A magas vérnyomást nem szabad figyelmen kívül hagyni, amit az is igazol, hogy csendes gyilkosként is szokás emlegetni. Sajnos sok esetben csak későn veszik észre a bajt. A gyógyszereken túl, természetes módszerek is rendelkezésre állnak a vérnyomás csökkentésére.
A magas vérnyomás nagyon veszélyes betegség, azonban sokan nem veszik komolyan, vagy csak későn veszik észre, mivel gyakran teljesen tünetmentes a páciens. A magas vérnyomás következményei lehetnek az infarktus vagy a stroke. Éppen ezért, ha kiderül, hogy magas vérnyomással küzdünk, akkor mindenképp tenni kell ellene. Ezt megtehetjük gyógyszerek által vagy akár természetes alternatívákat is alkalmazhatunk. Erről viszont nem árt konzultálni az orvossal. A valeriánát a többség nyugtató hatása miatt ismeri, ugyanakkor a vérnyomáscsökkentésében is szerepe van. A valeriánát orvosi macskagyökérként is nevezik. Érdemes gyakran fogyasztani, hatását rövid időn belül érzékelni fogjuk. A bazsalikom szintén kiváló nyugtató hatással rendelkezik, továbbá az immunrendszer erősítéséhez is hozzájárul, arról már nem is beszélve, hogy nagyszerű ízt ad az ételeknek. Mindenképp érdemes beiktatni az étrendbe, mivel nem csak csökkenti a vérnyomást, hanem vér hígító hatással is rendelkezik és támogatja a kardiovaszkuláris rendszert. Bár elsősorban ételeink ízesítésére használjuk, teát is lehet belőle készíteni, valamint illóolaj formában is kiváló. A nyugtató hatású növényekhez tartozik még a levendula, ami szintén csökkenti a vérnyomást. Számtalan módon alkalmazhatjuk. Kellemes illata miatt biztosan nagy kedvenc lesz a háztartásban. A konyha egyik alapanyaga a fokhagyma, mely nem csak ízesebbé teszi az ételeket, de a koleszterinszint csökkentésében is szerepe van, valamint tágítja a vérereket, aminek köszönhetően a vérnyomás is csökkenthető. A fokhagyma nyersen és az ételekben is fogyasztható, azonban, ha szeretnénk elkerülni az erős fokhagymás szájszagot vagy nem szeretjük az ízét, akkor választhatunk fokhagyma tartalommal rendelkező étrendkiegészítőket.