Pótolhatjuk szervezetünkben a hiányzó ásványi anyagokat, vitaminokat, esszenciális aminosavakat a fekete melasz fogyasztásával!
A melasz nevű sűrű szirup a cukornád feldolgozása során keletkezik, a cukorgyártás végterméke. Amikor a cukornád és a cukorrépa végigmegy a finomítási folyamaton és már nem lehet több cukrot kikristályosítani a termésből, ez az anyag marad hátra. Ellentétben a finomított cukrokkal, ez egy viszkózus szirup szerű anyag, ami több létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A kérdés már csak az, hogy eddig az emberek számára miért népszerűsítették annyira a fehér cukrot, az állati takarmányban viszont változó mennyiségben megtalálható a melasz. Vagyis az emberek kapták eddig az üres kalóriákat, az állatok pedig a nyomelemeket.
Elgondolkoztál már azon, hogy vajon miért szánják a mérgező és egészségtelen finomított cukrot emberi fogyasztásra és hogy miért nem kapnak az egyéb természetes megoldások oly nagy publicitást? Számomra az nagyon érdekes, hogy a szupermarketek polcain még mindig döntően a finomított cukor található meg, miközben a rendkívül tápláló melaszról alig tudnak az emberek valamit. Nem csoda, hisz nem nekünk szánják, az állati takarmány részeként viszont már évtizedekkel ezelőtt elkezdték alkalmazni azt az anyagot, amely az összes fontos ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazza: ami gyakorlatilag felszívódik a növénybe a talajból, illetve magában a növényben szintetizálódik. Mint mondtam: mindez jelenleg állati takarmány.
Szerencsére, a melasz tápértéke egyre ismertebb lesz sütemény adalékként, cukorpótlóként és ásványi anyag forrásként.
A melasz az emberekért
Szép haj: egy adag (két evőkanál) a fekete sűrű melaszból a napi ajánlott réz mennyiség 14 százalékát tartalmazza. A réz egy nagyon fontos nyomelem, peptidjei segítik újjáépíteni a bőr szerkezetét, a bőr pedig támogatja az egészséges hajat is. Következésképpen, a melasz hosszú távú fogyasztását összefüggésbe hozták a jobb minőségű hajjal, a haj újranövekedésével és a haj eredeti színének helyreállításával.
Biztonságos édesítőszer cukorbetegek számára
Ellentétben a finomított cukorral, a melasz mérsékelt glikémiás terhelést jelent a szervezet számára. Glikémiás indexe: 55. A vércukorszintet hirtelen módon tehát nem emeli meg. Sőt, egy adag fekete melasz semmi zsírt nem tartalmaz és csak 32 kalória van benne, így alkalmas fogyókúrára is.
Hashajtó tulajdonságok
Fekete melasz természetes széklet lágyító, javíthatja a székletürítés rendszerességét és minőségét.
Gazdag vasforrás
Két evőkanál fekete melasz a napi ajánlott vasmennyiség 13,2 százalékát tartalmazza. A vasra nagy szükségünk van, mert a vörös vértestek csak vas segítségével képesek oxigént szállítani a testben. Vérszegény, anémiás emberek (köztük a terhes nők) számára rendkívül hasznos lehet naponta 1-2 evőkanál melasz elfogyasztása az inorganikus, fel nem szívódó vastabletták helyett.
Magas a kalcium és magnézium tartalma is
A melasz ásványi profilja a természet ereje által formálódott a kiváló felszívódás céljából. Például két evőkanál melasz 11,7 százalékát tartalmazza a napi ajánlott kalcium mennyiségének, a magnézium mennyiségnek pedig 7.3 százalékát. Ez a kalcium-magnézium arány ideális, hiszen a szervezet számára nagy mennyiségű magnézium is szükséges ahhoz, hogy a bevitt kalcium mennyiség is maradéktalanul felszívódhasson. Mindkét ásványi anyag segíti a csontok növekedését és fejlődését, így téve a fekete melaszt a csontritkulás és egyéb csontbetegségek kialakulása elleni biztosítékká.
További ásványianyag-tartalom
Két evőkanál melasz a napi ajánlott mangán mennyiség 18 százalékát tartalmazza ( a mangán fontos a fehérjékből és szénhidrátokból nyerhető energia felszabadításában), a kálium 9,7 százalékban van jelen (a kálium fontos szerepet játszik az ingerület átvitelben és izomösszehúzódásban), a B6 vitamin napi mennyiségének 5 százalékát tartalmazza, (a B6 vitamin hozzájárul az agy és a bőr egészségéhez) és a szelén ajánlott napi mennyiségének 3,4 százalékát tartalmazza, ami egy nagyon fontos antioxidáns.
A fekete melasz étrendkiegészítőként való fogyasztása
Keverjünk el 1-2 evőkanál melaszt egy csésze forrásban lévő vízzel, majd szívószállal igyuk meg a lehűlt keveréket. A szívószál a fogak egészségének megőrzése érdekében ajánlott. Ezt meg kell tenni naponta, ideális esetben reggel még kávé vagy tea fogyasztás előtt, üres gyomorra. Végül ne feledjük, hogy szerves, kénezetlen, organikus eredetű fekete melaszt válasszunk. A magyar herbáriákban is kapható már, 450 g belőle 1000 Ft körül mozog.