A busa húsának rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezért húsát az érelmeszesedést megelőző élelmiszerek közé sorolhatjuk.
A halfogyasztás ősidők óta táplálkozásunk fontos része. Egészségre gyakorolt hatása miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott. Egyre jobban nő az emberekben a tudatos táplálkozás és az egészséges életmód iránti vágy, és ezzel együtt nő a halfogyasztás egy főre jutó aránya is. A busa ízéről azonban megoszlanak a vélemények. Szálkás és kellemetlen ízű halnak van elkönyvelve. Aki szereti a halat, az bizonyára tudja, hogy nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni. Lényeges ennél a halfajtánál a sötét színű hashártyát eltávolítani. A busa bőre alatt mindkét oldalon vöröses színű a halhús, ez okozhatja a sokak számára kellemetlen ízt. Sütés előtt ezeket a részeket ki kell vágni. Számomra a busa az egyik legfinomabb hal sülve.
Elkészítése: Elkészítés előtt 3-4 órával alaposan sózzuk be, majd fél órára tegyük hideg vízbe, hogy a só kiázzon belőle. Ez azért fontos, mert a busa háti része elég szálkás, és ha nem szeretnénk bajlódni a szálkázással, akkor a sózással az apró szálkákat gyakorlatilag eltüntethetjük, a nagyobbakat pedig már könnyebb kikerülni. Ezek után megszórhatjuk kevés fokhagyma granulátummal, reszelt citromhéjjal, majd kukoricalisztben megforgatjuk és zsírban vagy olajban kisütjük. Közvetlenül sütés után őrölt pirospaprikát szórunk rá, kevés citromlével megcsepegtetjük, hasábburgonyával tálaljuk. Az így elkészített busa a világ legegyszerűbb, kitűnő halételei közé tartozik.
A legolcsóbb és legbiztonságosabb busát fogyasztania annak, aki egészségre hasznos hatása miatt is eszik halat. A halfogyasztás általában is egészséges, de a busafogyasztás különösen. A busa zsírjában található telítetlen zsírsavak, omega-3 zsírsavak megakadályozzák a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Az omega-3 zsírsav egy esszenciális zsírsav, amit a szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálkozás során kell a szervezetedbe juttatni.
Ezen kívül hozzájárulnak az agy megfelelő fejlődéséhez, nélkülözhetetlenek az idegrendszer, a szem és az immunrendszer működéséhez, visszaszorítják a szervezetben kialakuló gyulladások kockázatát, javítja az általános közérzetet és egészségi állapotot. Megakadályozhatja számos daganatos betegség kialakulását, de jó néhány krónikus betegség megelőzésére is alkalmas, mint, például az Alzheimer-kór, asztma, depresszió, szklerózis multiplex, magas vérnyomás. A rendszeres halfogyasztás 40 %-kal csökkentheti a koszorúér megbetegedések számát. A legtöbb krónikus állapot kialakulásáért a szervezet gyulladásos elváltozásai okolhatók.
Szintén a hal mellett szól, hogy alacsony az energia- és magas a tápanyagtartalma. Kiváló forrása az A-, a D-, illetve a B1-, B2- és B12-vitaminnak, megtalálhatóak benne az emberi szervezet számára fontos nyomelemek, min a magnézium, a kalcium, a vas, a cink, a szelén, és a jód. Emellett könnyen emészthető és jól beépíthető a fogyókúrázók és a cukorbetegek táplálkozásába is. A többi halhoz képest alacsony a foszfor tartalma, ezért vesebetegek is fogyaszthatják.
A halak húsa könnyen emészthető, laza szövetszerkezetű, magas víztartalommal rendelkeznek. Zsírértéke alapján megkülönböztetünk zsírosabb (pl. ponty, harcsa, tonhal, makréla, lazac, hering) és szárazabb húsú (pl. fehér busa, amur, süllő, tőkehal, heck) halféleségeket.
Ajánlott legalább heti 2-3 alkalommal halat fogyasztani, s bár az omega-3 zsírsavak az édesvízi halakban nem találhatók meg – a kecsege és a busa kivételével –, azonban a halhús zsírsavösszetétele kedvezőbb, könnyen emészthető, ezért gyakrabban illesszük bele étrendünkbe.