A világ egyik legrégebben használt gyógynövénye az örménygyökér, melyet a kelták szerettek, a rómaiak pedig tiszteltek.
Hallottál már a pompás peremizsről? Ezt a népszerű nevet nyerte el az örménygyökér, mert pozitívan befolyásolja a gyógyulást, a köhögés és az emésztőrendszeri betegségek leküzdésében igen hatásos.
Az örménygyökér (Inula helenium) egy nagy, fás szárú növény, amely a napraforgófélék családjába tartozik, Európában és Ázsiában őshonos. A múltban emésztést serkentő szerként írták elő, de használták az abszint és a vermut ízesítésére is, számos egyéb felhasználása mellett. Az 1800-as években a köhögés elleni cseppek és köhögés elleni szirupok népszerű immunstimuláló összetevője volt.
Az örménygyökér gyógyhatásai
● Köptető és gyulladáscsökkentő, csillapítja a köhögést, a megfázást és az asztmát. Antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik ezért légúti betegségek, például hörghurut enyhítésére is használható.
● Emésztést elősegítő tonikként már az ókori görögök óta használták, antibakteriális tulajdonságai miatt pedig a hasmenés és hányinger gyakori kezelésére szolgált.
● A növény különböző részei féreghajtóként is használható, elpusztítja a férgeket és véd a fertőzésekkel szemben.
● Enyhíti a menstruációs fájdalmakat.
● Enyhén vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkezik, kifejezetten hasznos húgyúti fertőzések esetén.
● Álmatlanság esetén is hatásos lefekvés előtt inni a meleg főzetéből.
● Oldja a stresszt és a szorongást, csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet, gyorsítja a légzést.
Az örménygyökér földalatti szára és a gyökere az a rész, amelyet gyógyászati célokra használhatunk.
A szárított gyökér önmagában is fogyasztható, rágható, hogy a vegyületek felszabaduljanak, vagy tinktúraként, folyékony kivonatként is használható.
A gyökérből teát is lehet készíteni, és persze ez is népszerű illóolaj.
Gyökerének sajátságos fűszeres szaga van, mely frissen a kámforra emlékeztet. Íze eleinte kellemetlen, azután csípős keserű és fűszeres. Gyökere, illanó olajat, alantkámfort vagy helenint, inulint és keserű anyagot tartalmaz. Az örménygyökér főleg a nyálkahártyákra hat és ezért tüdőbaj és elnyálkásodás ellen is használható.
Forrázatát köhögés, hörghurut, külsőleg bőrkiütések (koszmó, rühesség, gombásodás – microsporum és thichophyton –) ellen használják. Az örménygyökérből és mustból készül az úgynevezett „alantbor”, melyet gyomorerősítésre, emésztőszervi megbetegedésekre, epe- és bélbántalmakra, puffadásra használhatunk. (Egyes elbeszélések szerint levest is készítettek belőle.)
Intelmek az örménygyökér fogyasztásával kapcsolatban!
Terhesség és szoptatás ideje alatt kerüljük ennek a gyógynövénynek a használatát.