Orbáncfű: a lelki nyugalom gyógynövénye

 

Az orbáncfű képes kezelni a depressziót, javítja a hangulati ingadozásokat, enyhíti a szorongást, csökkenti a menstruáció előtti tünetek súlyosságát, enyhíti a függőséget, szabályozza a hormonális aktivitást, megelőzi a rákot, véd a vírusfertőzésektől, csökkenti a gyulladást és nyugtatja az idegrendszert.

 depresszió, orbáncfű, gyulladáscsökkentő, hormonháztartás

Az orbáncfű rendkívül népszerűvé vált az elmúlt évtizedekben számos egészségügyi probléma kezelésére. Más gyógynövényes kezelésekkel ellentétben számos egészségügyi előnyét a tudományos közösség igazolta, és gyógynövény-kiegészítőit általában orvosok írják fel.

 

Az orbáncfű kapszula, tinktúra, olaj vagy szárított formában is megtalálható. Az orbáncfű kémiai összetevői közé tartoznak a bioflavonoidok és számos antioxidáns, amelyek jelentős hatással lehetnek a szervezet hormonális, fizikai és kémiai viselkedésére.

 

Bár az összetevők nagyon értékesek lehetnek az emberi egészségre nézve, számos mellékhatás vagy szövődmény is felléphet, ha az orbáncfűvet bizonyos állapotokkal vagy gyógyszerekkel kombinálva alkalmazzák. Az orbáncfű alkalmazása előtt konzultáljon orvosával.

 

Az orbáncfű egészségügyi előnyei

Ennek a csodálatos gyógynövénynek az egészségügyi előnyei közé tartoznak antidepresszáns tulajdonságai, bőrápoló tulajdonságai és még sok más.

 

Antidepresszáns tulajdonságok

Az orbáncfű talán legismertebb hatása az antidepresszáns jellege. Nemzedékek óta széles körben alkalmazzák a depresszió tüneteinek enyhítésére, és ma már népszerű természetes megoldás, amelyet az orvosok és a pszichiáterek gyakran felírnak pácienseiknek. Antidepresszáns vegyi anyagok ritka kombinációját tartalmazza, amelyek gátolják vagy késleltetik bizonyos neurotranszmitterek, például a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin újrafelvételét.

 

Oldja a szorongást

Az orbáncfű egészségre gyakorolt jótékony hatásai túlmutatnak a depresszión, hiszen a szorongásos és hangulati ingadozásokban szenvedőknek is segítenek. Az orbáncfű azáltal, hogy segít a szervezet hormonális egyensúlyának szabályozásában, képes helyreállítani az anyagcserét és a belső órát, segítséget nyújtva álmatlanság, ingerlékenység és krónikus fáradtság esetén. A krónikus stresszhormonok szervezetből való eltávolítása az általános egészségi állapotot és a kognitív funkciókat is javíthatja, mivel a stresszhormonok túlsúlya különböző szerveket érinthet.

 

Csökkenti a hangulatingadozásokat

A női szexuális egészségnek két különálló időszaka van, amely kihívást jelenthet a hangulati ingadozások szempontjából: a menstruáció előtti szindróma és a menopauza. Az orbáncfű széles körben ajánlott a nők számára mindkét időszakban, mivel kémiai összetevőiről kimutatták, hogy csökkentik a hangulati ingadozásokat és a szorongást a menopauzában lévő nőknél. Ezenkívül csökkentik a görcsök súlyosságát, valamint a menstruáció előtti irritációt és depressziót.

 

Enyhíti az elvonási tüneteket

A korai jelek azt mutatják, hogy az orbáncfű használata nagyon hasznos lehet a sóvárgás és az elvonási tünetek enyhítésében a cigarettáról, az alkoholról vagy más függőséget okozó anyagokról való leszokás után. Ez nagyon hasznosnak bizonyulhat, mivel a függőségből való felépülés kihívást jelent. Ennek a különleges előnynek a további kutatása azonban még folyamatban van.

 

Vírusellenes szer

A közelmúltban új kutatások láttak napvilágot, amelyek szerint az orbáncfű bizonyos vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csökkentik az AIDS, a hepatitis és más súlyos vírusos betegségek kockázatát. Ezzel az egyetlen probléma az, hogy nagyon nagy adagok szükségesek az effajta vírusellenes hatáshoz, ami egy sor kellemetlen mellékhatást is okozna.

 

Helyreállítja a hormonális egyensúlyt

Ahogy az orbáncfű antidepresszáns hatásáról már tudjuk, a hatóanyagok erősen befolyásolják a szervezet hormonszabályozását is. A pajzsmirigy alulműködése az egyik leggyakoribb pajzsmirigy-rendellenesség, és kimutatták, hogy ez a gyógynövény csökkenti a tüneteit, és segíti a pajzsmirigyet a hormonok normál szintjének újra felszabadításában.

 

Gyulladáscsökkentő szer

Az orbáncfű nyugtató hatása, valamint az antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületek gazdag koncentrációja tökéletessé teszi az ízületi gyulladás, köszvény, ízületi kellemetlenségek és izomfájdalmak enyhítésére. Ahogyan segít enyhíteni a bőr és a bélrendszer gyulladását, az orbáncfű a szív- és érrendszeri gyulladást is csökkenti, ezáltal csökkenti a vérnyomást és a szívet érő stresszt.

 

Bőrápolás

Ha orbáncfüvet kenőcs vagy tinktúra formájában helyileg alkalmaz, az felgyorsíthatja az égési sérülések, zúzódások és karcolások gyógyulási folyamatát azáltal, hogy serkenti az oxigéndús vér keringését a sérült bőrsejtekben.

 

Csökkenti a terhességi fájdalmakat

A terhesség alatt az aranyér és a test más megnyúlt részei nagyon fájdalmassá válhatnak. Bár nem ajánlott szájon át szedni a terhesség egész ideje alatt, az orbáncfű kenőcsök és paszták helyi alkalmazása erősen ajánlott az ilyen terhességgel összefüggő állapotokban szenvedő nők számára.

 

Intelmek az orbáncfű fogyasztásával kapcsolatban!

Az orbáncfű leggyakoribb negatív hatásai a szédülés, hányinger, fáradtság és zavartság. Ezek a hatások általában diagnosztizált bipoláris zavarban és skizofréniában szenvedő betegeknél jelentkeznek. Az orbáncfű is veszélyes keverék lehet különféle gyógyszerekkel. Alapvető fontosságú, hogy orvosával beszélje meg jelenlegi állapotát, mielőtt hozzáadná ezt a gyógynövényt a kiegészítő kezeléséhez.

 

gyulladáscsökkentő

Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
Egy keverék, mely elpusztítja az összes betegséget
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos egészségügyi hatással rendelkezik!   Különféle...
TOVÁBB
Egy igénytelen fa gyümölcse kezeli a rákot
  Az eperfa igénytelen és sokat terem. Az eperfa levelét, ágát és kérgét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. Készíthetünk belőle lekvárt,...
TOVÁBB
A magyar népi gyógyászat legnagyobb titka a kövirózsa
  A kövirózsa népi gyógyászatunk egyik legalapvetőbb gyógynövénye. Már az ókor óta ismerjük és használjuk különféle gyógyászati célokra.   A...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék