Számos betegség kezelésére alkalmazható a kerti zsázsa. A cukorbetegség éppúgy ide tartozik, mint a vesekő, a gyomor-bélpanaszok, tüdőproblémák, menstruációs panaszok vagy a daganatok.
A kerti zsázsa egy olyan, kellemesen fűszeres ízű zöldféleség, melyet általában a hidegtálak díszítésére használnak. Gyógynövényként is használhatjuk a növényt és a magjait is, mivel valójában egy rendkívül erős gyógynövény. És ami a legjobb: kerti zsázsát rendkívül olcsón és különösebb erőfeszítések nélkül magunk is nevelhetünk.
A népi gyógyászat salátatormaként, vadmustárként, szépítőfűként, kányafűként, kerti tormafűként és kerti rézsukának emlegeti.
A kerti zsázsa egy olyan káposztaféle, mely vetés után már két héttel fogyasztható, mivel nagyon rövid a tenyészideje. Ez az apró, zöld növény Irán területéről származik. Magjait már az egyiptomi sírokban is fellelték és még a görög Theofrasztosz is beszélt a termesztéséről. A kínai orvoslás már évszázadok óta használja, az egyik császár úgy beszél róla, mint a legfinomabb salátáról.
A rómaiak afrodiziákumként használták az ókorban a kerti zsázsát, szemérmetlen magnak nevezték.
Ma a növény szárát, szikleveleit és csíráit fogyasztjuk. A friss zsázsa íze leginkább a tormához hasonlít, csak nem annyira erőteljesen csípős. Érdemes nagyon zsenge állapotban felhasználni, mert a kifejlett növény levelei már rágósak és élvezhetetlenek. Szendvicsben, salátákban, mártásokban fogyasztható, de készíthető belőle tea és leves is.
A zsázsa gyógyhatása
● Enyhén csípős, tormaszerű ízét a glükotropeolin nevű mustárolaj-glükozidának köszönheti.
● Sok C-vitamint tartalmaz, de rengeteg karotint, B-vitaminokat, ásványi sókat (kálium, kalcium, foszfor, nátrium, jód, vas) találhatunk meg benne.
● 80%-ban telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében fontosak. Segítségével megelőzhető a szívinfarktus.
● Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően értágító, alvadásgátló hatású és antioxidáns tulajdonságának köszönhetően késlelteti az öregedést és megvédi a szervezetet a romboló szabad gyökökkel szemben.
● Vízhajtó, vérnyomáscsökkentő és vérnyomás-szabályozó.
● Enyhíti a lábikragörcsöket.
● Erősíti az immunrendszert.
● Klorofill tartalmának köszönhetően tisztítja a vért.
● Csökkenti a gyulladásokat.
● Segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében.
● Pajzsmirigy problémák is orvosolhatóak a segítségével.
● Vérhígító hatású: gátolja a túlzott vérrögösödést, és ezáltal csökkenti az infarktus és az agyi érkatasztrófa rizikóját.
● Biztosítja az erek ellazulását, és ily módon az érszűkület ellen hat.
● Emésztésszabályzó és antimikrobiális hatása révén a kerti zsázsa mind gyomorrontásnál, mind hasmenésnél, székrekedésnél és puffadásnál alkalmazható.
● Vérszegénység és gyengeség esetén ajánlott, jót tesz a hajnak, a bőrnek és a körmöknek.
● Szabályozza az anyagcserét és a veseműködést, erősítik a húgyhólyagot, gyógyító hatása van a reumatikus betegségekre és a herpeszre.
Az ájurvédában ezt a növényt már évezredek óta alkalmazzák, pl. hasmenésre, izomfájdalmakra és szexuális kedvetlenségre.
Kerti zsázsa nevelése
A kerti zsázsa igazán sokoldalú gyógy- és fűszernövény, amit otthon is termeszthetünk. Neveléséhez nincs szükségünk kertre, sem erkélyre. Szükség esetén ugyanis még a tányérra tett nedves konyhai papírtörlőn is kinő. Rendkívül helytakarékos és egyszerű a zsázsatermesztés agyag vagy műanyag csíráztató edénnyel. A zsázsa kedveli a meleget: a legjobban 20–22 °C-on növekszik.
A vetés után három-négy nappal a magok már erélyesen tolják magukat a felszínre: ezt bőséges öntözéssel segíthetjük. Ne öntözzük felülről, mert a vízcseppektől a növények elfekszenek.
Földjét csak egyszer használjuk fel, mert a nedves talajban könnyen elszaporodik a palántadőlést okozó gomba. Ettől a kikelő növénykék összeroskadnak, a földre fekszenek és emiatt fogyaszthatatlanná silányulnak.