A frissen csavart káposzta levével gyógyulhat a kezdődő gyomorfekély is

 

A káposzta évszázadok óta fontos szerepet tölt be a népi gyógyászatban, és nem véletlenül. A frissen csavart káposztalé igazi természetes elixír, amely számos betegség megelőzésére és gyógyítására alkalmas. Bár sokan csak savanyított formában ismerik és fogyasztják a káposztát, érdemes kipróbálni a frissen préselt levét is, hiszen ebben rejlik igazán a növény ereje.

 A frissen csavart káposztalé igazi természetes csodaszer, amely rengeteg módon támogathatja az egészségünket. Legyen szó immunerősítésről, emésztési problémák enyhítéséről vagy méregtelenítésről, érdemes beiktatni a mindennapi étrendbe. A természet bölcsessége évszázadok óta segít minket – miért ne vennénk hasznát ma is?

A káposztalé elsősorban rendkívül gazdag C-vitaminban, amely az immunrendszer erősítésében játszik kiemelkedő szerepet. A hideg hónapokban különösen hasznos lehet, hiszen segít a megfázások megelőzésében és gyorsabb gyógyulást biztosít. Ezen kívül K-vitamint is tartalmaz, amely elengedhetetlen a csontok egészségéhez és a véralvadás szabályozásához. De nem csupán vitaminokban bővelkedik: a benne található antioxidánsok hatékonyan veszik fel a harcot a szervezetben lévő gyulladásokkal, és segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt.

Az emésztési problémák enyhítésében is nagy segítséget nyújt a káposztalé. A benne található természetes enzimek és rostok elősegítik az emésztést, serkentik a bélmozgást, és hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. Akik gyakran küzdenek gyomorégés vagy reflux tüneteivel, érdemes rendszeresen fogyasztaniuk, mivel a káposztalé nyugtatja a gyomor nyálkahártyáját és elősegíti a fekélyek gyógyulását. Valójában a káposzta levét már régóta természetes gyógymódként alkalmazzák gyomorfekély kezelésére, hiszen a benne található U-vitamin segít regenerálni a gyomorfalat.

A méregtelenítő hatás sem elhanyagolható, hiszen a káposztalé támogatja a máj működését, és segít megszabadulni a szervezetben felhalmozódott káros anyagoktól. Egyes kutatások szerint a káposztában lévő kénvegyületek hozzájárulnak a máj enzimjeinek aktiválásához, ami elősegíti a toxinok lebontását. Ennek köszönhetően a rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a tisztább bőrhöz, a jobb anyagcseréhez és az általános közérzet javulásához.

A káposztalé jótékony hatással van a szív- és érrendszerre is. A benne található kálium segíti a vérnyomás szabályozását, míg a rostok és antioxidánsok támogatják a koleszterinszint csökkentését. Ezáltal hozzájárulhat a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez és az erek egészségének megőrzéséhez.

A káposztalé elkészítése rendkívül egyszerű: friss káposztát kell lereszelni vagy turmixolni, majd egy textilen vagy szűrőn keresztül kipréselni a levét. Fontos, hogy mindig frissen fogyasszuk, hiszen így őrzi meg a legtöbb tápanyagot. Íze kissé karakteres, ezért aki először próbálja, érdemes lehet egy kis sárgarépa- vagy alma levével keverni, hogy lágyítsa az ízvilágát.

 

méregtelenítés

Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Fogyaszd a céklát és nem kell orvoshoz menned
  A céklának magas antioxidáns tartalmának köszönhetően elképesztő hatásai vannak. A cékla rákmegelőző hatású, javítja a látást, tisztítja a beleket és...
TOVÁBB
Csodákra képes a diófa levele!
A Kárpát-medencében szeretik a diót. Sok ház udvarán megtalálható ez a terebélyes lombkoronával rendelkező, nyáron menedéket biztosít a tűző...
TOVÁBB
Elismert ősi gyógymód az éhgyomorra való vízivás
  Egyes kutatások szerint, ha napi rendszerességgel, bizonyos szabályokat figyelembe véve beépítjük a vízivást életünkbe, sokkal egészségesebbek leszünk,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa. Az...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Ételek, melyek színükkel védelmet nyújthatnak a rák ellen
  A természet tele van bölcsességgel, és ha figyelmesen szemléljük az élelmiszereinket,...
Ezért fogyassz több lila zöldséget és gyümölcsöt!
A természet nem véletlenül festi lilára a padlizsánt, a feketeribizlit, az áfonyát vagy...
Az eltitkolt gyógyszerek – titkos szövetségesek a konyhában és a kamrában
A legtöbben azt gondolják, hogy a gyógynövények valami távoli, bonyolult világ részei – mintha...
Az eltitkolt gyógyszerek – amikor a természet suttog, de senki sem hallgat rá
Léteznek gyógyszerek, amelyekért nem kell gyógyszertárba menni, sem receptet kérni,...

Címkék