – Magas rosttartalma lehetővé teszi a bélrendszer kitakarítását. Emellett rákmegelőző tulajdonsága is van. Nem terheli meg annyira az emésztőrendszert, ha köménnyel együtt fogyasztjuk.

 

Cikória – Káliumban, vasban, C-vitaminban és folsavban gazdag.

 

Szezámmag – Természetes vérnyomás csökkentő. Védő réteget képez a gyomor és a belek falán.

 

Szójabab – Mind a 20 aminosavat tartalmazza, köztük azt a nyolcat is, melyet az ember nem képes maga előállítani. Vérnyomás csökkentő és a változókori panaszok enyhítésére is kiváló.

Kizárólag erjesztve és mérsékelt mennyiségben fogyasztva képes az előnyöket nyújtani, nyersen vagy erjesztés nélkül emésztésblokkoló, szívbajokat és hormonális zavarokat okozhat.

 

Napraforgó mag – Telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami vérnyomás csökkentő hatással bír. Védi a szív- és érrendszert, segít a fogínygyulladás megelőzésében.

 

Stevia – A dél-amerikai gyógynövény kivonata kb. 30-330-szor édesebb a nádcukornál. P-, A-, E-, és C-vitamint valamint olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint: cézium, magnézium, kálium, foszfor, cink, vas, kobalt és mangán.

 

Paradicsom – Véd a rák ellen. A spermákat aktívabbá teszi, ezen kívül vízhajtó, csökkenti a vérnyomást. A még be nem érett zöld paradicsomot ne fogyasszuk szolanin tartalma miatt, mert rosszullétet okoz.

 

Aszalt szilva – Megfelelő folyadékbevitel mellett ideális hashajtó, mely számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Ezen kívül lassítja az öregedés folyamatát.

 

Dió – B-vitamin tartalma miatt első osztályú agykarbantartó. Ezen kívül Omega-3 zsírsavat is tartalmaz, mely az érrendszeri betegségek ellen kiváló.

 

Kelkáposzta – Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Magas rosttartalma telitettség érzést nyújt, ami segít a fogyókúrában. Támogatja a szervezet méregtelenítését, valamint rákmegelőző hatása is ismert.

 

Lazac – A természetes táplálékot fogyasztó és természetes életkörülmények között élő lazac tartalmaz nagy mennyiségű Omega-3 zsírsavat; a fogságban nevelt lazacok némelyike több Omega-6 zsírsavat tartalmazhat arányaiban, mint a házi csirke.

 

koleszterinszint csökkentése

Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
A füge egy finom gyógyszer, a cukorbetegség természetes ellenszere
  Ősidők óta termesztett gyógyító gyümölcs, mellékhatások nélkül. Bármilyen formában is fogyasztjuk, elképesztő egészségügyi...
TOVÁBB
Prof. Dr. Papp Lajos szívsebész - A vényköteles gyógyszerek gyilkolják meg az emberiséget
  Prof. Dr. Papp Lajos 1948. március 21-én született Aranyosgadányban, Széchenyi-díjas szívsebész, a Pécsi Tudomány Egyetem nyugalmazott egyetemi...
TOVÁBB
A szőlőmag hozzájárul az emberi élettartam meghosszabbításához
  A szőlő gyógyhatását már bizonyára mindenki ismeri. Most ismerd meg a szőlőmag őrlemény és a szőlőmag olaj egészségre gyakorolt jótékony hatását...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Minden betegségre jó az orvosi zsálya
  Az orvosi zsálya levelei igen hasznos gyógynövények házi patikákban, melyet több száz...
A tüdőgyulladás lelki okai
  Testi betegségeink intő jelek, melyek arról árulkodnak, hogy lelkünkben megszűnt a harmónia....
Milyen fertőtlenítő szereket használjunk otthonunkban?
  Ha szereted mindig tisztán, baktérium, gomba és vírusmentesen tudni lakásod vizeshelyiségeit...
Az emlékezés gyógynövénye a rozmaring
  A rozmaring egyike azoknak a gyógyító növényeknek, amelyet az emberiség már szinte ősidők...

Címkék