Világhírű természetes gyógyszer a kerti zsázsa

 

Számos betegség kezelésére alkalmazható a kerti zsázsa. A cukorbetegség éppúgy ide tartozik, mint a vesekő, a gyomor-bélpanaszok, tüdőproblémák, menstruációs panaszok vagy a daganatok.

 zsázsa, vízhajtó, vérnyomáscsökkentő, lábikragörcsök, klorofil, mellrákra, veseműködés

A kerti zsázsa egy olyan, kellemesen fűszeres ízű zöldféleség, melyet általában a hidegtálak díszítésére használnak. Gyógynövényként is használhatjuk a növényt és a magjait is, mivel valójában egy rendkívül erős gyógynövény. És ami a legjobb: kerti zsázsát rendkívül olcsón és különösebb erőfeszítések nélkül magunk is nevelhetünk.

 

A népi gyógyászat salátatormaként, vadmustárként, szépítőfűként, kányafűként, kerti tormafűként és kerti rézsukának emlegeti.

A kerti zsázsa egy olyan káposztaféle, mely vetés után már két héttel fogyasztható, mivel nagyon rövid a tenyészideje. Ez az apró, zöld növény Irán területéről származik. Magjait már az egyiptomi sírokban is fellelték és még a görög Theofrasztosz is beszélt a termesztéséről. A kínai orvoslás már évszázadok óta használja, az egyik császár úgy beszél róla, mint a legfinomabb salátáról.

A rómaiak afrodiziákumként használták az ókorban a kerti zsázsát, szemérmetlen magnak nevezték.

 

 

Ma a növény szárát, szikleveleit és csíráit fogyasztjuk. A friss zsázsa íze leginkább a tormához hasonlít, csak nem annyira erőteljesen csípős. Érdemes nagyon zsenge állapotban felhasználni, mert a kifejlett növény levelei már rágósak és élvezhetetlenek. Szendvicsben, salátákban, mártásokban fogyasztható, de készíthető belőle tea és leves is.

 

A zsázsa gyógyhatása

●   Enyhén csípős, tormaszerű ízét a glükotropeolin nevű mustárolaj-glükozidának köszönheti.

●   Sok C-vitamint tartalmaz, de rengeteg karotint, B-vitaminokat, ásványi sókat (kálium, kalcium, foszfor, nátrium, jód, vas) találhatunk meg benne.

●   80%-ban telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében fontosak. Segítségével megelőzhető a szívinfarktus.

●   Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően értágító, alvadásgátló hatású és antioxidáns tulajdonságának köszönhetően késlelteti az öregedést és megvédi a szervezetet a romboló szabad gyökökkel szemben.

●   Vízhajtó, vérnyomáscsökkentő és vérnyomás-szabályozó.

●   Enyhíti a lábikragörcsöket.

●   Erősíti az immunrendszert.

●   Klorofill tartalmának köszönhetően tisztítja a vért.

●   Csökkenti a gyulladásokat.

●   Segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében.

●   Pajzsmirigy problémák is orvosolhatóak a segítségével.

●   Vérhígító hatású: gátolja a túlzott vérrögösödést, és ezáltal csökkenti az infarktus és az agyi érkatasztrófa rizikóját.

●   Biztosítja az erek ellazulását, és ily módon az érszűkület ellen hat.

●   Emésztésszabályzó és antimikrobiális hatása révén a kerti zsázsa mind gyomorrontásnál, mind hasmenésnél, székrekedésnél és puffadásnál alkalmazható.

●   Vérszegénység és gyengeség esetén ajánlott, jót tesz a hajnak, a bőrnek és a körmöknek.

●   Szabályozza az anyagcserét és a veseműködést, erősítik a húgyhólyagot, gyógyító hatása van a reumatikus betegségekre és a herpeszre.

 

Az ájurvédában ezt a növényt már évezredek óta alkalmazzák, pl. hasmenésre, izomfájdalmakra és szexuális kedvetlenségre.

 

Kerti zsázsa nevelése

A kerti zsázsa igazán sokoldalú gyógy- és fűszernövény, amit otthon is termeszthetünk. Neveléséhez nincs szükségünk kertre, sem erkélyre. Szükség esetén ugyanis még a tányérra tett nedves konyhai papírtörlőn is kinő. Rendkívül helytakarékos és egyszerű a zsázsatermesztés agyag vagy műanyag csíráztató edénnyel. A zsázsa kedveli a meleget: a legjobban 20–22 °C-on növekszik.

A vetés után három-négy nappal a magok már erélyesen tolják magukat a felszínre: ezt bőséges öntözéssel segíthetjük. Ne öntözzük felülről, mert a vízcseppektől a növények elfekszenek.

Földjét csak egyszer használjuk fel, mert a nedves talajban könnyen elszaporodik a palántadőlést okozó gomba. Ettől a kikelő növénykék összeroskadnak, a földre fekszenek és emiatt fogyaszthatatlanná silányulnak.

 

vízhajtó

Lestyán, mint gyógynövény - Nagyanyáink titkos fűszere
  A lestyán méltó arra, hogy figyelmünk középpontjában álljon, mert számos civilizációs betegség egyik leghatékonyabb megelőző szere. A lestyán -...
TOVÁBB
Ragadós galaj, mint a pajzsmirigy betegségek gyógynövénye
  A ragadós galaj a tárnicsvirágúak rendjébe, ezen belül a buzérfélék családjába tartozó növényfaj.   Hegyoldalakon, cserjésekben,...
TOVÁBB
A nőgyógyászati műtétek nagy része elkerülhető lenne ennek a teának a fogyasztásával
  Megszüntetheti a petefészek és a méh betegségeit a palástfűből főzött tea rendszeres fogyasztása.   Nyugtató hatóanyagai segítenek a fájdalmas...
TOVÁBB
Zeller, mint gyógynövény
A zeller egész évben kapható. Változatosan elkészíthető, egészséges táplálék. Olyan értékes anyagokat tartalmaz, amelyek számos betegségtől...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék