Ezért fogyassz sok-sok kivit!

 

A kiviről bebizonyították, hogy az egyike azon gyümölcsöknek, melyeknek legjobb hatása van az egészségre.

 

 

A kivi egyszerre édes és savanyú, puha, de egyben harapnivalóan kemény.

Sokan nem kedvelik, mert nehézkes a hámozása. A gyümölcsöt ugyanis enyhén szőrös héj védi a környezeti hatások ellen. Ha azonban meghámozod, páratlan ízélményben lesz részed! Hámozás után azonban fél órán belül el kell fogyasztani, mert tárolva kellemetlen utóízt kap.

A kivinek erős utóérő hatása van, így célszerű mindig egy picit keményebb darabokat választani.

A kivi érése meggyorsítható, ha a zacskóba zárt gyümölcs mellé érett almát rakunk, ugyanis az alma etilgázt fejleszt, és ez a kivit egy nap alatt megérleli.

Az igazán érett kivi héja könnyen lehúzható, húsa puha és édes.

 

A kivi nem a déli területekről származik, mint a legtöbb gyümölcs. Kína északi részén őshonos ez a gyümölcs, és csak a 19. században vált ismertté Európában és ennél is később jutott el Amerikáig.

A gyümölcs nevét többször is megváltoztatták. Eredeti nemzetközi neve „kínai egres” volt, melyet az USA-ban történő értékesítése előtt "melonette" vagyis dinnyécske névre kellett változtatni, mivel a kínai szócskát eleve gyanúsnak tartották az adott politikai helyzetben. Ezután viszont a dinnyére emlékeztető elnevezés okozta a gondot, arra ugyanis elég magas importvámok voltak érvényben. Újabb keresztelőt kellett tartani.

A kivi madár és a növény hasonló elnevezése nem véletlen, ugyanis a madár is éppen olyan kicsi, barna és bozontos, mint a híres új-zélandi őshonos szárnyas.

 

Jó, ha tudod!

A kiviben erős húspuhító enzimek találhatók, így ha héja belső felével, vagy egy vékony szelet gyümölcshússal bedörzsölöd a sütni kívánt húst, akár negyedóra alatt is omlósra puhul. Ugyanezen enzimek miatt nem készíthető a kiviből tejes turmix: minden tejtermék kicsapódik tőle. Joghurtokba, tejes tortákra szeletelve használd, ellenkező esetben keserű ízt kapnak tőle.

 

A kivi értéke az ásványtartalmában van. Figyelemre méltó mennyiségű kálium, kalcium és értékes nyomelem rejtőzik benne, valamint van benne boron, magnézium, réz és foszfor is. Béta-karotint és flavonoid is megtalálható benne. Vitaminok közül kiemelkedő mennyiség van A-vitaminból, C-, D-, E- és K-vitaminból. A kivi proleolitsavat is tartalmat, mely javítja a vérkeringést. Figyelemre méltó mennyiségű kalcium, kálium és értékes nyomelem rejtőzik benne.

A kivi azért is jó vitaminforrás, mert szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk hasznosítva minden vitaminját.

Egyetlen szem kivi elfogyasztása egy felnőtt napi C–vitamin szükségletét többszörösen fedezi. Ha a napi egy kivi helyett hármat fogyasztunk, akkor az már terápiás dózisnak is mondható, mert 19 %-kal csökkenti a kóros vérrögök kialakulásának a kockázatát és 16 %-kal a triglicerid szintet (rossz koleszterin).

 

 

Nagy mennyiségű a lutein nevű antioxidánst tartalmaz, amely komoly szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében - állítják az Oslói Egyetemi Kórház kutatói.

 

A kivi testünkre gyakorolt nagyszerű hatása  

●    Orvosi vizsgálatok szerint a kivi olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek sikeresen akadályozzák meg a daganatos sejtek fejlődését. 

●    Erősíti az immunrendszert és megakadályozza a megfázást, vagy a meghűléses megbetegedéseket magas C vitamin tartalma által.

●    Véd a légzőszervi problémák, beleértve az asztma, köhögés, zihálás ellen.

●    Elősegíti az egészséges bőr kialakulását.

●    Támogatja az emésztőrendszer működését.

●    Elősegíti az egészséges terhességet.

●    Fellendíti a szív és érrendszer egészségét.

●    Előmozdítja a jó látás fenntartását és a szem egészségét.

●    Vérszegénység megelőzésénél segíti a vas felszívódását.

●    Véd a DNS-károsodás és az oxidatív stressz ellen.

●    Gátolja a kóros vérrögképződést és koleszterinszint csökkentő.

●    A kivinek alacsony a cukortartalma és nem növeli a vércukorszintet ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják.

●    A kivi gazdag rostokban, ezért napi rendszerességgel fogyasztva megelőzi a székrekedést és az emésztési zavarokat.

●    Ásványhiány következményeként létrejövő krónikus fáradtságban szenvedőknek bőséges szerves nátrium- és káliumforrás.

 

C-vitamin tartalma lehetővé teszi, hogy az egész testre kiterjedően megőrizze egészségünket. Hatékony továbbá a gyulladásos betegségek gyógyításában, valamint K-vitamin tartalma a vér alvadékonyságát biztosítja. Hat a vesék munkájára, erősíti a csontokat.


A kiviben előforduló boron nemcsak segíti a kalcium felszívódását, de megakadályozza a kioldást is. A boron jól együttműködik a kalcium és magnézium mellett a foszforral és a D-vitaminnal a csontok és az izmok ellátásában.

A benne található magnézium és kalcium tisztítja a vért, erősíti az izmokat, szabályozza a szív működését. A kivi kitűnő vérnyomás és koleszterinszint csökkentő.

 

A kivi magas káliumtartalmának köszönhetően az egyik legtáplálóbb a test számára. A gyümölcs kálium tartalma ugyanis szükséges a test energia képzéséhez és az izomzat összetételéhez. A kiviben található kalcium, foszfor és magnézium az izmok szerkezeti fenntartását segítik elő.

Ha ezek az ásványok hiányoznak, nincs a táplálékunkban, különösen az idősebb korban, akkor láthatóan megtörténik az izomfogyás. A kiviben van elegendő ásvány a pótlásra, valamint serkentőleg hat az emésztésre.

 

Egy tanulmány szerint az időskori látászavar és vakság kialakulása a makula (sárgafolt) sorvadása miatt jön létre. Napi egy kivi elfogyasztása 35 %-kal csökkenti a folyamat kialakulásának a kockázatát.

Az almához hasonlóan a kivi fogyasztásával főleg gyermekkorban megelőzhető az asztmás megbetegedések kialakulása. De az antioxidánsoknak köszönhetően a kialakult betegség mértéke is csökkenthető.

 

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa. Az...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa. Az...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Ételek, melyek színükkel védelmet nyújthatnak a rák ellen
  A természet tele van bölcsességgel, és ha figyelmesen szemléljük az élelmiszereinket,...
Minél többet idegeskedünk, annál nagyobb az esélye a stroke kialakulásának
A modern élet egyik legnagyobb paradoxona, hogy miközben minden a gyorsaságról, a hatékonyságról...
Lélek a zöldségben – A répa lelke – gyökér, édes íz és belső erő
Gyerekkorunk óta ismerjük a répát. Ropogtattuk nyersen, reszeltük salátába, dobtuk levesbe,...
Lelki méregtelenítés hagymával – sírás, tisztulás, gyógyulás
A hagyma. Egyszerű, mindennapi zöldség. Van belőle a kamrában, a levesben, a fokhagymás...

Címkék