A borsikafű, vagy ahogy sokan emlegetik: csombor, egy olyan növény, amely csendben, szerényen húzódik meg a fűszerpolcon – de aki egyszer megismeri, többé nem mond le róla. Mert nemcsak az ételnek ad lelket, hanem a testnek is erőt, a gyomornak megnyugvást, s az emésztésnek bölcs vezetést. A régi falusi konyhákban úgy tartották: ahol borsikafű terem, ott nem áll meg a hasfájás.
A borsikafű múltja – ahogy nagyanyáink ismerték
A borsikafű (Satureja hortensis) egyéves fűszer- és gyógynövény, amely már az ókori rómaiaknál is kedvelt volt. Ők nemcsak fűszerként használták, hanem emésztést serkentő, puffadásgátló és fertőtlenítő hatásáért is becsülték. Magyar nyelvterületen évszázadok óta termesztik: hol a hurka mellé fűszerezték, hol a bab mellé tették, hogy „ne legyen nehéz álom utána”.
Népies nevei: csombord, borsszurokfű, borsikafű – utalnak ízére, amely enyhén borsos, karakteres, de mégis selymesen simulékony.
Gyógyhatásai – amit a borsikafű tud, azt orvosság sem mindig
A borsikafű fő hatóanyagai az illóolajai (főként karvakrol és timol), amelyek erős fertőtlenítő, baktérium- és gombaellenes hatással bírnak. Emellett enyhe görcsoldó, emésztést serkentő, szélhajtó és nyugtató hatású.
Emésztési gondok idején – A borsikafű teája enyhíti a puffadást, oldja a bélgörcsöket, segít a nehéz ételek emésztésében. Régi recept szerint a zsírosabb ételek után mindig jólesik egy csésze csombor tea.
Fertőtlenítőként – Torokfájás, gyulladásos panaszok idején öblögetőként alkalmazható, sőt, a tea belsőleg is csillapíthat enyhe fertőzéseket.
Nyugtató hatás – A borsikafű teája idegesség, ingerlékenység esetén is ajánlott, különösen, ha az emésztési zavarok lelki eredetűek.
Népi praktikák – ahogy régen használták
- A székely háziasszonyok egy csipet borsikafüvet tettek a savanyúságba, nemcsak az íze miatt, hanem mert „elűzi a bomlást”.
- Hurkakészítésnél elmaradhatatlan volt – „nem igazi hurka csombor nélkül!” – hangzott a falusi mondás.
- Régen a szárított borsikafüvet vászonzacskóba tették, és a kamrába akasztották molyűzőként.
Házi recept: Borsikafű-tea emésztésre
Hozzávalók:
– 1 teáskanál szárított borsikafű
– 2,5 dl forrásban lévő víz
Forrázd le, fedd le, és hagyd állni 10 percig. Naponta egy csészével, étkezés után fogyasztható. Jólesik egy nehéz ebéd után, de hasznos lehet akkor is, ha csak „nyom a hasad”.
Spirituszban rejlő ígéret
A borsikafű nem harsány. Nem villog, nem hirdeti magát. De ott van a polcon, az ételben, a gyomorban, a békében – mint egy bölcs nagymama a sarokban, aki csak akkor szól, ha baj van, de ha szól, biztosan tudja, mit mond.





















