A sütőtök aranya – a természet édes gyógyítója

Amikor az őszi szél hűvösen suhan végig a kerteken, és a nap már nem perzsel, csak simogat, megérkezik a sütőtök ideje. Ez a meleg színű, édes ízű termés nem csupán gyermekkori emlék a sparhelten sülő finomságról, hanem igazi vitaminbomba és szelíd orvosság is. A régi falusi portákon minden háznál akadt néhány szépen kunkorodó szárú tök a padláson – mert tudták, hogy télen ez ad majd erőt, meleget és egészséget.

sütőtök, prosztata, tökmagolaj, béta-karotin, inzulinrezisztenciaA sütőtök (Cucurbita maxima) az amerikai kontinensről érkezett hozzánk, de hamar otthonra talált a magyar kertekben is. Nem véletlenül: az anyaföld hálás volt érte, hiszen a tök könnyen nevelhető, bőtermő, és hónapokig eltartható.

De mitől válik a sütőtök a természet aranyává? Elsősorban a benne rejlő tápanyagok miatt. Gazdag béta-karotinban, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít – ez pedig az egyik legfontosabb tápanyag a szem, a bőr és az immunrendszer egészségéhez. Emellett bővelkedik C-vitaminban, E-vitaminban, káliumban, magnéziumban és rostban. Egy igazi őszi védőpajzs, amely erősíti a szívet, támogatja az emésztést, és óvja a sejteket az oxidatív stressztől.

A népi gyógyászatban a sütőtököt nemcsak ételként, hanem gyógyírként is ismerték. Lázas betegnek, gyenge gyermeknek és időseknek egyaránt ajánlották – mert „megnyugtatja a gyomrot és megszelídíti a testet”. A főtt vagy sült tököt használták a bélműködés serkentésére, hiszen természetes hashajtó hatása van, de anélkül, hogy irritálná a szervezetet.

A régi idők asszonyai még a magját is aranyat érő kincsnek tartották. A tökmagolaj – mely sötétzöld színével és diós aromájával különleges élmény – a férfiak védelmezője: segíthet a prosztata egészségének megőrzésében, és természetes gyulladáscsökkentő. Emellett a tökmagban található cink és E-vitamin a haj, bőr és köröm szépségének őre.

A sütőtök másik nagy erénye, hogy szelíd édes ízével képes kiváltani a cukros édességeket. Egy krémleves, egy sült tök, vagy akár egy sütőtökös pite nemcsak ízletes, hanem kíméletes is a vércukorszinthez. Ezért inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják mértékkel.

Az sem mellékes, hogy a sütőtök meleg színei és édes illata lélekemelő hatású. Egy tál sütőtökkrémleves hideg estéken szinte körülöleli az embert, visszahozza a kandalló melletti beszélgetések melegét. Az ősi kultúrák is tudták, hogy a narancssárga szín az életerő és öröm jelképe – nem véletlen, hogy az őszi asztalon mindig ott volt helye a töknek.

Ha valaki házi praktikát keres, egy kis sült sütőtökpüré mézzel és fahéjjal igazi természetes energialöket. Megfázás idején pedig kiváló kiegészítője lehet a gyógyteáknak, hiszen erősíti az immunrendszert és nyugtatja a torkot.

A konyhában sokoldalúbb, mint gondolnánk: krémleves, lepény, köret, sütemény, vagy akár tészta is készülhet belőle. A falusi háziasszonyok tudták, hogyan kell minden részét megbecsülni: a héjából eleddig dísz lett, a húsából étel, a magjából gyógyír.

A sütőtök tehát nem pusztán egy szezonális zöldség, hanem a természet hűséges ajándéka, amely egyszerre táplál, gyógyít és megnyugtat. Őszi estéken, mikor kint már a dér csípdesi a kerteket, egy szelet frissen sült tök olyan, mint egy falat napsugár – a nyár emléke, ami a szívig hatol.

Ahogy minden természetes kincs esetében, itt is érvényes a bölcs mondás: „A mérték az orvosság, a túlzás a méreg.”
Fogyasszuk szeretettel, de józansággal – és a sütőtök szelíd ereje meghálálja a figyelmet.

A természet patikája ősszel is nyitva áll, csak el kell fogadnunk, amit kínál: egy darabka aranyat, egy szelet egészséget – egy falat sütőtököt.

 

prosztata

Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely egyszerűen gyógyítható rendszeres szeretkezéssel. 12 ok, melynek...
TOVÁBB
Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a...
TOVÁBB
A tökmag megöli a rákos sejteket, javítja az alvást és a látást
  A tökmag olyan összetevőket tartalmaz, amelyek megölik a rákos sejteket, javítják a látást, kiválóan alkalmasak a mentális és a fizikai...
TOVÁBB
Szabadulj meg a belekben lévő élősködőktől, erősítsd a szívet és előzd meg a húgyvezeték gyulladását is
  Nevezhetjük zöld aranynak is a tökmagolajat, mivel rákellenes vitaminokat tartalmaz. Felbecsülhetetlenül értékes táplálék.   A tökmagolaj A-, E-, C-...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő, összehúzó...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
A zsálya megoldás beszűkült agyi erekre
A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Amikor a gőz életet lehel a zöldségbe – miért egészségesebb néha párolva, mint nyersen
A modern ember gyakran hiszi, hogy ami nyers, az természetesebb, és ami természetes, az...
A Q10 – a sejtek életenergiája és a szív hű őrzője
Vannak anyagok, amelyekről az ember szinte érzi, hogy nem véletlenül adatott neki a...
Miért van szükségünk aminosavakra – a test építőkövei és életünk láthatatlan segítői
Az emberi test olyan, mint egy finomra hangolt hangszer, amelyben minden rezdülés, minden...
A maca gyökér – az Andok aranya, az élet erejének földi gyökere
A természet mindig is tudta, mire van szükségünk, még akkor is, amikor mi magunk már...
Még az agyban is lassítja az öregedést a brokkoli
Van egy zöldség, amit sok gyermek fintorogva tologat a tányér szélére, pedig ha tudnák,...
Hollókő – ahol a múlt ma is él
A Cserhát lankái között, Nógrád megye szívében megbúvó Hollókő nemcsak egy falu — ez maga...
Az acai bogyó csodája – A természet mélylila ajándéka a testnek és a léleknek
A természet bölcsessége mindig is ott volt a fák lombjai közt, a föld illatában és a bogyók...
Együnk a korunknak megfelelően! – A helyes táplálkozás minden életkorban!
A természet minden élőlény számára megszabta a maga rendjét – így van ez az emberrel is. Ahogyan...
A pektin varázsa – a természet lágy gyógyító rostja
Vannak a természetben olyan anyagok, amelyekről keveset beszélünk, mégis nélkülözhetetlenek...
Ételek, melyek színükkel védelmet nyújthatnak a rák ellen
A természet tele van bölcsességgel, és ha figyelmesen szemléljük az élelmiszereinket,...

Címkék