A fokhagymával számtalan betegség megelőzhető vagy kezelhető. Talán nem mindenki gondolja úgy, hogy éhgyomorra fokhagymát enni egészséges, és sokan úgy tartják, hogy ilyen fajta népi gyógymódok csak a nagyszülők körében népszerűek, és valójában nincs az egésznek semmiféle alapja.
Sokan viszont már tudják, hogy ez nem így van. A fokhagymával számtalan betegség kezelhető vagy megelőzhető. A fokhagymát a világ számos részén gyógyító zöldségnek tartják.
Már elődeink is felismerték a fokhagymában lévő erős antibiotikumot. A fokhagyma hatását nem kérdőjelezték meg, hiszen számos betegségre gyógyír volt. Régen nagyon sok ember evett reggelire fokhagymás pirítóst, ami akkoriban egy bevett szokás volt, hiszen erősítette az immunrendszert, és megelőzte a komoly betegségeket.
Nem kell azonban fokhagymaszagú szájjal dolgozni, vagy iskolába menni, ha nem rágod össze a fokhagymát.
Tisztítsd meg a fokhagymát és egy vágódeszkán vágd nagyon apróra. Rakd rá egy kanálra, és egy pohár víz segítségével nyeld le. Ezzel elkerülheted, hogy a leheleted kellemetlen legyen mások számára.
A fokhagyma 10 rendkívüli gyógyhatása
● megelőzi az öregedést és tisztítja a perifériás artériákat,
● csökkenti a rossz koleszterint a vérerekben,
● erősíti az immunrendszert, így segíti a szervezet ellenálló képességét a betegségekkel szemben,
● baktériumölő hatású,
● véd a szívbetegségek ellen, csökkenti a trigliceridek számát a májban, amely segít megelőzni az atherosclerosis kialakulását,
● csökkenti a vérnyomást és a gyulladásokat,
● hatékony a megfázással szemben, hiszen a fokhagyma egy nagyon erős antibiotikum,
● segít az idegrendszeri problémákban, természetes ellenszere a stressznek,
● elpusztítja az agydaganat bizonyos típusait,
● remek véralvadásgátló, így megszűnteti a vérrögöket,
● csökkenti a magas vérnyomást, a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát,
● megkönnyíti és elősegíti a máj méregtelenítő munkáját és a húgyhólyag egészséges működését, fertőtlenítését,
● gyomorpanaszok és bélbántalmak ellen is nagyszerű természetes orvosság,
● hasmenés esetén is együnk belőle,
● jót tesz az anyagcserének és még az étvágyat is növeli,
● megakadályozza a gyomor túlzott savtermelését.
A fokhagyma nagyon egészséges gyógy- és fűszernövény, azonban rendszeres fogyasztásánál érdemes megfogadnod néhány tanácsot.
A hagymafélék alapvetően hígítják a vért, ezért is lehet velük hatékonyan megelőzni a vérrögképződést, a trombózist. Ha azonban műtétre, vagy bármilyen más sebészeti-, fogászati beavatkozásra készülsz, előtte egy-két héttel fel kell függesztened a hagymakúrát, mivel fokozott vérzést és lassabb véralvadást idézhet elő.
Naponta több mint 10 gerezd fokhagyma elfogyasztása mérgező hatású lehet, és allergiás reakciót válthat ki.
Szoptató anyák ne egyenek fokhagymát, mert a hatóanyagai átjutnak az anyatejbe és a csecsemőnél kólikát okozhatnak.