Az ánizsolaj alkalmazása az aromaterápiában bevált gyógymód, hiszen nemcsak számos fizikai betegség ellen lehet segítségünkre, mivel az illóolaj az elme számára is hasznos.
Az ánizs (Pimpinella anisum) egy olyan virágos növény, melynek termése meglehetősen kicsi, azonban ez a legértékesebb része. Ennek a növénynek nagyon jól felismerhető, jellegzetes az íze. A mediterrán és nyugat-ázsiai régiókban őshonos növényt évezredek óta termesztik.
Az édeskömény és az ánizs nem ugyanaz, bár ízük nagyon hasonló. Amellett, hogy fűszerré őrlik és ételek ízesítésére használják, bizonyos likőrök, köztük az abszint, az aquavit, a sambuca és az ouzo előállításához is elengedhetetlen. Az ánizs őrölt magját főzéshez fűszerként, míg a növény leveleit szárítva gyógynövényként használhatjuk. Az ánizsmag édesgyökér-szerű édes ízű.
Számos fontos egészségügyi előnnyel járhat ennek a növénynek a használata, beleértve a jobb emésztést, a menstruáció előtti tünetek enyhítését, az antioxidáns védelmet és a fogyás elősegítését. Ezek az előnyök nagyrészt a növényben található antioxidánsoknak, például az anetolnak köszönhetők.
Az ánizs gyógyászati felhasználása
● javítja az emésztést
● enyhíti az asztma tüneteit
● késlelteti a szürkehályog kialakulását
● köptető és gyulladáscsökkentő
● erősíti az immunrendszert
● légzésfokozó
● elősegíti az anyagcserét
● segít a fogyásban
● álmatlanság ellen hatásos
● védi a szív egészségét
● rühesség kezelésénél hatékony
● kezeli a pikkelysömört
● fogyasztásával megelőzhető a trombózis
● segítség a székrekedés enyhítésében
● enyhíti a PMS tüneteit
● görcsoldó hatású
● kezeli a szülés utáni depressziót
● segítségünkre lehet a 2-es típusú cukorbetegségben
Hogyan kell használni?
Az ánizst széles körben, sokféle módon használják, és hagyományosan nagyon sokoldalú mind a gyógyászati, mind a kulináris alkalmazásokban.
Az ánizsmagból kinyerhető olaj rendkívül népszerű a haj és a bőr egészsége szempontjából is.
Ánizs vs édeskömény vs csillagánizs
Az ánizsnak, édesköménynek és csillagánizsnak egyaránt édesgyökér íze van, ezért sok embert összezavar ez a három fűszer és gyógynövény.
A csillagánizs csillag alakú, az ánizs egy kis hosszúkás mag, az édeskömény pedig szárított vékony levelekből készül.
Mindhárom különböző koncentrációban tartalmaz anetolt és rokon vegyületeket, ami kölcsönzi édesgyökér ízét.
Az ánizs az ánizs növény szárított termőteste. A leveleket gyógynövényként is használják.
Az édeskömény egy virágzó, tollas levelű gyógynövény, amelyet szárítva ételek ízesítésére használnak.
A csillagánizs egy örökzöld fa gyümölcsének maghéja.
Párologtatás ánizs illóolajjal
Cseppents 2-3 csepp ánizsolajat vízzel töltött párologtatóba és vegyél mély levegőket az illóolajos párából az orrodon és a szádon keresztül is.
Jótékony hatással van a megfázásra, hurut oldására, köhögésre, influenzás fertőzésre, asztmára, pollen-allergiára.
Intelmek az ánizsolaj használatával kapcsolatban!
Az ánizsolaj használatakor ritkán fordulnak elő mellékhatások, de nem zárható ki az allergia vagy a túlérzékenység.
Kerüljük az ánizsolaj használatát terhesség alatt.
Óvintézkedésképpen ne használjunk ánizsolajat gyermekeknél.
A cikkben található információk nem orvosi tanácsok. Feltétlenül konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt az illóolajok használatát megkezdenénk!