A fokhagymalé elsődleges előnyei közé tartozik a kopaszság megelőzése, a koleszterinszint csökkentése, a bőrápolás, az immunrendszer erősítése és a fogyás elősegítése. Ezenkívül elősegíti a nemi hormonok termelésének serkentését, serkenti a keringést, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a rák kockázatát, méregteleníti a szervezetet, nyugtatja a légútakat és segít legyőzni a légúti betegségeket.
Mi az a fokhagymalé?
A fokhagymalé a fokhagymagerezdek (Allium sativum) préselésével állítható elő. A hagymával szoros rokonságban álló fokhagymát évezredek óta használják szerte a világon az emberi egészségre gyakorolt erőteljes hatása miatt. Bár a fokhagyma tiszta levének fogyasztása sok ember számára nem hangzik ízletesnek, ennek az egyedülálló italnak az egészségügyi előnyei tagadhatatlanok.
Az ízletes összetevőként és a hagyományos orvoslás elemeként való felhasználása között sok ember bízik a fokhagyma lében potenciális gyulladáscsökkentő, rákkeltő, antibakteriális, gombaellenes és antioxidáns hatása miatt. A fokhagymalé gazdag forrása az allicinnek, a fokhagyma hatóanyagának. Bőséges vitaminokat, például B-vitamint, C-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például mangánt, foszfort, kalciumot, vasat, káliumot, magnéziumot és cinket is tartalmaz. Ezen túlmenően kénsavat és egyéb illékony savakat is tartalmazhat.
Tudjunk meg többet a fokhagymalé fogyasztásának előnyeiről
Segítheti bőrünk védelmét
A fokhagymalé fogyasztása lehetséges antioxidánsokat biztosíthat a bőr számára, amelyek csökkentik az öregedés jeleit és megakadályozzák a gyulladásos állapotokat vagy fertőzéseket, segíthet a pattanások leküzdésében.
Nem szabad egy éjszakán át bőrünkön hagyni, mert a lé károsíthatja vagy megégetheti a bőrt.
Segíthet csökkenteni a hajhullást
Használhatjuk a fokhagyma levét a haj megerősítésére, a hajhullás megelőzésére és az egészséges szőrtüszők elősegítésére. Ez a természetes gyógymód belsőleg is fogyasztható, használható más hajtermékekkel vagy mosószerekkel keverve a kiváló hatás érdekében.
Erősítheti az immunrendszert
A fokhagymalé lehetséges antibakteriális, gombaellenes és antioxidáns tulajdonságai miatt kiváló immunrendszer védőpajzs. Ezenkívül segíthet megelőzni a krónikus betegségeket és a helyi fertőzéseket.
Segíthet a fogyásban
Az allicin, a gyógyászati lé hatóanyaga, összefüggésbe hozható a fogyással, mivel segíthet csökkenteni az egészségtelen zsírok szintjét a szervezetben. Ezen túlmenően anyagcsere-löketet is biztosíthat, amely segít a kalóriák elégetésében.
Segíthet az impotencia kezelésében
A kutatások összefüggésbe hozták a fokhagyma levét a nemi hormonok jelentős növekedésével, ami segíthet az embereknek leküzdeni az impotenciát, lelassítja a spermiumok mozgékonyságát és növeli a spermiumok számát.
Javíthatja a keringést
A gyógynövények, mint a fokhagyma és a hagyma, szorosan összefüggenek a keringés fokozásával és a plakk szintjének csökkentésével az artériákban és az erekben. Ez tovább növelheti az energiaszintet és csökkentheti a különböző szív- és érrendszeri problémák kockázatát.
Véralvadásgátlóként is működhet
A fokhagymalé természetes és rendkívül hatékony vérhígítóként működhet. Segíthet megelőzni a trombózist, amely a vérrögök miatti véráramlás elakadása.
Javíthatja a szív egészségét
A fokhagymalé csökkentheti a koleszterinszintet, miközben csökkenti a vérnyomást és erősíti a szív- és érrendszert, csökkenti a szívroham vagy a stroke kockázatát.
Csökkentheti a koleszterinszintet
A fokhagymalé használata csökkenti a teljes és az LDL (rossz) koleszterinszintet is. De nincs hatással a triglicerid és a HDL (jó) koleszterinszintjére.
Csökkentheti a magas vérnyomást
Az allicin (a fokhagymában jelenlévő vegyület) nagy adagjai csökkenthetik a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomását. Bizonyos esetekben ugyanolyan hatékony lehet, mint bármely szokásos gyógyszer.
A fokhagymalé rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik
Az antioxidánsok és az allicin, amely a fokhagyma lében jelen van, segíti megelőzni az oxidatív stresszt a szabad gyökök semlegesítésével. Ez megakadályozza a sejtmutációt és a rák kialakulását.
Légzőszervi állapotok gyógymódjaként működik
Sokan használnak fokhagyma levet, mert az gyorsan megszünteti a légúti fertőzéseket és csökkenti a gyulladást. Segíthet a légutak sérült szöveteinek helyreállításában is.
Segítség lehet a torokfájás kezelésében is
A fokhagymalé és a gránátalma levének bevitele csökkentheti a torokfájás, a köhögés, a megfázás és az influenza tüneteit.
Megelőzhető az asztma
Keverjünk el 10 csepp fokhagyma levet 2 evőkanál mézzel egy pohár vízben. Ennek a keveréknek napi fogyasztása segíthet megelőzni az asztmát.
Enyhíti a rovarcsípések okozta kellemetlenséget
A lé helyi alkalmazása a célterületen segíthet enyhíteni a rovarcsípés okozta fájdalmat.
Segíthet a gombás fertőzések kezelésében
A fokhagyma nyers levének fogyasztása különféle gombás fertőzések, köztük lábgombásodás, valamint fül- és lábfertőzések kezelésére is alkalmas. A lé helyi alkalmazása a fertőzött területen tovább csillapíthatja a viszketést és az irritációt.
Hogyan készítsünk fokhagyma levet?
Könnyen elkészíthető a fokhagymalé otthon. Elég fél kg fokhagymát kipréselni. Ebből a mennyiségből nagyjából 1 csésze fokhagymalénk lesz. A gyógyhatás eléréséhez kis mennyiségű lé szükséges.
Fogyasszuk ezt az italt reggel elsőként jobb egészségünk érdekében, megelőzés céljából is!
Elkészítés
A fokhagymalé elkészítéséhez hámozzuk meg az összes fokhagymagerezdet és alaposan mossuk meg, turmixgépben vagy facsaróban turmixoljuk 2-3 percig.
A fokhagyma pépet finom szitán szűrjük át és öntsük át a fokhagyma levét egy kávészűrőn.
Tartsuk légmentesen záródó üvegben, hogy a szaga ne terjedjen tovább. Tároljuk hűtőszekrényben későbbi felhasználásra.
Fogyasztáskor tehetünk bele egy teáskanál mézet, agavé nektárt, barna cukrot. Általában 2-3 hétig is hűthetjük a levet attól függően, hogy hány fokhagymát használtunk fel a lé elkészítéséhez.
Intelmek a fokhagymalé fogyasztásával kapcsolatban!
A fokhagymalé túlzott fogyasztása az alábbi mellékhatásokat okozhatja
Vérzés: A fokhagyma hatóanyagainak véralvadásgátló jellege súlyosbíthatja a vérzési rendellenességeket, ezért műtét előtt és után kerülni kell. Kerülni kell továbbá más véralvadásgátló gyógyszerekkel együtt történő bevitelét.
Gyomorproblémák: Kerüljük a fokhagymalé éhgyomorra történő fogyasztását gyomorproblémák esetén, mivel a koncentrált adagja irritálhatja a gyomrot, hasmenést, túlzott gázképződést, súlycsökkenést, hányingert és görcsöket, valamint szédülést és fejfájást is okozhat.
Allergia: Néhány embernek helyi és belső allergiája lehet, ezért kerülniük kell a használatát.
Kérjen tanácsot orvosától, mielőtt ezt a sűrített levet hozzáadja étrendjéhez.
Készíts fokhagymacseppet, mely egy alkoholos kivonat a vérnyomás csökkentésére.
Hogy hogyan? ITT megtudhatod, ha ide kattintol!
Fokhagyma, mint vérnyomáscsökkentő csodaszer