Amikor a nyár pirosra csókolja a meggyet, mi lelkesen sütünk belőle pitét, főzünk lekvárt, készítünk szörpöt. Aztán a magot és a szárát kidobjuk – mert nem tudjuk, hogy amit eldobnánk, az valaha orvosság volt. A régiek nem dobták. Inkább kiszárították a napra, elrakták egy vászonzsákba, és azt mondták: „Ez majd jó lesz télire – ha felfáznál, vagy sajog a csontod.”
A legtöbben csak a meggy húsát ismerik, pedig a meggyszár és a meggymag csendes gyógyítók, akik a háttérben dolgoznak – mint a néma bölcsek.
Régen a falusi nagymamák sosem dobták ki a meggyszárat vagy a magot. Tudták: „amit a természet elrejt, az sokszor többet ér, mint amit látni enged.”
A meggyszár – a természet vizelethajtó teája
A meggyszárat (népi neve: meggybajusz) a régi javasasszonyok vesetisztító, vízhajtó, húgyúti problémákra ajánlott teának használták.
Nem harsány gyógynövény, hanem finom, csendes – mint egy halk folyó, ami kitakarítja, amit kell.
Mikor segíthet a meggyszár tea?
- Felfázás, hólyaghurut esetén
- Vizesedés, ödéma csökkentésére
- Vesekő megelőzésére
- Magas vérnyomás esetén (vízhajtó hatása révén)
- Méregtelenítő kúrákban, főleg tavasszal
Hogyan készítsük?
Meggyszár tea receptje
- 1 evőkanál szárított meggyszár
- 2,5 dl víz
A szárított meggyszárat leforrázzuk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Íze enyhén fás, gyümölcsösen kesernyés, de kellemes.
Napi 1-2 csészével fogyasztható, kúraszerűen 2-3 hétig. Túl sokáig nem érdemes inni, mert enyhén vízhajtó hatása miatt ásványi anyagokat is kiüríthet.
A meggymag – a melegítő és fájdalomcsillapító csoda
A meggymag nemcsak a gyümölcs lelke – hanem a házi gyógypárnák titkos alapanyaga. Szárítva, megmelegítve képes hőt megtartani, sőt, enyhe infravörös sugarakat is kibocsát, amelyek ízületi fájdalmak, menstruációs görcsök vagy izomfeszülés esetén csillapítólag hatnak.
Régen a falusi asszonyok vászonba varrták, meleg sütőbe tették, és odakötötték a sajgó derékra vagy fájó hasra.
Volt, aki melegítő párnát készített belőle, más hűsítőként alkalmazta: fagyasztóba téve fejfájásra, duzzanatra, zúzódásra.
Hogyan készíts meggymagpárnát?
- Alaposan tisztítsd meg és szárítsd ki a meggymagokat (főzés, áztatás után napon szárítsd min. 2-3 napig).
- Varrj egy kis vászonzsákot (kb. 20x20 cm), és töltsd meg a magokkal.
- Melegítéshez tedd 10 percre 50°C-os sütőbe, vagy 1 percre mikrohullámú sütőbe.
- Használd fájó derékra, térdre, alhasra – akár alváshoz is.
És ha egyszer vendég jön, és megkérdi: „Mitől ilyen puha ez a kis párna?”, csak mosolyogj, és mondd: „Egy meggy titka van benne.”
A meggy nem csak nyári gyümölcs – hanem négyévszakos segítő, ha okosan bánunk vele. A szára kitisztít, a mag megvigasztal, és amikor majd télidőn előveszed a meggyszáras teát vagy a kis meggymagpárnát, emlékezni fogsz: az igazi gyógyítás sokszor abban rejlik, amit mások észre sem vesznek.
Fontos figyelmeztetés
A meggymag kis mennyiségben ciánglikozidokat tartalmaz, ezért belsőleg nem használjuk, nem törjük össze, nem főzzük teának!
A héja szilárd, és melegítő párnaként teljesen biztonságos, de soha ne fogyasszuk el!
Meggylevél elixír – a tisztító nyugalom cseppekben
A meggylevél fő hatása a vértisztítás, vízhajtás, húgyutak védelme és az emésztés segítése. Finoman hat – nem támad, nem erőltet, csak segít, rendet rak és kisöpör.
A meggylevélből készült elixírt régen „csendesítő italnak” is nevezték, mert azoknak adták, akik feszültek, idegesek, vagy nehezen emésztettek – kívül-belül.
Hozzávalók
- 2 marék friss meggylevél (lehetőleg vegyszermentes, tiszta helyről)
- 2 evőkanál méz (lehetőleg repce- vagy hársméz)
- 2 dl almaecet (vagy jó minőségű borecet)
- 1 kis rúd fahéj (opcionális – melegítő, keringésjavító)
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg (fertőtlenítő, enyhe tartósító hatású)
Elkészítés
- A friss meggyleveleket alaposan mosd meg, és tiszta konyharuhán hagyd megszáradni.
- Tépdesd darabokra a leveleket, és tedd egy jól zárható, sötét üvegbe.
- Öntsd rá az almaecetet, majd add hozzá a mézet, fahéjat és szegfűszeget.
- Rázd össze naponta legalább egyszer, és tedd hűvös, sötét helyre legalább 10-14 napra érni.
- Leszűrés után tárold hűtőben. Az elixír így több hónapig is eláll.
Alkalmazás
– Felnőtteknek napi 1 teáskanál elixír vízben vagy gyógyteában elkeverve, reggel éhgyomorra vagy étkezés után.
– Tisztító kúraként 3 héten keresztül, majd 1 hét szünet.
Ez az elixír csökkenti a puffadást, javítja az emésztést, segít a húgyutak tisztán tartásában, és enyhíti az ideges belső feszültségeket is. Finom savanykás, enyhén fűszeres íze van – olyan, mint egy kis nyár cseppentve az üvegbe.
Népi megfigyelések – a meggylevél titka
A falusi bölcsesség szerint a meggyfánál nemcsak a gyümölcs gyógyít, hanem „a levél adja az észt, a mag az erőt, a szár a tisztulást.”
A meggylevél különösen azoknak ajánlott, akik sokat rágódnak, nehezen engedik el a feszültséget, vagy gyakran „emésztik magukat” – hiszen a meggylevél a „belső emésztés békítője.”
Ez az elixír nemcsak a testet tisztítja, hanem a gondolatokat is kitisztítja – ahogy régen mondták: „aki meggylevél-teát iszik, annak könnyebb az álma, és derűsebb a reggele.”





















