D-vitaminnal a vírusok ellen!

 

Naponta két-háromezer egység D-vitamin növelheti a különböző betegségekkel szembeni védekezőképességünket.

 D-vitamin, koronavírus, Covid-19, D-vitamin-hiány, immunrendszer

„Az olyan populációkban, ahol alacsonyabb a D-vitamin-szint, általánosságban magasabb a halálozási kockázat. A felső légúti betegségek esetében pozitív hatása van a D-vitamin pótlásának, így feltételezhető, hogy a COVID-19-fertőzéssel szemben is immunerősítő hatású lehet" – mondta Masszi Tamás, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinikájának igazgatója az egyetem internetes oldalán egy cikkben. Nyáron 10-30 perc napon töltött idő elegendő a napi D-vitaminmennyiség fedezéséhez, de ősszel és télen pótolni kell a szervezetben ezt a vitamint. Bölcs Judit gyógyszerész azt mondta az Origónak, hogy jelentősen több D-vitamint értékesítenek a patikában, mint korábban – egyre többen tudnak arról, hogy a vírusfertőzések ellen is védhet ez a vitamin.

 

Ahol alacsonyabb a D-vitamin-szint, általánosságban magasabb a halálozási kockázat

 

Ha a nyári időszakban napi negyed, vagy fél órát eltöltünk a napon, a téli hónapokban pedig háziorvos által felírt napi 1000-2000 egységnyi D-vitamint szedünk, akkor a D-vitamin-szintünk egész évben a megfelelő tartományban marad

 

– nyilatkozta Masszi Tamás, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinikájának igazgatója a Semmelweis Egyetem internetes oldalán. Hozzátette, hogy a D-vitamin elsősorban az egészséges csontszerkezetért felel, de például az izmok működésében is fontos szerepe van.

 

AZ ŐSZI, TÉLI ÉVSZAK BEÁLLTÁVAL, AZ OKTÓBER ÉS MÁRCIUS KÖZÖTTI PERIÓDUSBAN A FELMÉRÉSEK SZERINT MAGYARORSZÁGON 10-BŐL 9 EMBERNÉL ALAKUL KI D-VITAMIN-HIÁNY.

 

Ez a többi mérsékelt övi országban is megfigyelhető. A D-vitamin-hiány a késő ősztől kora tavaszig jellemző napfényhiány miatt alakul ki.

A D-vitamint más néven D-hormonnak is nevezik – a hatásmechanizmusa miatt.

 

TÁPLÁLÉKKAL LÉNYEGÉBEN ALIG VIHETŐ BE A SZERVEZETBE – A SZÜKSÉGES NAPI KÉTEZER EGYSÉGBŐL MINDÖSSZE LEGFELJEBB 80 EGYSÉGET TUDUNK BIZTOSÍTANI AZ ÉTKEZÉSSEL.

 

A bőrünket érő napfény hatására saját szervezetünk elő tudja állítani a vitamin előanyagaiból. A szervezetünk D-vitamin-szintjéért ugyanis elsődlegesen a bőrünket érő ultraibolya sugárzás felelős.

 

„A D-vitamin elsősorban az egészséges csontszerkezetért felel, ugyanakkor például az izomerő fenntartásában is fontos. Receptora szinte a szervezet összes sejtjén jelen van" – hangsúlyozta Masszi Tamás professzor a Semmelweis Egyetem cikkében.

Kiemelte, hogy

A 4-5 ÉVVEL EZELŐTTI ADATOKHOZ KÉPEST HÁROMSZOROSÁRA NŐTT A D-VITAMIN SZEDÉSÉNEK MÉRTÉKE MAGYARORSZÁGON. EZ AZÉRT IS FONTOS, MERT EZ A VITAMIN HOZZÁJÁRULHAT A SZERVEZET BETEGSÉGEKKEL SZEMBENI VÉDEKEZŐKÉPESSÉGÉHEZ IS.

 

„Számos nemzetközi vizsgálat azt mutatta, hogy az olyan populációkban, ahol alacsonyabb a D-vitamin-szint, általánosságban magasabb a halálozási kockázat. A felső légúti betegségek esetében pozitív hatása van a D-vitamin pótlásának. A meghűlés, influenza és más enyhébb, a koronavírusok által is okozott felső légúti betegség télen gyakrabban fordul elő, ebben szerepe lehet az alacsonyabb D-vitamin-szintnek is."

 

Vagyis úgy tűnik, a D-vitamin véd a légúti fertőzésekkel szemben, és ismert az is, hogy a nyiroksejtekre, a kórokozó-ellenes fehérjék termelődésére is pozitív hatást gyakorol

– mondta dr. Masszi Tamás.

 

EBBŐL KÖVETKEZVE FELTÉTELEZHETŐ, HOGY A D-VITAMIN PÓTLÁSA A COVID-19-FERTŐZÉSSEL SZEMBEN IS IMMUNERŐSÍTŐ HATÁSÚ LEHET

– tette hozzá a szakorvos.

 

A patikákban sokkal többen keresik a D-vitamint

„Egyre többen tudják, hogy a D-vitamin támogatja az immunrendszer működését, és az elmúlt néhány évben folyamatosan növekszik a D-vitamin iránti kereslet a gyógyszertárban"

– mondta az Origónak Bölcs Judit gyógyszerész, a budapesti Korona gyógyszertár tulajdonosa, vezetője. Hozzátette: mindenki, aki teheti, szedjen D-vitamint az őszi-téli időszakban.

 

Arról is kérdeztük, hogy lehet-e nagyobb dózisban szedni ezt a vitamint. A gyógyszerész azt válaszolta, hogy a D3-vitamin jól felszívódik, nem ürül ki, mint a C-vitamin, ezért nem érdemes nagyobb dózisban szedni, mint a napi 2-3 ezer egység.

 

„Két-háromezer egységgel pótolhatjuk naponta a D-vitamint a szervezetben. Többet ne szedjünk. Vannak nagyon nagy mennyiségű D-vitamint tartalmazó tabletták a patikákban, amelyből hetente vagy kéthetente egyet kell csupán bevenni. Ezt nem ajánlom, mert előfordulhat, hogy az ember elfelejti, hogy bevette-e a heti adagot, és akár többet is bevehet a megengedettnél. A D-vitamint túl lehet adagolni, ez pedig különböző tünetekkel járhat" – hangsúlyozta a gyógyszerész.

 

Ha valaki túl sok D-vitamint vesz be heteken vagy hónapokon át, akkor felgyülemlik a kalcium a szervezetében. Konkrét tünetek az anyagcserénél jelentkezhetnek.

 

„A D-VITAMIN TÚLADAGOLÁSA AZ EMÉSZTŐRENDSZERRE HATHAT ROSSZUL. NEM TUDJA LEBONTANI A SZERVEZET A ZSÍROLDÉKONY VITAMINT, ÉS IZOMGYENGESÉG, VESEKÁROSODÁS, GYOMOR- ÉS BÉLPANASZOK JELENTKEZHETNEK"

– mondta Bölcs Judit.

Forrás

 

immunrendszer

Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely egyszerűen gyógyítható rendszeres szeretkezéssel. 12 ok, melynek...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Egy keverék, mely elpusztítja az összes betegséget
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos egészségügyi hatással rendelkezik!   Különféle...
TOVÁBB
Gyógyfű, melynek baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik
  A nálunk leginkább csak a pizzáról ismert oregánó az egyik legerősebb természetes antibiotikum.   A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék