Az elmúlt néhány évben egyre több udvar és kert elegáns dísznövénye a hibiszkusz. Tudjátok-e, hogy ez a szépségével kápráztató növény gyógynövény is?
Napjainkban több mint 300 faja ismert a hibiszkusznak. A hibiszkusz a mályvafélék családjába tartozik
A képen a kerti változat látható, amely számos színben pompázik a nyári hónapokban. Eredetileg az arab országokban használták gyógyteaként. Leginkább a virágszirmait használják, mely köptető és köhögéscsillapító hatású, de torokgyulladásra is gyakran javasolják. Sok olyan teát találhatunk, amelyben egyik összetevőként megjelenik a hibiszkusz. Jellegzetes színt ad a teának, de C-vitamin tartalma sem elhanyagolandó.
A szubtrópusi területeken savanyú, alkoholmentes italt készítenek belőle, amely az egyik legkedveltebb szomjoltó ezeken a területeken. Enyhülést hoz a forróság idején, mivel serkenti a bőr vérellátását, kitágítja a pórusokat, és ezzel hozzájárul a bőr lehűléséhez. Kiválóan alkalmazható a magas vérnyomás ellen, és máj-, valamint epeproblémák kezelésére.
A legtöbb hatóanyagot a virág és annak húsos kelyhe rejti. A benne található flavonoidok a koleszterinszintünk csökkentéséhez járulnak hozzá, ezáltal csökken a kapillárisok áteresztőképessége. Mindez a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában is szerepet játszik. A szívinfarktus és a magas vérnyomás megelőzésében is segít, valamint azoknál, akiknél a vérerek megnövekedett áteresztőképessége és csökkent rugalmassága miatt különböző problémák jelentkeznek, mint például a repedezett vörös erek megjelenése a test bármely területén, a visszér, a fogínyvérzés, vagy az aranyér, jótékony hatása kimutatható.
A hibiszkuszban lévő flavonoidok antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően részt vesznek a szabad oxigéngyökök kiirtásában, ezért kiválóan alkalmas méregtelenítésre, sőt a flavonoidok esetenként meg tudják állítani a rákos sejtek növekedését, sőt hatásosan el is pusztítják őket. A hibiszkusz virágában megtalálható az anthocyanins nevű anyag, ami szerepet játszik az érfalak karbantartásában, és erősíti a sejtek és szövetek felépítésében fontos fehérjekollagént. A hibiszkusz tea anthocyanin és más összetevői antioxidánsként is működnek, megtisztítják a szervezetet a szabadgyököktől, csökkentik a szív megbetegedésének és a rák kialakulásának kockázatát, valamint az öregedés hatásait.
A hibiszkusz allergiaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, vírusellenes hatású, ezért kiválóan alkalmazható a légúti fertőzésekkel szemben. Nemcsak C-vitamin tartalma kiemelkedő, de B1 és B6-vitamint, niacint, béta-karotint, kalciumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz. Mivel képes csökkenteni a hisztamin termelést, segít az asztmával, a köszvénnyel és a migrénes fejfájással küzdőknek.
Akiknek sok méreganyag halmozódott fel a szervezetükben és ezért kimerültek, szinte mindig fáradtak érdemes felerősíteni immunrendszerüket hibiszkusszal. Stresszes környezetben vagy nagyobb igénybevétel esetén mindenképpen érdemes naponta fogyasztani, de az izmok, a csontok és az ízületek regenerálódásában is segít. Gyulladáscsökkentő hatása a krónikus esetekben is jótékony, eredményesen alkalmazható ízületi gyulladás és akár vastagbélgyulladás esetén is.
A hibiszkusz a cukorbetegek számára is fontos quercitin nevű flavonoidot tartalmaz, mert képes javítani az inzulin szekrécióját és gátolja a szem retináját és a veseműködést károsító anyagok felgyülemlését szervezetünkben, csökkenti az idegek és az érrendszer károsodását okozó tüneteket.
Az erős menstruációs vérzés és a görcsök, az orrvérzés, illetve a gyakori véraláfutásos bőr kezelésére is kiváló.
Vizelethajtó és antibakteriális hatásainak köszönhetően segít a vese- és húgyhólyaggyulladás gyógyításakor, valamint a húgykő feloldásában is szerepet játszik.
Kísérletek bizonyították, hogy a magas vérnyomás mérhetően csökken napi 3 csésze hibiszkusztea fogyasztásakor. A vizsgálatok során előfordult, hogy a vizsgált alany vérnyomása annyira lecsökkent, mintha a megszokott vérnyomásgyógyszerét vette volna be. Így a kutatók nem zárják ki azt sem, hogy a jövőben hibiszkusz alapú tablettákkal válthatók fel a jelenlegi kémiai vérnyomáscsökkentők.
A vérnyomás helyes szinten tartása létfontosságú, hiszen a kicsit magas vérnyomás hosszú távon ugyanolyan káros, mint a nagyon magas. Mérjük vagy méressük rendszeresen, ha pedig baj van, vessük be a természet vérnyomáscsökkentőjét, a hibiszkuszt.
Teáját főzetként készítjük, 2 dl vízhez adjunk 1 kávéskanál hibiszkuszt és főzzük 2 percig.
Melegen és hidegen egyaránt kellemes ital. Íze az áfonyára emlékeztetően fanyar, ezért sokan cukorral vagy mézzel édesítik.
A hibiszkusznak az eddigi ismeretek szerint nincs semmiféle mellékhatása, gyerekek, terhes- és szoptató nők is fogyaszthatják.