Az emberi test, ez a csodálatos gépezet, rengeteg apró fogaskeréken múlik. Az egyik ilyen kulcsfontosságú kis elem, amit gyakran alábecsülünk, a cink. Nem csillog, mint az arany, nem romantikus, mint a C-vitamin, de amikor az immunrendszerünk elesetten pislog a takaró alól, akkor bizony a cink az, aki odalép, vállat ráz, és rendet tesz.
A cink egy nyomelem, ami azt jelenti, hogy kis mennyiségben kell belőle – de annál fontosabb szerepe van. Részt vesz a sejtek védelmében, a sebgyógyulásban, a gyulladások csökkentésében, sőt még az ízérzékeléshez is köze van. De a legnagyobb bravúrja, hogy karban tartja az immunrendszert, mint egy tapasztalt ezermester a régi vidéki portát.
Régi időkben a falusi gyógyítók nem cinket emlegettek, hanem „erőt adó ételeket”. Ezeket ma már tudományosan is alátámasztják, és legtöbbjükben ott rejtőzik ez a nélkülözhetetlen elem. Na de mit is fogyasszunk, ha szeretnénk egy kis cink-löketet?
A jó öreg tökmag például igazi kincs. Egy maréknyi tökmag nemcsak a télire készülő sült tök barátja, de az immunrendszeré is. A vörös húsok (mértékkel!), a máj, a tojás, és a teljes kiőrlésű gabonák szintén megbízható források. A hüvelyesek – például a lencse és a csicseriborsó – olyanok, mint a kert barátságos lakói: csendben teszik a dolgukat, de sokat segítenek. És ne feledjük a dióféléket és a szezámmagot sem – ezek olyan apró hősök, amik erőt adnak a mindennapokban.
Akinek gyengélkedik a szervezete, vagy sűrűn kap el megfázásos betegségeket, érdemes megvizsgálnia, vajon elegendő cinket fogyaszt-e. A cinkhiány alattomos, nem kopogtat az ajtón, hanem szép lassan okoz bajt: fáradékonyság, gyakori fertőzések, hajhullás, bőrszárazság – mind figyelmeztető jelek lehetnek.
Természetesen, nem kell mindent azonnal cinktablettában keresni. A régiek bölcsessége most is megállja a helyét: „A természet mindenre adott valamit.” És milyen igaz! Ha színesen, változatosan étkezünk, ha beiktatjuk a régi jól bevált táplálékokat az étrendünkbe – akkor a testünk is meghálálja.
És végül egy apró házi praktika a hagyományos vonal kedvelőinek: pirított tökmag és méz – igazi immunerősítő finomság. Egy kis üvegbe zárva a konyha sarkában őrizhetjük, és amikor gyengének érezzük magunkat, csak egy kiskanálnyit együnk belőle. Egyszerre természetes, tápláló és melengető – mint a nagymama ölelése.
A gyógynövények és természetes táplálékok világa mindig újabb kincseket tartogat. Maradj velünk, fedezzük fel együtt, mit adott nekünk az anyatermészet – bölcsen, időtállóan és szeretettel.