A mandula – az aranyat érő magocska

A mandula az a fajta kis dióféle – vagy mondjuk inkább magocska –, amely látszólag csak csendesen ropog a reggeli müzliben, de valójában igazi királyi trónuson ül az egészséges táplálkozás világában.

mandulaA mandula (Prunus dulcis) nem dió, nem mogyoró, hanem egy csonthéjas gyümölcs magja – a rózsafélék családjából, akárcsak a cseresznye vagy a barack. Meleg éghajlatot kedvel, leginkább a mediterrán vidéken, Kaliforniában vagy Iránban találjuk meg szép számban, de a magyar kertek is rejtettek már néhány bátor példányt.

A néphagyományban is kedvelt: a szerelmesek ajándékozták egymásnak, a termékenység és jólét szimbóluma volt, sőt esküvőkön is előszeretettel szórták, mint boldogságmagot.

Tápanyagokban gazdag kincs

A mandula valóságos vitamin- és ásványianyag-bomba. Tele van E-vitaminnal, ami erős antioxidáns, védi a sejteket az oxidatív károsodástól. Emellett jó forrása a magnéziumnak, foszfornak, kalciumnak, cinknek, valamint kiváló mennyiségű B-vitaminokat is tartalmaz.

Zsírsav-összetétele is figyelemre méltó: bőséggel találunk benne egyszeresen telítetlen zsírsavakat, főként olajsavat, amelyek támogatják a szív- és érrendszer egészségét.

Fehérjetartalma is számottevő, különösen növényi étrendet követők számára. Egy marék mandula nemcsak eltelít, de táplál is.

Milyen hatással van a szervezetre?

A szív hűséges védelmezője

A rendszeres mandulafogyasztás hozzájárulhat a koleszterinszint optimalizálásához: csökkenti az LDL („rossz”) koleszterint, miközben támogatja a HDL („jó”) koleszterint. Ezzel segít megelőzni az érelmeszesedést, szívinfarktust, agyvérzést – olyan, mint egy csendes testőr odabent.

Vércukorszint-barát

Alacsony glikémiás indexe miatt a mandula nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, ráadásul rost- és fehérjetartalma is lassítja a szénhidrátok felszívódását. Cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak igazi aranytojást tojó tyúk.

Emésztés segítője

A benne található rostok támogatják a bélrendszer munkáját, serkentik a perisztaltikát, csökkentik a székrekedést. Éhgyomorra elrágcsálva egy marék mandula igazi „bélbarát” reggeli indítás lehet.

Bőr és szépség támogatója

Az E-vitamin és a mandulaolaj csodát művelhet a bőrrel. Nem véletlen, hogy számos arckrém, testápoló és babaolaj alapanyaga. Hidratál, véd a korai ráncok ellen, és selymes fényt ad a bőrnek.

Mandula a népi gyógyászatban

A régi magyar háztartásokban a mandulaolajat köhögéscsillapítóként is alkalmazták, vagy éppen gyerekek hasfájását enyhítették vele. A székrekedés ellen egy-egy teáskanálnyi mandulaolaj langyos tejbe keverve enyhe hashajtóként működött. A külső alkalmazás sem volt ritka: száraz, ekcémás bőrre kenték, de még a hajvégek ápolására is bevetették.

A keserű mandulát viszont régen is óvatosan kezelték: ez ugyanis amigdalint tartalmaz, amelyből ciános vegyületek szabadulhatnak fel – a mai napig csak feldolgozott formában ajánlott fogyasztani!

Mandula a konyhában

A pirított mandula mennyei ízt ad salátáknak, süteményeknek, sőt akár főételeknek is. A mandulatej kiváló tejhelyettesítő – laktózérzékenyek és vegán étrendet követők számára is áldás. A mandulaliszt pedig lisztérzékenyek kedvence lehet a sütés-főzés során.

Mandulából készül marcipán is – ami ha jól van elkészítve, inkább gyógyszer, mint édesség. Az öröm hormonjaival fűszerezett falatocska.

Egy marék naponta a természet ropogós ajándékából

Ha valamit érdemes lenne minden nap megenni, az a mandula. Nem kell túlzásba vinni – egy kis marék (kb. 20-25 szem) elég is. Ez az a mennyiség, ami még nem okoz kalóriatúltöltést, de szépen hozzájárul a szervezet általános jólétéhez.

A mandula nem harsány, nem tolakodó. Nem kér sokat, csak egy helyet a napi étrendünkben – cserébe viszont táplál, véd, szépít. Mint egy régi családi barát, akit jólesik újra látni.

A természet e csöppnyi kincse éppen úgy őrzi egészségünket, ahogy a múlt hagyományai a jövőnk biztonságát.

mandula

Egy igénytelen fa gyümölcse kezeli a rákot
  Az eperfa igénytelen és sokat terem. Az eperfa levelét, ágát és kérgét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. Készíthetünk belőle lekvárt,...
TOVÁBB
Eltitkolt vitamin a rák ellen
A rák titkolt ellenszere? Rákellenes vitamint titkol a gyógyszeripar? World Without Cancer című kötetében az amerikai Edward Griffin leleplezi a titkot...
TOVÁBB
Minden lakásban ott kellene lennie ezeknek a cseppeknek
  A teafa olaja rendkívül hasznos, ezért minden lakásban kötelezően kellene tartani, mivel gomba-, baktérium- és vírusölő, fertőzést gátló, hegesítő,...
TOVÁBB
Diókopács (dióburok) főzet hétköznapi bajokra
  A diókopácsban a diófa hatóanyagai jelentős mennyiségben megtalálhatók. Flavonoidokban rendkívül gazdag. Vizsgálatok igazolják, hogy 12-féle...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő, összehúzó...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
A zsálya megoldás beszűkült agyi erekre
A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Az öröktűz vízesés – ahol a föld szíve lángol a víz alatt
Az öröktűz vízesés (Eternal Flame Falls) egy igazán különleges természeti csoda, amely a tűz és...
A kovasav az ifjúság és a rugalmasság ásványa
A kovasav az egyik legcsodálatosabb, mégis méltatlanul háttérbe szorított ajándéka a...
A zsírban oldódó vitaminok világa
A zsírban oldódó antioxidáns vitaminok olyanok a szervezetnek, mint a gondos...
Szárzeller – a természet zöld seprűje
A szárzeller (vagy más néven angolzeller) az egyik legkülönlegesebb növényünk, amely...
Információs méregtelenítés – amikor a lélek is pihenni akar
Reggel ébredés után az első mozdulatunk sokszor nem a nyújtózkodás vagy a reggeli illata...
A vérszegénység okai és egyszerű kezelése
A fáradtság, a sápadt arcbőr, a hideg kéz és láb, a szédülés vagy a fejfájás sokszor nem csupán...
Biztosítja az immunrendszer védelmét és jó a csontoknak a sárgarépa
A sárgarépa a kert egyik legszerényebb, mégis leghálásabb lakója. Nem hivalkodik, nem...
Egészséges szív megfelelő táplálékkal – a hosszú élet kulcsa a tányéron
A szív az emberi test legfáradhatatlanabb dolgozója. Egyetlen nap alatt körülbelül...
Megoldás, ha egy hisztiző gyerek mobilt kap a kezébe, hogy megnyugodjon?
Kevés szülő van, aki ne ismerné a pillanatot, amikor a kisgyermek a bolt közepén, az autó...
A hírfogyasztás hatalma – amikor az információ túl sok lesz
Régen a hírek lassan jöttek. A postakocsi döcögve hozta őket, a falusi tanító olvasta fel...

Címkék