Az izlandi zuzmó csökkenti a torokfájás kellemetlen tüneteit és megakadályozza a baktériumok szaporodását

 

A paracetamol tartalmú gyógyszerek helyett használj inkább izlandi zuzmót, mely fájdalomcsillapító hatásán kivül enyhíti a rekedtség és a torokfájás kellemetlen tüneteit is. Nagy jódtartalma miatt pajzsmirigy-túltengés esetén is jól lehet alkalmazni.

 izlandi zuzmó, köhögésre, hörghurutra, pajzsmirigy túltengés, légúti megbetegedések, fájdalomcsillapító

Az izlandi zuzmó, vagy izlandi moha, (Cetraria islandica vagy Lichen islandicus), a lombos zuzmók elterjedt faja. Hegyes vidékek talaján tömegesen terem.

 

Már az ősi kultúrákban is ismerték a gyógynövényeket, és kihasználva különböző jótékony hatásukat gyógyászati célra is alkalmazták őket. A gyógynövények felhasználásával számos betegségek tünetei könnyedén enyhíthetők természetes úton is.

 

A népi gyógyászat a zuzmót már a 17. században is használta, elsősorban légzőszervi panaszok és tüdőbetegségek kezelésére.

Hatásait a közelmúltban is alátámasztották kisérletekkel, mely szerint a készítmény a torokfájást és a rekedtséget is hatásosan enyhítette.

 

Mit tartalmaz?

Savas keserűanyagokat (cetrár, fumár, protocetrár és lichesztersavat), nyálkás poliszacharidokat (izolichenin, lichenint), zuzmósavakat, A- és B-vitaminokat, illóolajokat, jódot, fenolokat, nyomokban zsírt, depszideket és depszidonokat (fenoloknak fenolsavakkal képzett észtereit), továbbá laktonokat, triterpéneket. Ez a növény igen gazdag kalciumban, káliumban, foszforban, jódban. Hatóanyagai nyugtató, regeneráló hatást fejtenek ki az irritált nyálkahártya felületén.

Hatóanyaga a keserű zuzmósav, amelynek antibiotikus hatást tulajdonítanak.

 

 

Az izlandi zuzmó gyógyhatása

A népi gyógyászat egyik legkedveltebb orvossága tüdő- és torokpanaszok esetén az izlandi zuzmó, innen ered a népies „köhögés elleni”, „láz elleni moszat” elnevezése is. Ebből kifolyólag erőszeretettel használják köptetőnek, köhögés- és gyulladáscsökkentőnek, de még immunerősítőnek is. Immunerősítő tulajdonsága mellett antibiotikus hatással rendelkezik.

●   A hivatalos gyógyászat felső légúti megbetegedéseknél a köhögési inger csillapítására ajánlja, azonban fertőtlenítő hatása miatt megfázásos és fertőzéses betegségek esetén is javasolt használata.

●   Karbantartja a hangszálakat, csökkenti és akár meg is szüntetheti a kellemetlen krákogást.

●   Alkalmazhatjuk légzőszervi megbetegedéseknél, gyomor, bélpanaszoknál, hasmenés ellen, és az általános egészségi állapot javítására, krónikus betegségeknél, valamint húgyúti hurut kezelésére.

●   Jó hatása lehet gyomorhurut vagy hányással járó gyomorrontás esetén.

●   Keserű ízüknél fogva az emésztőnedvek termelését fokozhatja. A vizes kivonatot áztatással nyerik, majd a főétkezéseket megelőzően kis mennyiségben fogyasztják.

●   Immunerősítő tulajdonsága mellett antibiotikus hatással is bírhat. Száj és garatgyulladás tüneteinek csökkentésére öblögető szerként lehet használatos.

●   Nagy jódtartalma miatt pajzsmirigy-túltengés ellen is jól jöhet.

 

Készítsünk teát a megszárított zúzmóból.

Az Izlandi zuzmót felhasználhatjuk akár tea alapanyagaként is, amely jótékony hatással van az étvágytalanságra, illetve az emésztésre, de a száj- és garatgyulladás tüneteinek enyhítésére öblögető szerként is kiváló hatású.

Gyógynövény boltokból beszerezhető!

 

fájdalomcsillapító

Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely egyszerűen gyógyítható rendszeres szeretkezéssel. 12 ok, melynek...
TOVÁBB
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított formában jut el hozzánk, és ízletes csemegeként fogyasztjuk....
TOVÁBB
Életet menthet a gyömbér leve
  Általában megfázásra főzünk gyömbérteát, vagy sütibe tesszük, de ennél sokkal több mindenre használhatjuk gyógyító erejét. A gyömbér egy sor...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék