A zellert fogyaszthatjuk nyersen salátákba, lének, főzetnek, tinktúrának, bornak, vagy szárított formában (porítva) készíthetünk belőle akár turmixot is. A következőkben bemutatunk néhány népgyógyászati receptet zellergumóléből, főzetből, tinktúrából és borból melyekből különböző gyógyitalokat tudunk készíteni különféle bántalmakra.
A zellert már az ókorban ismerték és használták a görögök. Hippokratész, a medicina atyja, vízhajtóként és idegnyugtatóként ajánlotta betegeinek. A középkorban, Paracelsus is felfigyelt vese fertőtlenítő és izzadsággátló tulajdonságaira. Manapság pedig több tanulmány rávilágított antireumatikus és vágyserkentő tulajdonságaira is.
A zeller igen gazdag ásványianyagokban (kálium, cink, magnézium, foszfor, vas), B1-, B2-, B6-, C-vitaminokban, valamint folsavban, aminósavakban, gonadotrop fitohormonokban és élelmi rostokban.
A zellert fogyaszthatjuk nyersen salátákba, lének, főzetnek, tinktúrának, bornak, vagy szárított formában (porítva) készíthetünk belőle akár turmixot is.
Zellerlé készítése
Zellerlevet készíthetünk úgy friss zellergumóból, mint zellerlevélből és szárból is. Ha zellergumóból készítjük, akkor a gumót mossuk meg jól egy kefével és meghámozatlanul tegyük bele a gyümölcs centrifugába. Ha van lehetőségünk zellerpor szárítmányt vásárolni, akkor ebből készíthetünk turmixot is.
Zellerfőzet készítése
4 kanál szárított, vagy reszelt zellergumót beleteszünk egy inox vagy zománcozott edénybe, 500 ml vizet öntünk rá és 30 percig főzzük. A végén kipótoljuk az elfőtt vizet és hagyjuk, hogy még egy kicsit főljön, utána pedig átszűrjük egy géz vásznon. Ezt a főzetet ízlés szerint meg lehet édesíteni.
Zeller tinktúra készítése
Egy sötét színű üvegbe beleöntünk 100 ml tiszta szeszt, beleteszünk 2 kanál szárított és összeaprított zeller gumót, majd így hagyjuk állni ebben az oldatban 10 napon keresztül, közben mindennap 3-4-szer felrázzuk az üveget. 10 nap múlva átszűrjük az oldatot egy géz kendőn keresztül, majd a leszűrt oldatot betesszük a jégszekrénybe és hagyjuk még 6 napig leülepedni. Miután az oldat leülepedett átszűrjük még egyszer úgy, hogy csak a tiszta oldat menjen át a géz anyagon, a sűrűje nem. A tiszta, leszűrt oldatot kicsi üvegekbe töltjük, az így kapott tinktúrát pedig csepegtetővel adagoljuk. A tinktúra szavatossága 2 évig érvényes. Ha időközben lerakódásokat veszünk észre az üveg alján, ne essünk kétségbe, nincs semmi probléma, csupán használat előtt rázzuk fel mindig az üveget.
A tinktúrához a legjobb szárított zellert használni, viszont ha friss reszelt zellerből szeretnénk elkészíteni, akkor a zeller adagot a háromszorosára kell emelni, a szesz koncentrációja pedig legalább 80% kell hogy legyen.
Zeller bor készítése
Elkészítési mód: 1l fehér borba beleteszünk 4 kanál szárított zellert és 10 napig áztatjuk úgy, hogy mindennap 2-3-szor felrázzuk az üveget. 10 nap után leszűrjük egy géz kendőn úgy, hogy a salakot is benne hagyjuk, majd így hagyjuk még állni 6 napot. Miután leülepedett a salakja, újra átszűrjük az egészet vigyázva, hogy minél kevesebb salak menjen át a géz szűrőn és hozzáöntünk még annyi bort, hogy kipótolja az 1 litert, majd átöntjük 2dl vagy 2,5 dl üvegekbe és lezárjuk az üvegeket. A zeller bort 1 évig lehet tárolni szobahőmérsékleten, ha a bor alkohol koncentrációja legalább 11 fokos. Ha a bor alkohol foka kisebb, mint 11 akkor a bort jégszekrénybe kell tárolni.
Figyelem: a zeller bergaptén tartalma miatt egyes személyeknél fényérzékenységet okozhat. Ez abban nyilvánul meg, hogy a napfény hatására a bőr felületén foltok, bőrpír, vagy pigmens változás jelenik meg. Ilyen esetben ezek a személyek jobb, ha azon a napon amikor kimennek napozni, nem fogyasztanak zellerkészítményeket.
Milyen problémákat orvosolhatunk a zellerből készült gyógyitalokkal?
Belső kezelésre
Vese és húgyúti bántalmakra: vese és húgyúti fertőzésre, gyulladásra, vesehomokra, fertőzésekre
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni.
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebböl a főzetből.
Zellertinktúra: Naponta 3x30 cseppet (50ml) kell csepegtetni egy csésze vízbe, vagy gyógyteába.
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal minden étkezés után.
Vérnyomás csökkentésre
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni.
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből.
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze gingko biloba, vagy kis meténg (vinca minor) teába.
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után.
Bronchitisre (hörghurutra)
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni.
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből.
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze hársfateába.
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után.
Epebántalmakra – epekőre
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni.
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből.
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze articsóka teába.
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után.
Gyulladásos megbetegedésekre (reuma, köszvény)
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni.
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből.
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze fűzfateába (szomorúfűz levél, hajtások vagy kéreg – természetes szalicilt tartalmaz).
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után.
Vérszegénységre
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni.
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből.
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze fehérüröm teába.
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után.
Gyomor- és bélrák esetében
A zellergyökérből készült gyógyitalokat a kezelőorvos beleegyezésével lehet csak alkalmazni.
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni.
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből.
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze kis meténg (vinca minor)teába.
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után.
Prostata problémákra
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni.
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből.
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze kis meténg (vinca minor) teába. Porstata hiperplázia esetében, a zellertinktúrát ki lehet még egészíteni kisvirágú füzike (Epilobium parviflorum) és szúrós szerbtövis (Xanthium spinosum) tinktúrával.
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x3 kanállal (50ml) minden étkezés után.
Férfi- és női nemivágy fokozásra
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 2x50 cseppet egy csésze vízbe.
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után.
A csecsemők étrendjébe
6 hónapos kor után a sárgarépapüré és krumplipüré mellé a csecsemők étrendjét kiegészíthetjük zellerpürével is mivel nagyon jól tolerálják és nagyon egészséges.