A körte néhány betegség ellen kiváló ellenszer. Hatásos az ízületi gyulladások, a reuma, a kimerültség és a depresszió megelőzésében, érdemes tehát minél több körtét fogyasztanunk ősszel.
Egyes vizsgálatok szerint még a vérszegénység és a hasmenés is megelőzhető a körtével, ráadásul a végbélrák kialakulását is megelőzhetjük a fogyasztásával.
A körte nagyobb mennyiségű boront tartalmaz, amely a csontok és az izmok állapotára jótékony hatással van. Nyersen érdemes sokat enni belőle, hiszen remek hatással van az egészségünkre.
Európában a körte az egészség, a szerencse és a remény szimbóluma. A kínaiaknál a hosszú élet, az igazság és a helyes ítélőképesség jelképe.
A körte nemcsak kellemes ízű gyümölcs, hanem kitűnő vértisztító és idegerősítő gyümölcs is. Gyógyító hatását főleg a rostanyagainak köszönheti. Az ásványi anyagok közül főleg káliumot, magnéziumot, kalciumot és foszfort tartalmaz.
A körte gyógyhatásai
● Jó hatással van az agyműködésre a nyersen, frissen fogyasztott körte. Szellemi munkát végzőknek naponta ajánlatos a fogyasztása.
● A körte rendszeres fogyasztása hatékony lehet a bélhurut gyógyításában.
● Kitűnő sóoldó és savtalanító hatással rendelkezik, ezért alkalmazhatod köszvény, reuma és vesekő esetén.
● A körte vízhajtó anyagai segítik a felhalmozódott méreganyagok kiürülését a szervezetünkből, és napi 4-5 pohár körtelé a hólyaghurut tüneteit is enyhíti.
● A másnaposság tüneteiben segítségedre lehet, csökkenti az ezzel járó kellemetlenségeket.
● Rosttartalmának köszönhetően az érett körte enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait, serkenti a bélműködést, csökkenti a székrekedéssel járó panaszokat, szerepet játszik a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében.
● A körtében található bór miatt különösen ajánlható a nőknek a változó korban, hiszen a bór gátolja a menopauza utáni csontvesztést és a kalciummal, a magnéziummal, valamint a D-vitaminnal együttműködve segít megakadályozni a csontritkulás kialakulását.
● Káliumtartalmának köszönhetően hozzájárulhat a vérnyomás szabályozásához.
● A körte zamatos leve erősíti az ereket, méregteleníti a szervezetet és elősegíti az epetermelést.
● Cukorbetegek is fogyaszthatják.
● Fél óráig főzött körte levével kiválthatjuk az energiaitalokat, mivel élénkítő hatással van a szervezetünkre.
● A körte rostjai szabályozzák a cukor és a megemésztett zsírok felszívódását. A rost leköti a rákot okozó vegyi anyagokat a vastagbélben, megakadályozva, hogy károsítsák a vastagbél sejtjeit.
● Emésztést segítő hatása miatt beiktathatjuk fogyókúrás étrendünkbe is.
A legtöbb körte nyersen is fogyasztható, de a később érő fajták héja nehezen emészthető, puffadást okozhat, a héj alatti kősejtek pedig az arra érzékenyeknek akár bél- és epegörcsöt is kiválthatnak. Azok, akiknek a veséjükkel probléma van, legjobb, ha a kicentrifugázott levét isszák.