„Sárgabarack érik, boldogság kinyílik.”
Ez a gyümölcs nem csupán egy nyári falatnyi napfény – hanem igazi kincs, amit már a régiek is szinte aranyként becsültek.
A sárgabarack – vagy ahogy a falusi udvarokban hívták: kajszibarack – olyan gyümölcs, amit a nap is dédelget, az asszonyok is becéznek, és a gyerekek is kétpofára falnak, amint lepottyan a fáról. Nem csak édes, illatos és zamatos – hanem valódi gyógyító is, amiről talán kevesen tudják, hogy a bélrendszer, a szív, a bőr és az idegrendszer is hálát rebeg neki.
Hol kezdődik a barack története?
A legenda szerint már a kínai császári kertekben is nőtt több ezer éve. A magyar parasztudvarban pedig helye volt minden rendes gyümölcsösben – hiszen nem igényes, de hálás fa. A néphagyományban a sárgabarack a termékenység, a boldogság és a nyári bőség jelképe volt.
Mit tud ez a napsárga csoda?
A bélrendszer nagytakarítója
Magas rosttartalma gyengéden serkenti az emésztést, segíti a bélmozgást, és a székrekedés természetes ellenszere. A régi világban a baracklekvárt nem csak kenyérre kenték, hanem „bélkenőcsnek” is tartották számon.
A bőr szépítője
A benne lévő béta-karotin, A-vitamin, C-vitamin és antioxidánsok révén ragyogóvá teszi a bőrt, és véd a korai öregedéstől. A barackot régen napon érlelve, nyersen ették a szép bőr reményében – „Ha barackot reggel eszel, tükörnek is mosolyogsz.”
Szívbarát gyümölcs
A káliumtartalma segíti a szív munkáját, a vérnyomás szabályozását és a keringés frissítését. Főként a nyári melegben, izzadás idején különösen hasznos.
Idegrendszer simogatója
Magnézium, B-vitamin és természetes cukortartalma révén enyhe idegnyugtató – egy barackos reggeli után könnyebb a napot elindítani, mint a kávé után kapkodva.
Vérképző és vértisztító
A népi gyógyászat szerint a barack segít a vérszegénységben szenvedőknek – frissen, aszalva, vagy baracklé formájában. Nem véletlen, hogy a gyerekeknek is gyakran adták „erősítőként”.
Mi rejlik a magban?
A sárgabarackmag (a belsejében található mandulaszerű rész) B17-vitamint (amigdalin) tartalmaz, amit a természetgyógyászat bizonyos esetekben daganatmegelőzőként emleget.
Fontos: csak mértékkel szabad fogyasztani (napi 1-2 szem), mert nagyobb mennyiségben ciánglikozidokat tartalmaz, ami mérgező lehet.
A régi öregek ezt mondták: „Egy kicsi keserűség – sok nagy bajtól véd meg.”
Hogyan fogyasszuk?
- Frissen a fáról – az igazi napíz!
- Aszalva: téli vitaminbomba, akár kis mézzel keverve.
- Lekvárként: de csakis tartósítószer nélkül, ahogy nagyanyáink csinálták.
- Olaj formájában (hidegen sajtolt barackmagolaj): csodás bőrápoló, érzékeny, érett bőrre is.
Egy régi barackos házi praktika
Napégette bőrre, vagy enyhe gyulladásra
Törj össze egy érett barackot, keverd el egy kis mézzel és pár csepp barackmagolajjal.
Ez a pakolás csillapítja az irritált bőrt, frissít, nyugtat – és még illatos is!
A sárgabarack titka: a Nap gyümölcse
Nem véletlen, hogy a barack virágzása mindig a tavasz egyik legérzékenyebb pillanata – korán nyílik, korán érik, de amit ad, az maga a koncentrált napfény.
A régi idők embere ezt tudta. A barack nem csak gyümölcs volt, hanem áldás.
Amikor egy gyerek beleharapott, az anyja azt mondta:
„Ez a nyár íze – jegyezd meg, fiam.”