A modern élet tempója sokszor olyan, mintha valaki felcsavarta volna a világot egy sosem látott sebességre. Rohanunk, intézkedünk, próbálunk teljesíteni a munkahelyen és otthon is. Közben pedig gyakran elfelejtünk figyelni azokra az apró jelekre, amelyekkel a testünk kétségbeesetten próbálja mondani: "Hé, valami hiányzik!" A fáradtság, ingerlékenység, koncentrációs zavar vagy akár az izomgyengeség sok esetben nem életmódprobléma – hanem egy apró, de létfontosságú tápanyag, a B1-vitamin, azaz tiamin hiánya.
A tiamin – egy régi ismerős, akiről keveset beszélünk
A B1-vitamin nem újkeletű felfedezés. Már több mint száz éve ismerjük, és elsőként azonosított B-vitamin volt – innen a neve is. Mégis, mintha mára kissé elfeledkeztünk volna róla, hiszen a modern étrendekben és táplálékkiegészítőkben gyakran a „nagyobb” neveket – D-vitamint, C-vitamint, magnéziumot – hangsúlyozzák.
Pedig a B1-vitamin épp olyan alapvető, mint a kenyér a leves mellé. Olyan enzimreakciókhoz szükséges, amelyek a szénhidrátokat energiává alakítják – vagyis ő a test kis tűzgyújtó mestere. Ha nincs elég belőle, nemcsak hogy lassabb lesz az anyagcserénk, de fáradtak, levertek, és akár kedvetlenek is lehetünk.
Mi történik, ha kevés a B1?
A tiaminhiány tünetei alattomosan lopakodnak be az életünkbe. Először csak egy kis kimerültség, aztán már reggel is úgy érezzük, mintha egész éjjel egy traktort toltunk volna. Jön az ingerlékenység, koncentrációs nehézségek, emésztési problémák – és ha a hiány hosszú távon fennáll, akár az idegrendszer is megsínyli. A legsúlyosabb esetekben kialakulhat a beriberi nevű betegség, melyben az izmok elgyengülnek, a szív is nehezebben működik, és idegrendszeri zavarok lépnek fel.
És itt jön a csavar: a B1-vitamin nem raktározódik el a testben hosszú időre. Vízben oldódik, gyorsan kiürül – tehát folyamatosan pótolni kell. Olyan ez, mint a tűzifa: nem elég egyszer jól megrakni, ha ég, akkor folyamatos utánpótlás kell.
Hol találjuk meg a természetben?
A B1-vitamin egyik legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy természetes forrásokban is könnyen megtalálható – már ha tudjuk, mit keressünk. A teljes kiőrlésű gabonák (zabpehely, barna rizs, búzacsíra), hüvelyesek (lencse, bab), diófélék és napraforgómag mind kiváló forrásai. A sertéshús különösen gazdag benne, de kisebb mennyiségben a tojás és néhány zöldség is tartalmazza, például a borsó és a spárga.
Egy hagyományos paraszti konyha – sok hüvelyes, teljes kiőrlésű kenyér, kevés, de minőségi hús – bőven fedezi a napi szükségletet. Ám a mai gyorsételek és finomított termékek világa sajnos gyakran épp ezeket a vitaminokat iktatja ki az étrendből.
Ki van különösen veszélyben?
Vannak, akiknek fokozottan oda kell figyelniük a B1-bevitelre. Ilyenek például azok, akik sok alkoholt fogyasztanak – az alkohol ugyanis gátolja a tiamin felszívódását és raktározását. De a várandós nők, szoptató anyák, idősek, valamint a krónikus betegséggel élők számára is különösen fontos lehet a megfelelő pótlás.
Egy falat tudatosság
A B1-vitamin tehát nem a reflektorfényre vágyó sztár, hanem inkább a háttérből irányító karmester. Az idegrendszerünket védi, az energiatermelést segíti, és észrevétlenül tartja fenn a jó közérzetet. Ha úgy érzed, mostanában nehezebben indulsz reggelente, ha több a feszültség és kevesebb az energia – érdemes elgondolkodni azon, vajon a tested minden nap megkapja-e ezt a kulcsfontosságú tápanyagot.
Ahogy a régi öregek mondták: "A jó étel nemcsak jóllakat, de meg is gyógyít." A természet már rég odaadta nekünk a szükséges eszközöket – csak vissza kell találnunk hozzájuk.